Mam drażniący problem z filmikami na internecie. Samo ładowanie idzie szybko, ale przy odtwarzaniu często obraz się zacina, przez co dźwięk jest dalej od obrazu. Komputer jest dosyć słaby, ale filmiki w świetnej jakości na odtwarzaczach działają normalnie, tylko w przeglądarkach się tnie. Jest jakiś sposób na przyspieszenie chodzenia odtwarzania?
jeśli to odtwarzasz we flashu to prawy klik -> jakość -> niska.
A na youtubie zmień na 240p
Niestety już od dawna flash ma problem z optymizacją - filmy które chodziły bezproblemowo 4-5lat temu na yt obecnie zacinały się na moim starym sprzęcie.
Od jakiegoś czasu filmiki we flashu są DUŻO, DUŻO mocniej kompresowane. Mniej potrzeba pasma transferu, ale dużo więcej mocy aby je rozkodować.
Po ostatnim updejcie flasha coś niedobrego się stało. Filmy, które chodziły płynnie na moim złomie zaczęły się przycinać. Też mnie to zaczęło drażnić. Ja rozumiem, że stary komputer, no ale to wkurza, jak coś co działało dobrze, z dnia na dzień zaczyna się przycinać.
U mnie flash ostatnio non stop wywala jakieś błędy i też mam dziwne wrażenie, że filmiki jakoś tak gorzej działają..
A sprzęt mam w miarę dobry.
Jesli masz slaba karte graficzna, to moze pomoze wylaczenie sprzetowej akceleracji teoretycznie przyspieszajacej wyswietlanie obrazu. W Firefox w pasku adresu wpisz about:config, znajdz wpis "gfx.direct2d.disabled" i ustaw go na true. Potem restart przegladarki. Wylacz takze wszystkie niepotrzebne wtyczki.
[7] Używam Opery, FF mnie drażnił coś.
[2] Nie chcę oglądać filmików w tak tragicznej jakości.
Istnieje jeszcze jakiś sposób na przyspieszenie?
Napisz jaki masz sprzęt, może rzeczywiście jest po prostu za słaby.
Swoją drogą, naprawdę dzieje się coś niedobrego - jeszcze parę lat temu na moim starym kompie (Athlon XP 2000+@2600+, 1GB RAM, 7300GT) mogłem oglądać filmiki na youtubie w 720p! Pod koniec mojego obcowania z tym kompem (czyt. 5 miesięcy temu) ledwo dało się oglądać w 480p :/
Intel Celeron 2.60 GHz
Radeon 9200 128MB
1GB RAM
Ale jak już mówiłem, bez przeglądarki filmy chodzą normalnie. Czasem nawet 720p chodzi dobrze.
Nic nie zrobisz, sprzęt trzeba modernizować. Tako rzecze Adobe ze swoim monster flashem i Google, blokując jego starsze wersje na YT a wszystko to z przyklaskiem producentów sprzętu :)
Postaw na tym kompie dystrybucje Linux Mint 12. Komp bedzie chodzil zdecydowanie szybciej.