Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: z routera do routera

24.02.2019 17:43
TeRiKaY
1
TeRiKaY
192
Senator

z routera do routera

witam. Mieszkam za granicą na domku firmowym z kilkoma innym osobami i dzielę z nimi internet, modem na domku to jakiś stary defaultowy technicolor od tele2; na laptopie często mam różnego rodzaju problemy z internetem i tak się zastanawiam czy jakbym połączył po kablu stary router do jakiegoś nowego w moim pokoju i dopiero od tego nowego łączył się z moimi urządzeniami po wifi, czy miało by to sens czy może jednak stary router ograniczałby ten nowy.
router jaki chciałbym kupić to ten http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/d-link-exo-dir-869-test.html
w recenzji tego routera informują, że polecają to tego routera adapter D-Link DWA-192, czy w przypadku latopa jest sens kupowania zewnętrzego wifi, czy może jednak nie będzie różnicy między wbudowanym.
pozdrawiam.

24.02.2019 17:47
Kyahn
2
odpowiedz
Kyahn
277
Rossonero

na laptopie często mam różnego rodzaju problemy z internetem
Ale jakie problemy z internetem? Jeśli np masz problem z zasięgiem/połączeniem WiFi to mogłoby to mieć sens.
Dobrze byłoby też wiedzieć co to za modem technicolor.

24.02.2019 19:00
3
odpowiedz
Child of Pain
192
Legend

Jak daleko znajduje sie ten technicolor od miejsca gdzie korzystasz z laptopa?Powinno zadzialac tylko podpinaj te routery przez wejscia Lan nie Wan/internet, dodatkowo powinienes obowiazkowo wylaczyc dhcp na urzadzeniu ktore chcesz sobie sprawic, mozesz tez nadac staly adres rozny od tego pierwszego routera gdybys chcial zmienic ustawienia.

24.02.2019 20:49
PanSmok
4
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

Spotkalem sie z routerami Technicolor w UK - oferowanymi dla klientow SSE. Router jak router... na pewno w miare tani jest.
Na pewno jeden router nie spowolni ci drugiego.

24.02.2019 21:07
TeRiKaY
5
odpowiedz
TeRiKaY
192
Senator

router to technicolor tg789bvn, często coś przerywa, rozłącza z internetem (przy czym połączenie z samym wifi jest), częste uwierzetelnianie przy ponownym połączeniu
mój pokój jest jeakieś 3/4 metry w góre od routera
kolega pociągnął kablem i nie ma jakichkolwiek problemów, u mnie sam kabel bez routera odpada gdyż chciałbym mieć wszystkie swoje konsole i lapka na stałe podłączone z netem, niechciałbym co chwilę podpinać kabla do innego urządzenia, większa ilość kabli też odpada gdyż pokój jest malutki

druga sprawa. obecny router ma bardzo mało ustawień, nie mogę przypisać publicznego ip do konsoli ani ustawić dmz po wifi i inny nat niż 3 odpada, i tu nasuwa się pytanie czy nowy modem będzie mógł korzystać tylko z ustawień ze starego czy wszystko będę mógł konfigurować z poziomu nowego.

i jak wygłada sprawa z samym adpterem sieciowym - lepszy jest zewnętrzny usb czy nie ma to znaczenia dopóki jest wbudowany w lapku

post wyedytowany przez TeRiKaY 2019-02-24 21:51:28
24.02.2019 21:36
6
odpowiedz
Child of Pain
192
Legend

Po co ci adapter sieciowy, co to za laptop? Mysle, ze sam drugi router pomoze jesli nie masz strasznie starego laptopa.
Ogolnie kwestia wyglada taki, drugi router pomimo nazwy nie bedzie dzialal jako router tylko "access point" czyli urzadzenie ktore jest zrodlem wifi, jesli podepniesz go tak jak napisalem kablem z wejscia lan do lan miedzy routerami twoj sprzet bedzie tylko przekazywal dane do technicolora, wprawdzie mozesz go podpiac do wejscia wan/internet twojego routera ale to jedyne co da to odzielenie twojego segmentu sieci od segmentu pozostalych osob, wrzucajac ci podwojny NAT co pewnie bedzie przeszkadzalo w graniu, nie polecam takiego rozwiazania. Reasumujac, twoj sprzet bedzie robil tylko za zrodlo wifi, w sumie mozesz kupic nawet access point zamiast routera jesli nie chcesz podpinac niczego po kablu, na przyklad cos takiego, wtedy masz access point bez funkcji routera ktora i tak jest zbedna.
https://www.tp-link.com/pl/products/details/cat-5692_EAP225.html
Mozna sie zastanowic nad wymiana technicolra ale skoro u kolegi dziala wszystko po kablu watpie zeby taka wymiana cos dala. CHociaz nie moge znalezc parametrow ale ten technicolor moze miec tylko wifi 2,4 ghza, to pasmo jest zapchane, lepiej korzystac z 5ghz o ile zasieg na to pozwala.
Wifi to tak naprawde problematyczna sprawa, gubienie zasiegu, zapychanie sie kiedy korzysta wiele urzadzen na jednym routerze, tak naprawde powinno sie podpinac jak najwiecej sprzetow po kablu, komputery, konsole, telewizory zeby unikac takich sytuacji, problemem czesto nie jest sprzet a prawa fizyki ktorych nie ominiemy.

