Witam,zainstalowałem właśnie Windowsa XP i mam problem.Przy uruchomieniu komputera wszystko ładnie się wczytuje aż nagle pokazuje się coś w stylu bluescreena (myślę że to prawdopodobnie jakiś błąd krytyczny), trwa to dosłownie niecałą sekundę ,więc nie widzę co jest tam napisane.Następnie komputer odpala się od nowa i tak w kółko. Liczę na szybką pomoc i z góry dziękuje.
Niebieski ekran to synonim problemów, jednak w jego treści możesz znaleźć wiele cennych informacji. Jego zawartość zawiera takie informacje, jak nazwa i numer błędu wraz z dodatkowymi parametrami, sposób postępowania, a czasem nazwę pliku powodującego problem, np. sterownika sprzętowego. Aby dowiedzieć się czegoś więcej, wystarczy wpisać podane informacje Google. Tam znajdziesz szczegółowy opis zdarzenia. Aby je odczytać, musisz zablokować automatyczny restart komputera po wyświetleniu błędu. W tym celu (w Windows XP) kliknij na Mój komputer, Właściwości, a następnie z zakładki Zaawansowane wybierz pole Uruchamianie i odzyskiwanie. W Ustawieniach wyłącz opcję Automatycznie uruchom ponownie. Od tej chwili niebieski ekran będzie wyświetlany aż do momentu ręcznego zresetowania komputera.
Sprobuj w trybie awaryjnym, moze ruszy - jesli da rade, to tam zainstaluj wszystkie potrzebne sterowniki do swojego sprzetu. Albo wywal ten antyk w cholere, i zainstaluj jakiegos niemuzealnego windowsa.
"EDIT:Wiem że zły dział ale chciałem wybrać "komputery",a przez przypadek dałem "konsole",przepraszam."
Po co o tym piszesz, zamiast po prostu zmienic kategorie?
mirencjum --> Szkoda tylko, ze nie ma jak wejsc do Wlasciwosci systemu, skoro windows nie startuje.
@mirencjum Ja nie mogę włączyć komputera,więc nie mogę włączyć "mój komputer" i tak dalej.
@wysiak Nie mam innego windowsa ,piratów ściągać nie zamierzam, a 200-300 zł na zbyciu na "siódemkę" nie mam.Tryb awaryjny nie pomaga,dzieje się mniej więcej to samo.I przepraszam,nie wiedziałem że dział można zmienić :).
BIOS --> AHCI --> wyłącz/przestaw na IDE, cokolwiek.
Teoretycznie z włączonym AHCI nie powinno dać się w ogóle XP zainstalować. Czasami jednak się udaje, ale zawsze wtedy są problemy z BSOD przy każdym starcie.
No faktycznie. Nie pomyślałem. Wyjmij jedną kość pamięci u uruchamiaj, potem spróbuj dla odmiany z drugą.
Powodem może być fizyczne uszkodzenie modułu lub jego zła konfiguracja (zbyt agresywne timmingi, nieodpowiednia wartość napięcia zasilającego). W pierwszym przypadku najczęściej będziesz mieć do czynienia z niebieskimi ekranami z informacją o błędzie pamięci (ang. Memory Corruption) lub nazwą sterownika bądź programu, który zaalokował się w feralnym obszarze. Tego typu zawieszenia mają najczęściej charakter losowy. Jeśli więc nieoczekiwanie pojawiają się BSOD-y, to pierwszym krokiem powinno być przetestowanie pamięci
Co to jest to AHCI? Pewnie zadałem właśnie mega głupie pytanie,ale cóż,jeżeli chodzi o BIOS to nie mam o nim zielonego pojęcia.
W dużym skrócie: dysk masz SATA, Windows XP nie obsługuje SATA sam z siebie. Trzeba:
- zrobić sobie płytkę z "wbudowanymi" sterownikami SATA (programem nLite),
- podczas instalacji Windowsa, kiedy system poprosi, włożyć dyskietkę z ww sterownikami,
- włączyć w BIOSie tryb "emulacji" ATA.
Jak Narmo napisał: szukaj opcji z AHCI / SATA w nazwie.