Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zawiedzieni zakonczeniem swietnej trylogii - Mass Effect 3 - Wejdzcie.

11.03.2012 13:44
1
zanonimizowany805622
111
Legend

Zawiedzieni zakonczeniem swietnej trylogii - Mass Effect 3 - Wejdzcie.

Na poczatku chcialem zanaczyc - kategoria - nie wiedzialem czy cRPG, czy Akcji - ostatecznie kierowalem sie poprzednimi odslonami, ktore mialy wiecej w sobie rozgrywki role play - zreszta nie to jest wazne.

Na Facebooku (Wiem, wiem - tez go nie lubie, choc dla ME3 chyba warto sie poswiecic) - powstala ciekawa inicjatywa, w ktorej promuje sie stworzenie "poprawnego" zakonczenia historii.

http://www.facebook.com/DemandABetterEndingToMassEffect3

Wszystkich zainteresowanych - zapraszam !

11.03.2012 13:59
raziel88ck
2
odpowiedz
raziel88ck
209
Reaver is the Key!

Sethlan - Nie czytam twojego posta, ponieważ nie chcę spoilerów, ale mam jedno, zasadnicze pytanie. Czy zakończenie jest zamknięte, czy otwarte?

11.03.2012 14:09
3
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

[2]

zakonczenie jest do dupy, nic nie wyjasnia, a gdyby sie postarac to mozna by dociagnac dodatkowe czesci/dlc, ale imo to nie mialoby zadnego sensu.

11.03.2012 14:25
raziel88ck
😍
4
odpowiedz
raziel88ck
209
Reaver is the Key!

adrem - No to zarąbiste zwieńczenie historii... Nie ma co...

Pewnie zostawili furtkę dla MMO... Niech się smażą w piekle, marionetki EA...

11.03.2012 14:28
maimic
5
odpowiedz
maimic
10
Forumowy Miszczu

[4] Zakończenie to jedna wielka kupa. W tym zakończeniu wiecie co było fajne ? Muzyka :P która była w ostatniej cutscence uratowana

A to Spoiler Jak ktoś chce się doweidzieć coś co do zakończenia

spoiler start

Shepard Ginie, ziemia zostaje uratowana ale wszystke zywe organizmy jakie przebywaly na ziemi zginely jak wszyscy w galaktyce. WTF? !

spoiler stop

11.03.2012 14:29
ma_ko
6
odpowiedz
ma_ko
61

[5] lol

11.03.2012 14:39
7
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

nie zawracajcie sobie glowy [5], to jakies bzdury.

11.03.2012 16:00
8
odpowiedz
zanonimizowany805622
111
Legend

@raziel88ck - Ten pierwszy post nie zawiera zadnych spoilerow ;) - po za tym, zakonczenie jest (chyba) zamkniete - choc pozostaje wiele niedomknietych watkow fabularnych.

Mam nadzieje tylko, ze ta burza wywolanach ogolnie na forach spowoduje, ze BioWare zrobi to, co powinno.

11.03.2012 16:04
rog1234
9
odpowiedz
rog1234
77
Dragon Install

Dosłownie przed chwilą skończyłem grę. Jestem nią ogólnie zawiedziony (jest "tylko" dobra, gdy poprzednie części były wyśmienite), ale skąd to narzekanie na zakończenie?

spoiler start

Dość ostrożnie i długo budowałem siły przed ostatnią misją, war readiness miałem gdzieś około 3500 - czyli "pełny" pasek na zielono, multiplayera nie tykałem. Forma Catalysta wydaje się trochę durna, no ale kto wie, może to ma jakiś związek ze snami Sheparda - tego nie wiemy, może się tego dowiemy. Wybrałem syntezę, Reaperzy odlecieli, Ziemia i cała galaktyka przetrwały, organiczni połączyli się z syntetycznymi, Shepard oddał za to życie. Nie ma Sheparda - nie ma Mass Effecta. Koniec. Co w tym aż tak strasznego? Miał być happy end w którym Szep przeżywa wszystko bez szwanku i siedzi sobie szczęśliwie na Ziemii z Ash/Mirandą/Liarą/kimtam chcieliśmy i wychowuje małego berbecia?

Wyjaśniło się kim/czym są Reaperzy - "wybawicielami" galaktyki zamieszkiwanej przez istoty organiczne, stworzonymi przez Catalysta w tym celu. Jasne, nie wyjaśnia to kim lub czym jest Catalyst, ale z drugiej strony, czy to aż tak istotne? Istotna jest sytuacja w jakiej stawia nas fabuła, a stawia nas w sytuacji gdzie możemy zniszczyć Reaperów, którzy tak naprawdę utrzymywali istoty organiczne przy życiu (ekstremalnymi metodami, ale jednak) albo połączyć organicznych i syntetycznych, kończąc sens istnienia Reaperów. Ewentualnie jest jeszcze opcja kontrolowania całej tej armii, ale tego nie sprawdzałem - nie uważam tego za interesujące.

spoiler stop

11.03.2012 16:16
Radkoss
😐
10
odpowiedz
Radkoss
65
Starszy Ratownik

Kilka spostrzeżeń:

spoiler start

Trochę irytujacy jest fakt, że w momęcie gdzie 95% flot w galaktyce było zlokalizowanych w jednym miejscu (układ słoneczny), to zostały zniszczone przekaźniki. Teraz wszyscy tam utknęli z niemiłą perspektywą wojny (kilka ras na jednej planecie), śmierci głodowej (turianie + quarianie, nie mają co jeść w dłuższym rozrachunku).
Mogą się ratować tym że wszyscy naukowcy w galatktyce siedą też na miejscu i znowu na marsie zostaną odkryte "cudowne" plany przekaźników masy.
Ogólnie gra jest godnym zakończeniem sagi, ale samo zakończenie jest nie epickie... a dramatyczne.

