Surowy kartofel
spoiler start
Nic
spoiler stop
po polsku ta zagadka nie ma sensu
większe niżli Bóg - NIC nie jest większe
bardziej złe niż diabeł - NIC nie jest bardziej złe
biedni mają to - NIC - biedni niczego nie mają
potrzebują tego szczęśliwi - NIC - szczęśliwi niczego nie potrzebują
nie da się tego zjeść - NIC - nie da sie zjesć niczego
moj penis
It is greater than God and more evil than the devil. The poor have it, the rich need it and if you eat it you'll die. What is it?
faktycznie po polsku nie ma sensu z naszym podwojnym przeczeniem
angielski w tym przypadku duzo lepiej sie sprawdza:)
Wolność? Jak zjeść wolność i dlaczego pozniej sie umiera? Nawet po angielsku nie ma to sensu.
©® Pisząc wolność nie widziałem zagadki po angielsku tylko tą z postu 1. Kzwwdo pewnie też myślał o zagadce z postu numer jeden.
Pisząc wolność nie widziałem zagadki po angielsku tylko tą z postu 1
Dziwne, bo do tej też ni chuja nie pasuje.
Bo zgadza się jedynie to, że nie można jej zjeść, a miały pasować wszystkie punkty, nie tylko jeden z nich.
Bo zgadza się jedynie to, że nie można jej zjeść, a miały pasować wszystkie punkty, nie tylko jeden z nich.
szczegóły.
Odpowiedź napisałem pierwszą jaka przyszła mi na myśl.
Wolność jest gorsza od diabła? ludzie będąc wolni popełniają naprawdę straszne zbrodnie.
Potrzebują jej szczęśliwi? Popraw mnie, jeżeli się mylę( nie jestem jakoś specjalnie wierzący), ale czy Adam i Ewa nie byli szczęśliwi w raju nie będąc do końca wolnymi?
ale czy Adam i Ewa nie byli szczęśliwi w raju nie będąc do końca wolnymi?
"Nie da się tego zjeść" - jak dla mnie to wskazuje, że hasło nie jest materialne, tylko abstrakcyjne. Równie dobrze mogłoby być "nie możesz tego dotknąć".
"Potrzebują jej szczęśliwi" - również można dopasować. Ktoś po używkach, ktoś zakochany, ktoś kto realizuje się w swojej pasji jest szczęśliwy ale z drugiej strony jest uwięziony, uzależniony, nie może się uwolnić od czegoś co sprawia mu radość.
"Gorsze niż diabeł" - trzeba to tłumaczyć? Wolna wola dana od Boga jest jednocześnie darem i przekleństwem.