24.02.2019 21:47
7
odpowiedz
Lutz
173
Legend
24.02.2019 21:49
Kyahn
8
odpowiedz
3 odpowiedzi
Kyahn
277
Rossonero

Dlaczego ma nie działać jako router?
Ja tak mam zrobione w domu, mam jakiś tam modem od Vectry, który jest praktycznie niekonfigurowalny i za nim router, na który łączą się wszystkie urządzenia. Na routerze przekierowuję sobie porty tylko te które mi są potrzebne i tyle.

druga sprawa. obecny router ma bardzo mało ustawień, nie mogę przypisać publicznego ip do konsoli ani ustawić dmz po wifi i inny nat niż 3 odpada, i tu nasówa się pytanie czy nowy modem będzie mógł korzystać tylko z ustawień ze starego czy wszystko będę mógł konfigurować z poziomu nowego.

Jeśli masz publiczne ip od providera i cały ten technicolor niczego nie blokuje, to tak będziesz mógł sobie przekierować porty pod swoje ps4.

24.02.2019 23:02
8.1
Child of Pain
192
Legend

Masz modem czy modem/router? Jest roznica miedzy podpieciem modema do routera a zintegrowanego modemo/routera, w pierwszym przypadku to zupelnie normalneg, w drugim tak jak napisalem, podwojny nat chyba, ze mozna modem/router przelaczyc w tryb bridge.
Nie mylmy pojecie a widze, ze czesto stosuje sie okreslenie modem oraz routerem zamiennie oraz uwazajac, ze kazdy router ma wifi :/.

24.02.2019 23:16
Kyahn
8.2
Kyahn
277
Rossonero

Mam modem/router od vectry, który działa w trybie bridge, a za nim mam swój własny router.
W zasadzie to nie sprawdziłem co on dokładnie ma, założyłem że ma coś podobnego.

post wyedytowany przez Kyahn 2019-02-24 23:16:39
24.02.2019 23:36
8.3
Lutz
173
Legend

generalnie kazdy router jest lepszy od tego ktory daja w bundlu z internetem.
ja tez podpialem sobie router do standardowej pasci virgina.

jednak to nie zawsze jest lek na wszystkie problemy, i tak jak juz ktos pisal wczesniej, moze byc problem z iloscia urzadzen, zwlaszcza w takich wspoldzielonych mieszkaniach.

24.02.2019 22:06
TeRiKaY
9
odpowiedz
1 odpowiedź
TeRiKaY
192
Senator

a czy rozłączanie się wifi może być kwestią spadku napięcia w laptopie? bateria w laptopie nie działa i cały czas jest po kablu.

na domku jest kilka gniazdek internetowych, da się połączyć internet od jednego dostawcy do niezależnych od siebie routerów połączonych do innych gniazdek, albo ewentualnie dwóch różnych dostawców w jednym domu

post wyedytowany przez TeRiKaY 2019-02-24 22:06:50
24.02.2019 22:23
PanSmok
9.1
PanSmok
259
Legend

problemy z wifi a spadki napiecia - NIE.
Zdania z gniazdkami troche nie ogarniam.
Dwoch dostawcow to dwie niezalezne linie pociagniete do mieszkania. Ale tak - jak masz ochote to w jednym mieszkaniu mozesz zalozyc sobie i 10 niezaleznych linii. Nasz klient nasz pan. Tylko plac za to.

post wyedytowany przez PanSmok 2019-02-24 22:24:14
Forum: z routera do routera