Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Zacinanie (zamrażanie się) nowego komputera.

03.02.2019 10:59
1
Narybekh
3
Junior

Zacinanie (zamrażanie się) nowego komputera.

Witam,

Zakupiłem i sam złożyłem następujący zestaw:
AMD 200 GE
MSI B450 PRO-VDH
HyperX 8gb 2666mhz
GTX 1060 3gb
Silentium pc 500w Vero L2 Bronze
Toshiba 1Tb
Windows 10 home

Komputer złożony, odpalony, system zainstalowany. Po pobraniu wszystkich aktualizacji i zainstalowaniu najnowszych sterowników, przyszła pora na odpalenie jakiejś gierki aby sprawdzić osiągi nowego PC. Wybor padł na Wiedźmina 3, GTA V i Battlefield 5.

Opis problemu:
Różnie, po godzinie, czasami 20-30 min. Grania komputer się zacina (ekran zamraża) i trzeba go zrestartować. Zero błędów, problemów, biper na płycie nie daje żadnego sygnału. Ostatnio również i podczas przeglądania YT czy innych stron www.

Pierwsza myśl to temperatury, sprawdzałem różnymi programami i nie osiągała więcej niż 65C, tak samo niskie temp. Na CPU. Całość nie podkręcana ani nic nie było zmieniane. Wykonywałem różne benchmarki, ani temp nie przekraczała 70C ani komputer w trakcie tego się nie zwieszał.

Jeśli jakiekolwiek inne info jest potrzebne, to od razu je podam.

03.02.2019 11:06
Yuri Lowell
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Yuri Lowell
48
Brave Vesperia

Październikowa aktualizacja Win 10 to jest wielki szajs. ;) Jeśli właśnie korzystasz z tej kompilacji, może się okazać, że komp jest cały i zdrowy, za to windows dostał padaczki. Jak masz czas, chęci i możliwość, postaw na kompie win 7 od zera i zobacz czy jest stabilny.

03.02.2019 14:12
2.1
Narybekh
3
Junior

Z tego co pamiętam, to stało się plus minus po aktualizacji do najnowszego windowsa.

Znalazłem klucz i płytę z Windows 7 ale po wczytaniu płyty otrzymuje bluescreen 0x0000005a, o tym że nie jest w pełni AHCI. Nie znalazłem żadnego ustawienia ani nic w biosie, zgodnie z wynikami z google. Poddałem się, instaluje jeszcze raz W10, tylko tym razem nie zaaktualizuje, albo zaaktualizuje ręcznie zgodnie z tym co napisałeś.

03.02.2019 11:11
3
odpowiedz
1 odpowiedź
themiz66
2
Progamer

AMD 200 GE do gtx 1600 i gier typu bf 5

03.02.2019 11:18
3.1
themiz66
2
Progamer

Brat mial to samo powodem byl wirus na kompie, reinstal pomogl

03.02.2019 11:19
PanSmok
4
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

Nowy sprzet - pierwsze skojarzenie jakie mi sie do glowy cisnie - cos sie przegrzewa. Pytanie - co? Zaczalbym od podmiany zasilacza na inny. Niestety tego typu problemy zazwyczaj diagnozuje sie podmianka poszczegolnych elementow zestawu.

03.02.2019 11:56
bushus
5
odpowiedz
bushus
16
Chorąży

Tak z 2 miesiące temu też składałem komputer i miałem podobny problem. Czasami przy włączeniu nowej karty przeglądarki wszystko się wieszało, innym razem przy zrobieniu screenshot`a, innym razem po prostu przy włączaniu komputera wszytko stało. Aktualizacja win10 pomogła przy wieszaniu się(widows update to szajz który nie potrafi automatycznie aktualizować systemu - musiałem samemu odświeżać i sprawdzać aktualizacje). Poza tym polecam programik DriverPack Solution w razie gdybyś zapomniał o jakichś sterownikach (to rozwiązało problem z wieszaniem się systemu przy starcie). Co prawda to trochę różni się od twojego problemu ale kto wie, może coś Ci się przyda.

03.02.2019 12:13
Lukdirt
6
odpowiedz
Lukdirt
138
Senator

Powodów może być wiele. Od zasilacza, po dyski twarde, aż po źle podpięte kable SATA.

Na przykład ja miałem blue screeny z powodu niedociśniętych kabli SATA. Gdy to poprawiłem, już nie wyskakuje mi niebieski ekran "śmierci".

03.02.2019 12:43
Kontener na ....
7
odpowiedz
Kontener na ....
30
Chorąży

Miałem podobny problem z grą GTA 5 na mocniejszym zestawie. Gra po pewnym czasie zawieszała się. Okazało się, że 8 GB RAM było mało, bo jak zwiększyłem do 12 GB to grałem bez najmniejszych problemów.

06.02.2019 11:31
8
odpowiedz
Narybekh
3
Junior

Podbijam,

Ostatnimi dniami wykonałem test ram za pomocą memtest86 oraz test HDD pod kątem bad sectorów. Oba testy wyszły dobrze, poprawnie.

Już mi brakuje pomysłów.

06.02.2019 16:58
9
odpowiedz
Insekt6
74
Generał

Dysk coś klika, tyka przed zacięciem?

06.02.2019 20:20
10
odpowiedz
Narybekh
3
Junior

Nie :(

Wykonując testy hdd, ramu, które trwały po kilka godzin, zero problemów, zacięć, restartów.

Pozostaje mi tylko postawić Linuxa i wtedy testować? Ew. Jakoś zainstalować W7

Forum: Zacinanie (zamrażanie się) nowego komputera.