Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Xperia Z1 (Play) gubi zasięg - pomocy

17.07.2014 23:08
1
FIREBLAST
107
NUKE!!!

Xperia Z1 (Play) gubi zasięg - pomocy

Siemka poszukuję pomocy, ponieważ moja Xperia Z1 zaczęła gubić zasięg (CAŁKOWICIE) otóż:

Moim operatorem jest PLAY natomiast zasięg zanika praktycznie co 2-4 min i ponownie się pojawia nie mam pojęcia w czym tkwi problem dodam, że mam androida KitKat 4.4.4. Czy ktoś miał podobny problem i bardzo proszę o pomoc.

PS: Brat i Tata mają też z PLAY i u nich zasięg jest.....nie wiem co jest nie tak.

17.07.2014 23:19
2
odpowiedz
E_G300
135
Damian

Prawdopodobnie masz ustawione na "automatyczne wyszukiwanie sieci" oraz tryb pracy sieci LTE\WCDMA\GSM - jeżeli nie mieszkasz w jakimś większym mieście to telefon automatycznie doszukuje się najlepszego sygnału prosto z nadajników PLAY. (Dzieje się tak gdyż Play korzysta z nadajników innych sieci)

Możesz to zmienić w ustawieniach sieci komórkowych - a dokładnie to zmień tryb pracy sieci na TYLKO GSM i jako Operator Sieci wybierz domyślnie jedną ( np. PLAY (PLUS) )

Oczywiście jeżeli korzystasz z danych pakietowych to internet w telefonie zacznie działać bardzo wolno i jedynym ratunkiem na to będzie pozostawienie trybu sieci na LTE\WCDMA\GSM i wybranie jedynie domyślnego operatora sieci w ustawieniach (jeżeli zasięg z Play masz bardzo słaby i ustawisz np. Play (PLUS) to aby działał internet będziesz musiał włączyć opcję danych pakietowych w roamingu (niestety nie wiem jak to się fachowo nazywa w Xepriach jednak napewno jest to gdzieś w ustawieniach sieci. Oczywiście z włączonym trybem danych pakietowych w roamingu trzeba uważać przy wyjeździe za granicę kraju aby operator nie naliczył dodatkowych kosztów - to samo tyczy się osób mieszkających blisko granicy z innym krajem).

17.07.2014 23:44
3
odpowiedz
FIREBLAST
107
NUKE!!!

ok dzięki spróbuję

Forum: Xperia Z1 (Play) gubi zasięg - pomocy