Cel życia żniwiarzy jest w miarę rozsądny, pozwolić rozwiniętym rasą cywilizacyjnym dołączyć do "wyższej formy życia", jednocześnie ochraniając nizsze formy organiczne przed zagładą z ręki SI (koniec koniec i tak by zginęli od SI).

spoiler stop

11.03.2012 16:20
kęsik
😉
11
odpowiedz
kęsik
161
Legend

[9]

Czyli i tak nie miałeś dostępu do najlepszego zakończenia gdzie na

spoiler start

końcu są tylko dwie możliwości do wyboru i Shepard przeżywa. Po za tym ME3 nigdy nie miał być ostatnim Mass Effectem a tym zakończeniem BW sobie bardzo utrudniło sprawę niszcząc Efekt Masy w Galaktyce. Narzekanie jest jeszcze na wielkie nieścisłości fabularne i na to co się dzieje z Normandią...

spoiler stop

11.03.2012 17:42
Hellmaker
12
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

kęsik ---> "Po za tym ME3 nigdy nie miał być ostatnim Mass Effectem"
Przecież od początku BW trąbiło, że to będzie trylogia i że ME 3 ma być zakończeniem serii. Szczególnie to podkreślali w ostatnich miesiącach.

11.03.2012 17:48
_agEnt_
😊
13
odpowiedz
_agEnt_
105
Tajniak

@Hellmaker - trąbili, ale o tym, że będzie to zakończenie sagi o Shepardzie - mówili też, że takich trylogii w tym uniwersum może być wiele.

11.03.2012 18:43
Hellmaker
😊
14
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

_agEnt_ ---> Owszem. Ale przeczytaj post Kęsika.
"a tym zakończeniem BW sobie bardzo utrudniło sprawę niszcząc Efekt Masy w Galaktyce." - jeżeli chodzi o inne serie z tego uniwersum, to można je umieścić gdziekolwiek i kiedykolwiek.
Więc utrudnić sobie mogło tylko i wyłącznie kontynuację serii. A tego nie zrobiło, bo wiadomo było, że ME3 to i tak koniec sagi o Shepardzie.
Mogą robić prequel, mogą zrobić coś co się dzieje w międzyczasie. Mogą porobić trylogie, albo pojedyncze gry nt. każdej ze znanych nam postaci - chociażby dzieje Taali, Wrexa, Ashley, czy - dla miłośników dr. House'a - dzieje dr. Chakwas :D

11.03.2012 18:48
15
odpowiedz
zanonimizowany315478
93
Legend

chociażby dzieje Taali, Wrexa, Ashley, czy - dla miłośników dr. House'a - dzieje dr. Chakwas :D

Ta, tyle że przed Shepardem Tali była kosmiczną pierdołą zbierającą złom dla Floty, Wrex najemnikiem, a Ashley żołnierzem. Żadnych osiągnięć na miarę Komandora, więc wątpię żeby robili z ich historii pełnoprawne gry :P

11.03.2012 18:58
Hellmaker
😊
16
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Nie mów HOP!, zanim nie zobaczysz w co wskoczyłeś :)

11.03.2012 19:00
kęsik
👍
17
odpowiedz
kęsik
161
Legend

Ta, następna część będzie strzelanką TPP, już bez dialogów, dziejącą się przed ME3 z Vegą jako głównym bohaterem.

11.03.2012 19:00
👍
18
odpowiedz
zanonimizowany826434
6
Konsul
Wideo

[15] Taa ale np. taki Garrus który miał zostać Widmem albo Anderson który też był kandydatem.

Ale wątpie żeby zrobili coś takiego...

Swoje przemyślenia przedstawiłem w głównym wątku, nie będę przeklejał. W każdym razie moja reakcja na zakończenie ME3 była mniej więcej taka:

http://www.youtube.com/watch?v=umDr0mPuyQc

Widzę po komentarzach, że nie tylko moja reakcja tak wyglądała :D LOL

Chciałem mieć niebieskie dzieci z Liara i zyć w spokoju na Ziemi czy gdziekolwiek a Bio zniszczyło mi moje wyobrażenia dając 3 IDENTYCZNE zakończenia różniące się kolorem tego promienia Tygla+ jedno w z ruszającymi się gruzami...Fajnie, dzieki Bio, o tym marzyłem!i

Forum: Zawiedzieni zakonczeniem swietnej trylogii - Mass Effect 3 - Wejdzcie.