Witam
Mój sprzęt to :
procesor- amd phenom II x2 560 3,3ghz
grafika- msi gtx 460 cyclone 1gb
płyta główna- gigabyte 970A-DS3P
zasilacz- CHIEFTEC 440W
Mam zamiar kupić procesor amd fx 6300 lub 6350 i nie wiem który będzie lepszy do gier i ogólnie do użytkowania na co dzień ewentulnie jakiś inny na wydanie mam 550zł,obecnie posiadam zasilacz CHIEFTEC 440W i radzi sobie bardzo dobrze ale nie wiem czy pociągnie te procesory proszę o pomoc
Fx chyba sa slabe do grania gry max 4rdzenie obsluguja polecam 965be phenon2 mam wykrecony do 4x4ghz wystarcza zasilacz mam chieftec 550w
Powinien bez problemu wystarczyć ale dla pewności podaj dokładny model tego zasilacza.
[2] Co za stek bzdur... Phenomy już nie nadają się do grania i nawet po max. podkręcaniu będzie kiepsko. FX też nie są dobre do grania, by mieć jak najwiecej klatek, ale jednak da sie na nich coś odpalić z przyzwoitą płynnością, bo są nowsze. Lepszy oczywiście będzie ten drugi, bo ma wyższe taktowanie.
FX też nie są dobre do grania,
A który procesor AMD nadaje się do grania? Przecież to są same gówna a nie procesory.
PS. FX-y biorą tyle prądu co 3 procesory i5 razem wzięte. Lepiej wymień ten zasilacz.
Następny znawca tematu. Długo siedziałem na Phenomie 965 i o dziwo grałem w najnowsze gierki. W tym momencie jestem na Intelu ale nie uważam że procki od AMD to "gówno"
bizon1807-->Wydałem pewnie mniej na Phenoma II X6 (którego mogę wykręcić do 4GHz) niż ty na swojego Core i3.
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i3-2120-vs-AMD-FX-6300 Tu masz porównanie FX 6300 do swojego proca nie dość że się lepiej kręci to jest ogólnie wydajniejszy.
Wydałem pewnie mniej na Phenoma II X6 (którego mogę wykręcić do 4GHz) niż ty na swojego Core i3.
Chyba Cię pobzdykało. I co, może jeszcze powiesz że ten twój phenom to podbijający rynek procesor który uruchomi każdą grę?
Twój Phenom pewnie ma taki pobór prądu jak mój i3 i GTX 550 razem wzięte.
A te porównanie które jest w linku to jest debilne. Jak można porównywać procesor dwurdzeniowy do sześciordzeniowego? Zresztą popatrz na wynik, mój i3 przegrywa tylko o 0.4 a różnica to 4 rdzenie więc nie widzę sensu kupować takie coś bo lepiej wydać kasę na I5, tym bardziej że gry nie wykorzystują 6 rdzeni tylko max 4.
Koledzy gadanie z bizonem nie ma sensu. Możemy sobie tam rozmawiać i sprzeczać się różne tematy, ale na niego to już nie warto tracić czasu.
To jest nierozumny człowiek, nie przegadasz bo i tak wie swoje.
siwy
Ty pewnie też ciągniesz na jakimś phenomie.
www.cpu-world.com/Compare/686/AMD_Phenom_II_X6_1055T_(95W)_vs_Intel_Core_i3_i3-2120.html
[7] Miałem Phenoma II 945 podkręconego do 3,6 GHz, ale jakiś już czas temu zmieniłem platformę na tę z sygnaturyi komputer dostał potężnego kopa, zwłaszcza w grach pokroju Battlefield, PlanetSide etc. Zresztą oglądam dużo testów wydajności z różnych gier i zwykle Phenomy są na samym dole wykresów. Oczywiście, jeśli komuś nie przeszkadza granie w najnowsze gry z 20-30 kl./s to ok.
bizon1807 chyba pomyliłeś tematy poprosiłem o radę w sprawie procesora i zasilacza a nie o wychwalanie intela bo ta firma jest dla mnie spalona jak na razie, siedzę na moim skromnym phenomie x2 560 i wszystko ładnie śmiga ale patrzę przyszłościowo żeby procesor starczył mi na dłużej i nie ograniczał karty graficznej którą niedługo będę wymieniać więc proszę o niewypowiadanie się osób które będą pokazywały jak to bardzo kochają intela
wracając do tematu czy warto kupować 6300 czy dołożyć do 6350?
