Witam.W najbliższej przyszłości planuję nieco zmodernizować mojego blaszaka i na początku chciałbym wymienić płytę główna,procesor i ram:
-i5-2500K 3.3GHz
-AsRock P67 PRO3 B3
-4-6 GB RAM-u DDR3
Obecnie posiadam:
AMD Athlon 64 X2 5200+
Gigabyte GA-M61PME-S2
3GB DDR2
GeForce 9600 GT
Zasilacz SeaSonic SS400ET80 400W
Chciałbym się dowiedzieć czy dopóki nie kupie czegoś lepszego moja karta graficzna będzie współgrać z ww. podzespołami oraz czy mój zasilacz uciągnie ten i5 oraz mobo?
Z góry dzięki za pomoc.
Tak, karta będzie działać z tymi podzespołami. Przy 9600GT zasilacz da radę spokojnie, ale jeśli w przyszłości planujesz kupić lepszą kartę to wypadałoby też wymienić przy tym zasilacz.
@wilu25
Jak nie będzie podkręcał to nawet coś klasy HD6850 da radę ( ale fakt, nie warto 'trzymać' zasilacza na granicznej dla niego maksymalnej mocy ).
Zależy też ile masz dysków, wentylatorów itd bo różnica miedzy 1 dyskiem i 2 wentylatorami a 3 dyskami i 6 wentylatorami już jest widoczna o dobrych parę Watt :) Więc przy wymianie na jakąś mid/high- endową kartę wymiana zasilacza raczej zalecana. Niedawno Thermaltake wypuścił dobrą elektrycznie i niedrogą "Elektrownię" którą ewentualnie będziesz mógł wziąć pod uwagę: http://pccentre.pl/article/show/thermaltake-smart-630-w/id=17802