Witam, poszukuje jakiegoś klasycznego rpg. Praktycznie odbilem się od fallout 1, przez już nieco przestarzały turowy system.. Z góry mówię, że wszystkie gothic, wiedźminy, riseny oraz pierwszego dragon age mam za sobą. Z góry dziękuję za odp
Final Fantasy
Ja bym polecił na początek Icewind Dale (obie części z dodatkami) a potem zabrał się za danie główne jakim jest Planescape Torment. Jeśli chodzi o Baldur's Gate to proponowałbym zaczynanie od drugiej części, bo jedynka może Ciebie znużyć monotonną wędrówką zanim się dotrze do tytułowych Wrót Baldura. Polecam także obie części Drakensang (wg mnie druga część, którego akcja dzieje się przed Dark Eye jest dużo lepsza). Również w nowych szatach ze starsza mechanika fajne jest "Lords of Xulima". A z tego samego roku, co Icewind Dale II jest także ARX Fatalis - jeden z najbardziej klimatycznych i niedocenionych RPGów.
A co ciebie interesuje?
Jeżeli szukasz narracji-fabuły, to Planescape/Arcanum;
Jeżeli bardziej wyzwania-walki, to Icewind Dale/Baldur;
Poza tym Gwiezdne Wojny teraz na "topie", to może Knights of the Old Republic 1 i 2?
Ja polecam Star Wats Knights of the Old Republic. I i II (II trochę mniej)
Z klasyki to może Dungeon Master, seria Ultima, Eye of The Beholder, Ishar, Lands of lore :)