Witam,
Zakupiłem i sam złożyłem następujący zestaw:
AMD 200 GE
MSI B450 PRO-VDH
HyperX 8gb 2666mhz
GTX 1060 3gb
Silentium pc 500w Vero L2 Bronze
Toshiba 1Tb
Windows 10 home
Komputer złożony, odpalony, system zainstalowany. Po pobraniu wszystkich aktualizacji i zainstalowaniu najnowszych sterowników, przyszła pora na odpalenie jakiejś gierki aby sprawdzić osiągi nowego PC. Wybor padł na Wiedźmina 3, GTA V i Battlefield 5.
Opis problemu:
Różnie, po godzinie, czasami 20-30 min. Grania komputer się zacina (ekran zamraża) i trzeba go zrestartować. Zero błędów, problemów, biper na płycie nie daje żadnego sygnału. Ostatnio również i podczas przeglądania YT czy innych stron www.
Pierwsza myśl to temperatury, sprawdzałem różnymi programami i nie osiągała więcej niż 65C, tak samo niskie temp. Na CPU. Całość nie podkręcana ani nic nie było zmieniane. Wykonywałem różne benchmarki, ani temp nie przekraczała 70C ani komputer w trakcie tego się nie zwieszał.
Jeśli jakiekolwiek inne info jest potrzebne, to od razu je podam.
Październikowa aktualizacja Win 10 to jest wielki szajs. ;) Jeśli właśnie korzystasz z tej kompilacji, może się okazać, że komp jest cały i zdrowy, za to windows dostał padaczki. Jak masz czas, chęci i możliwość, postaw na kompie win 7 od zera i zobacz czy jest stabilny.
Z tego co pamiętam, to stało się plus minus po aktualizacji do najnowszego windowsa.
Znalazłem klucz i płytę z Windows 7 ale po wczytaniu płyty otrzymuje bluescreen 0x0000005a, o tym że nie jest w pełni AHCI. Nie znalazłem żadnego ustawienia ani nic w biosie, zgodnie z wynikami z google. Poddałem się, instaluje jeszcze raz W10, tylko tym razem nie zaaktualizuje, albo zaaktualizuje ręcznie zgodnie z tym co napisałeś.
Nowy sprzet - pierwsze skojarzenie jakie mi sie do glowy cisnie - cos sie przegrzewa. Pytanie - co? Zaczalbym od podmiany zasilacza na inny. Niestety tego typu problemy zazwyczaj diagnozuje sie podmianka poszczegolnych elementow zestawu.
Tak z 2 miesiące temu też składałem komputer i miałem podobny problem. Czasami przy włączeniu nowej karty przeglądarki wszystko się wieszało, innym razem przy zrobieniu screenshot`a, innym razem po prostu przy włączaniu komputera wszytko stało. Aktualizacja win10 pomogła przy wieszaniu się(widows update to szajz który nie potrafi automatycznie aktualizować systemu - musiałem samemu odświeżać i sprawdzać aktualizacje). Poza tym polecam programik DriverPack Solution w razie gdybyś zapomniał o jakichś sterownikach (to rozwiązało problem z wieszaniem się systemu przy starcie). Co prawda to trochę różni się od twojego problemu ale kto wie, może coś Ci się przyda.
Powodów może być wiele. Od zasilacza, po dyski twarde, aż po źle podpięte kable SATA.
Na przykład ja miałem blue screeny z powodu niedociśniętych kabli SATA. Gdy to poprawiłem, już nie wyskakuje mi niebieski ekran "śmierci".
Miałem podobny problem z grą GTA 5 na mocniejszym zestawie. Gra po pewnym czasie zawieszała się. Okazało się, że 8 GB RAM było mało, bo jak zwiększyłem do 12 GB to grałem bez najmniejszych problemów.
Podbijam,
Ostatnimi dniami wykonałem test ram za pomocą memtest86 oraz test HDD pod kątem bad sectorów. Oba testy wyszły dobrze, poprawnie.
Już mi brakuje pomysłów.
Nie :(
Wykonując testy hdd, ramu, które trwały po kilka godzin, zero problemów, zacięć, restartów.
Pozostaje mi tylko postawić Linuxa i wtedy testować? Ew. Jakoś zainstalować W7