To dziwne, bo ja uzytkujac Phenoma II X6 1055T, lekko podkreconego, spokojnie gralem w BF3 na wysokich/ultra - z FPSami wyzszymi od 30 i to znacznie.
@UP - nie warto dokladac do 6350. Bierz 6300 - w swojej cenie najlepszy AMD, nieznacznie skuteczniejszy od mojego Phenoma (Choc ja swojego kupilem za grosze).
Intel jest drogi, ale srizon, znaczy ten bizon tego nie odczuje, bo to nie jego porfel uszczuplilo, tylko jego rodzicow. :O
EDIT: Zasilacz jeszcze wytrzyma, choc warto go wymienic, jesli bedziesz podkrecal.
myślałem nad podkręcaniem ale nie za bardzo zrozumiałem z artykułów jak się do tego zabrać
na razie jak go kupię to zostawię fabryczne taktowanie procesora a potem wymienię zasilacz na Chieftec (CFT-600-14CS) 600W i chłodzenie procesora
[14] Nie wiem na co Ci potrzebne OC tego i5 przy karcie pokroju GTX460
Sethlan
Dla twojej wiedzy komputer kupiłem sobie sam bo rodzice nawet nie wiedzą co to jest procesor.
PS. Wszystko co w życiu chciałem i chcę to muszę sobie kupić za swoje....jedynie jak do Auchana jadę to rodzice za wszystko bulą.
ksiennicki
sory za offtop. :/
A pieniadze, to jak pisalem juz kiedys, masz ze sprzedazy nerek, tak?
A komunii i urodzin to ty nie znasz? Przeważnie na takich imprezach trochę kaski się dostaje.
Pisząc "muszę sobie kupić za swoje" to rozumiem że masz prace i zarabiasz na swoje hobby. Więc jak dostałeś pieniądze od kogoś to jakie to "swoje" ?
Nie mam pracy.
Może i nie moje ale chodziło mi o to że wydaję pieniądze które są "moje".
[19] Korzystam z aplikacji pokroju Photoshop albo After Effects, gdzie im więcej GHz, tym lepiej. Ba, nawet w niektórych grach, paradoksalnie, defaultowe 3,8 GHz lekko nie wystarcza (czyt. ArmA III, DayZ, PlanetSide 2 - ogólnie gry wymagające dużo od procesora).
Niektórzy mają szkole i nie mają dzianych rodziców i musza sami zarobić i przemyśleć zakup a nie szastać kasą której nie są w stanie ogarnąć,sam mam 17 lat i siedze w temacie PC od dawna ale wole soe poradzić kogoś kto sie na tym zna i dłużej sie tym zajmuje a ja musze na to sporo pracować ulotki sprzątanie po magazynach i tp i nie stac mnie na wydanie 1500zl bo intel to i tamto, znalazłem złoty środek i won mi z INTELEM bo tu jest temat o AMD dzieki wszystkim za pomoc dowoedzialem sie że zasilacz wytrzyma i brać 6300 wielkie dzięki a ty BIZON rusz głową nie portfelem
Jak ktos ma jeszcze jakies porady to będę wdzięczny
nie portfelem
Tak jak bym był jakimś bogaczem....-_-
na to wychodzi skoro temat jest o amd a ty ciągle chwalisz i namawiasz wszystkich w około na przejście do intela bo jest (niby)szybszy i lepiej wydać (sporo)więcej kasy mimo że w opisie tematu jest napisane że intel mnie nie obchodzi i zapewne nikogo kto się tu wypowiada więc proszę uszanuj to
Wasze spory są smieszne, gdyż amd fx 6300 z dodatkowym chłodzeniem i dobra płytą główną jest o niebo lepszy od jakiegoś tam i3, ponieważ po OC będzie osiągał bardzo dobre wyniki
Co to znaczy nie nadają się do gier?
Jakiej gry nie odpalę na nim?
Mam fx i na razie wszystko ciągnę na full w tym stream (informacja )
niech wam już będzie że fx = i3 ale czy na i3 nie odpalę każdej gry?
Wasze spory są smieszne, gdyż amd fx 6300 z dodatkowym chłodzeniem i dobra płytą główną jest o niebo lepszy od jakiegoś tam i3, ponieważ po OC będzie osiągał bardzo dobre wyniki
Nie jest lepszy - http://pclab.pl/art57503-20.html
(pomijam fakt, że poprzedni post został napisany pod koniec marca)
prawda jest taka że fx 6300 jest jak i5 2500k..
po pierwsze odkopujesz trupa, po drugie śmieszne rzeczy opowiadasz :)