Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zakłady używające substancji niebezpiecznych dla środowiska

17.05.2012 16:04
😊
1
zanonimizowany765352
25
Konsul

Zakłady używające substancji niebezpiecznych dla środowiska

Jak w temacie.. Bardzo pilnie potrzebuje kilku takich zakładów w Rzeszowie albo może chociaż wiecie jakiego typu zakładów szukać, bo nigdzie na google nie mogę nic znaleźć. Z góry dzięki za pomoc.

PS. Fabryka lodów koral już mam, tylko nie wiem czego uzywa niebezspiecznego dla srodowiska(help)?

17.05.2012 16:41
2
odpowiedz
zanonimizowany765352
25
Konsul

ok lody Koral to amoniak.

Nikt nie wie chociaż gdzie szukać takich info? Proszę, to bardzo ważne.

17.05.2012 16:45
pecet007
3
odpowiedz
pecet007
178
~

wątpie żebyś coś takiego znalazł, raczej się tym nie chwalą, a ewentualne informacje pewnie są usuwane z pomocą prawników, cóż z korporacjami nie wygrasz

17.05.2012 16:58
4
odpowiedz
zanonimizowany765352
25
Konsul

ale mi to do szkoły potrzebne :D Tak z 5 fabryk, zakładów.. nie wiem już, chodzi mi o to, że np. przy produkcji farb używa się czegoś niebezpiecznego dla środowiska itp. Tylko muszę mieć 5 przykłądów około.. a na razie mam 2: multifarb i koral.

17.05.2012 17:08
5
odpowiedz
zanonimizowany688961
26
Generał

Trochę tego będzie, wystarczy poszukać.

Dowolne zakłady chemiczne - wykorzystuje się w nich, a także produkuje substancje groźne dla środowiska.
Rafinerie - obrabiają ropę naftową i produkują różne dość groźne substancje, przy użyciu różnych środkó chemicznych także groźnych w dużych stężeniach.
Stacje uzdatniania wody - powszechnie wykorzystują toksyczny chlor.
Zakłady farmaceutyczne - różne rozpuszczalniki organiczne, zwłaszcza ksylen.
Garbarnie - związku chromu.
Fabryki amunicji - przede wszystkim ołów.
Alektrownie atomowe i szpitale - substancje promieniotwórcze (uran, pluton, kobalt).

Jeżeli się uprzeć to także huty - w żużlu pozostałym po wytopie jest całkiem sporo substancji radioaktywnych.

17.05.2012 17:30
6
odpowiedz
zanonimizowany765352
25
Konsul

Dzięki Dzikouak :)
Szkoda tylko, że większości nie ma na terenie Rzeszowa ;D

17.05.2012 18:34
Shilka the Red
7
odpowiedz
Shilka the Red
121
Mad Scientist at work

przeciez kazdy wiekszy zaklad wytwarza cos niebezpiecznego, obojetne co by nie produkowal

w rzeszowie masz polfe, wsk, zelmer (ale to teraz juz chyba tylko montownia), elektrocieplownia, to z tych najwiekszych

poszukaj wiekszych zakladow i wybierz co ci pasuje

17.05.2012 19:04
8
odpowiedz
zanonimizowany765352
25
Konsul

a co było w zelmerze i co jest w elektrociepłowni załęże?

18.05.2012 14:34
Shilka the Red
9
odpowiedz
Shilka the Red
121
Mad Scientist at work

w zelmerze teraz juz tylko montuja z czesci (pewno z chin:]) a wczesniej kolo 2004 wiem ze mieli na bank cynkownie, moze jakas wytwornie elementow plastikowych na obudowy itp. tam na pewno trzeba jakas chemie

a w EC to na pewno jakies zuzle, popioly, one sa nawet troche radioaktywne hehe, napewno, jakies scieki

najlepiej zadzwon sobie, przeciez ci nie musza mowic ze leja to do rzeki ale podac oficjalne dane, bo wiadomo ze je wytwarzaja i utylizuja zgodnie z przepisami wiec to nie jest zadna tajemnica ani powod do strachu, tyle ze nie ma potrzeby dawac to na stronie glownej:]

zadzwon i powiedz niech ci wysla jakis ogolny koncowy raport np za 2010r

Forum: Zakłady używające substancji niebezpiecznych dla środowiska