Moja stara, wręcz bardzo stara bo 10 letnia klawiatura powoli dokończa żywota (niestety Logitech nie produkuje już Ultraflat bo z chęcią ten sam model bym nabył).
A że zmiana klawy to i może myszkę bym wymienił bo również wiekowa MX-518.
Co polecacie z aktualnego sprzętu? Warunek obie rzeczy na przewodzie.
Klawa może mieć podświetlane klawisze. Oglądałem parę egzemplarzy RAZERA i SteelSeries ale nie potrafię się zdecydować.
Budżet na obie rzeczy to około 500-700 pln (solidny sprzęt kosztuje ale wygoda i niezawodność jest najważniejsza)
jaja sobie robisz z klawiaturą za 700 zł? Ja na myszce za 25 zł gram w csa. To ma być do gier, do programowania, do czego? Zwykła klawiatura z niskimi klawiszami jest bardzo wygodna do wszystkiego, serio chcesz 7 stów wydawać na to? Myszka do gier za 100 zł powinna wystarczyć skoro moja za 25 zł jest wystarczająca bym na polskich serwerach był w top trzech, czasem czterech graczy (zależy ile noł lajfów wbije. Bo ja gram sporadycznie), a na rankedach z randomami był pierwszy lub drugi w 99% gier. To na myszce za kilka stów zabiłbym Paszę lewą ręką, a tak na serio to grałbym raczej identycznie jak na tej za 25 zł, no może minimalnie lepiej. Nawet podkładki nie używam.
Dlaczego to musi być Razer, jest mnóstwo dobrych firm ja ci polecam świetną (sam ją mam) Natec Genesis RX66, oraz NATEC GENESIS GX88 (NMG-0502). Dwie rzeczy kosztują ok 270zł, nie wszystko co drogie jest dobre, jak spodobała się firma masz link, ze wszystkimi produktami http://genesis-zone.com/
Jak dla mnie to możesz grać w CS taboretem (jeżeli nie masz nic konkretnego do zaproponowania opuść ten wątek)
Po drugie jakbyś czytał ze zrozumieniem to jak wół stoi budżet na obie rzeczy 500-700 pln.
Zapamiętaj jedną maksymę co jest tanie to jest drogie.
kubaro - dzięki za info, zobaczę sobie ten sprzęt. Tak jak pisałem nie za bardzo siedzę w temacie urządzeń peryferyjnych te które miałem działały doskonale :)
Chociaż widzę że spoko opinie zbiera ta mysz (ma prosty design taki bez zbędnych futuryzmów)
http://www.ceneo.pl/26942690#tab=reviews
Ta firma też jest polecana, Razera teraz nie opłaca, się brać płacisz wyłącznie za znaczek.
Masz MX518? Lubisz ją? W takim wypadku "bezpiecznym wyborem" byłby G400s (po prostu młodszy brat z lepszą optyką i drobnymi tweakami) albo trochę większa (i ze świetnym trybem przełączania scrolla na "skokowy" i mega gładki, uwielbiam to) G500s.
Alternatywa to dość kosmiczne wizualnie, ale ponoć (słyszałem, nie testowałem) bardzo wygodne G402 albo G502.
Z innych firm śmiało mogę polecić Zowie FK1 i Steelseries z wyższej półki (Sensei).
W kwestii klawiatur kwestia nieco bardziej otwarta - jedno jest niezbędne, powinna być mechaniczna. Jeśli nie wiesz o czym mowa poczytaj trochę o switchach bo każda z nich ma inną specyfikę (różnica między nimi jest kolosalna) - na przykład MX Red chodzą mega gładko a MX Blue mają charakterystyczny metaliczny "klik" w połowie skoku, przez co idealnie nadają się do pisania.
http://www.overclock.net/t/491752/official-mechanical-keyboard-guide
Od siebie polecam QPADa MK-50, Steelseries 6Gv2, (relatywnie tanie, NIC im nie brakuje) tańsze CMy, Corsair, a jak chcesz wydać trochę więcej to pooglądaj też sobie Ducky czy DasKeyboard.
W przypadku klawiatury patrz PRZEDE wszystkim na switche, producent nie ma jakiegoś super kolosalnego znaczenia, wbrew pozorom.
Amadeusz - tak lubię ją, dobrze mi służyła przez te lata. Czy mechaniczna klawiatura będzie bardzo głośna?
Obejrzę sobie to co zaproponowałeś.
Dałeś mi sporo materiału do analizy
Dzięki
Ponownie - to zależy tylko i wyłącznie od switchy :-) MX Blue mają charakterystyczne kliknięcie w połowie skoku i będzie słyszalna choćbyś stawał na głowie:
http://youtu.be/x_VRaHneWto?t=1m35s
Takie MX Red z kolei chodzą ekstremalnie lekko i mogą być niemalże niesłyszalne - wystarczy lekko naciskać klawisz, mechaniczne klawiatury łapią input mniej więcej w połowie skoku więc nie trzeba dociskać klawisza i nim uderzać o jego podstawę, co jest głównym źródłem hałasu klawiatury :-)
Najlepiej by było gdybyś postukał sobie po takiej klawiaturze w jakimś porządnym elektronicznym sklepie, ja po prostu zakochałem się w tym jak się na nich pisze - dla kogoś kto na komputerze pisze niemało różnica porównując do membranówek jest kolosalna.
Z własnego doświadczenia polecam niezniszczalny, wysokiej klasy sprzęt:
Klawiatura mechaniczna Steelseries 6GV2
Mysz Logitech G 500
Mam klawiature z Mx Blue i mogę śmiało polecić. Fakt, że cicha nie jest lecz z tym jest jak z Ferrari, głośne ale jednocześnie przyjemne. Do pisania super, do grania też. Posiadam Razer Blackwidow 2013.
Mój ultraflat ma typowo laptopową klawiaturę z b.niskiem skokiem. Pooglądałem sobie filmy i te klawisze w mechanicznych są naprawdę ogromne :)
Muszę podjechać do jakiegoś sklepu i wypróbować to na żywym organizmie.
Chyba dla mojego przyzwyczajenia lepsza by była ta?
http://www.ceneo.pl/19748402#tab=reviews_scroll
Od siebie polecam firmę logitech i steelseries -kupiłem Logitech g100 oraz Siberia v2 i jestem bardzo zadowolony
Nie polecam Firmy Razer kupiłem 2 rzeczy i obie się się zepsuły po roku (kupiłem Abyssua i Deadhradera)