Witam.
Mam takowe zadanie, aby sporządzić pełny zestaw dla gracza komputerowego, zestaw multimedialny (uniwersalny) do biura, zestaw komputera jako serwer oraz stacja administratora sieci (np. siedzi wew. w jakieś firmie)
Dodam, że to musi być komputer stacjonarny z całym osprzętem i niezbędnymi urządzeniami wejścia i wyjścia (nie wliczając oprogramowania - załóżmy, że to dostajemy już np. system operacyjny i jakieś sterowniki z antywirusem).
Nie orientuje się teraz generalnie na rynku, jeśli chodzi o podzespoły PC stacjonarnego jak grafika, procesor, pamięć itd...
Miłoby było gdyby, ktoś konkretnie podał nazwę danej części/rzeczy, parametry oraz cenę
Pozdrawiam Miszcz
Masz mieć 4 różne? I każdy na 4K.
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-72/zac69c50
Pytaj tutaj, ogólnie 3 pierwsze rzeczy to luzik ale serwer to już trochę inna bajka.
Edit: Mam na myśli taki typowy serwer, choć wielu adminów praktykuje robienie serwera ze zwykłego komputera, który posiada jakiś kontroler RAID na płycie i jakiś lepszy zasilacz. Ale to głównie chodzi o koszta.
Generalnie tego serwera nie musi być, czy też nawet tego administratora sieci. Głównie chodzi o komputer dla maniaka oraz multimedialny biurowy zestaw sekretarki.
Zapomniałem, że takowy temat istnieje, mam nadzieję, że jakoś dam sobie z tym radę :)
Pozdrawiam Miszcz
Jednak potrzebuję zrobić jako komputer-serwer i komputer dla administatora sieci jakieś wewnętrznej. Zadanie bardzo ogólnie napisane, więc nawet nie wiem za co się zabrać. A na serwerach i sieciach się tak nie znam, więc nie wiem jaki komputer złożyć (teoretycznie do zadania).
Pozdrawiam Miszcz
tu masz serwer (pierwszy z brzegu) - http://www.dell.com/uk/business/p/poweredge-r620/pd cenowo sie prawie miesci. w Specyfikacjach jest wszystko dokladnie wypisane co jest w srodku, bardziej szczegolowo chyba sie nie da.
edit: PS 4k tys PLN? to daje 4 000 000 PLN :p
No ten serwer della by się mieścił w cenie , gdyby jeszcze nie potrzebował dysków i pamięci.
Pomyliło mi się, żem takiego multi multi walnął error'a :D
Tak to jest, jak się jest dwujęzyczny. Może zapomniałem dodać " / ". No nieważne zresztą :P
Spostrzegłem się, że za 4 000 PLN to tylko podstawka bez dysków, ew. z zintegorwaną grafiką i RAID'em.
Nasz wykładowca miły troszku ogólnie napisał zadanko i właśnie mam problemy z jego zrealizowaniem. Ale dzięki za pomoc, myślę, że dam sobie jakoś radę :)
Pozdrawiam Miszcz