Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wymiana - klawiatura i myszka co polecacie?

10.11.2014 18:46
Davidian
1
Davidian
188
Generalissimus

Wymiana - klawiatura i myszka co polecacie?

Moja stara, wręcz bardzo stara bo 10 letnia klawiatura powoli dokończa żywota (niestety Logitech nie produkuje już Ultraflat bo z chęcią ten sam model bym nabył).
A że zmiana klawy to i może myszkę bym wymienił bo również wiekowa MX-518.
Co polecacie z aktualnego sprzętu? Warunek obie rzeczy na przewodzie.
Klawa może mieć podświetlane klawisze. Oglądałem parę egzemplarzy RAZERA i SteelSeries ale nie potrafię się zdecydować.
Budżet na obie rzeczy to około 500-700 pln (solidny sprzęt kosztuje ale wygoda i niezawodność jest najważniejsza)

10.11.2014 19:09
2
odpowiedz
zanonimizowany1045244
1
Junior

jaja sobie robisz z klawiaturą za 700 zł? Ja na myszce za 25 zł gram w csa. To ma być do gier, do programowania, do czego? Zwykła klawiatura z niskimi klawiszami jest bardzo wygodna do wszystkiego, serio chcesz 7 stów wydawać na to? Myszka do gier za 100 zł powinna wystarczyć skoro moja za 25 zł jest wystarczająca bym na polskich serwerach był w top trzech, czasem czterech graczy (zależy ile noł lajfów wbije. Bo ja gram sporadycznie), a na rankedach z randomami był pierwszy lub drugi w 99% gier. To na myszce za kilka stów zabiłbym Paszę lewą ręką, a tak na serio to grałbym raczej identycznie jak na tej za 25 zł, no może minimalnie lepiej. Nawet podkładki nie używam.

10.11.2014 19:14
kubaro
3
odpowiedz
kubaro
64
Konsul

Dlaczego to musi być Razer, jest mnóstwo dobrych firm ja ci polecam świetną (sam ją mam) Natec Genesis RX66, oraz NATEC GENESIS GX88 (NMG-0502). Dwie rzeczy kosztują ok 270zł, nie wszystko co drogie jest dobre, jak spodobała się firma masz link, ze wszystkimi produktami http://genesis-zone.com/

10.11.2014 19:16
Davidian
4
odpowiedz
Davidian
188
Generalissimus

Jak dla mnie to możesz grać w CS taboretem (jeżeli nie masz nic konkretnego do zaproponowania opuść ten wątek)
Po drugie jakbyś czytał ze zrozumieniem to jak wół stoi budżet na obie rzeczy 500-700 pln.

Zapamiętaj jedną maksymę co jest tanie to jest drogie.

10.11.2014 19:18
Davidian
5
odpowiedz
Davidian
188
Generalissimus

kubaro - dzięki za info, zobaczę sobie ten sprzęt. Tak jak pisałem nie za bardzo siedzę w temacie urządzeń peryferyjnych te które miałem działały doskonale :)

Chociaż widzę że spoko opinie zbiera ta mysz (ma prosty design taki bez zbędnych futuryzmów)
http://www.ceneo.pl/26942690#tab=reviews

10.11.2014 19:20
kubaro
6
odpowiedz
kubaro
64
Konsul

Ta firma też jest polecana, Razera teraz nie opłaca, się brać płacisz wyłącznie za znaczek.

10.11.2014 19:34
7
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

Masz MX518? Lubisz ją? W takim wypadku "bezpiecznym wyborem" byłby G400s (po prostu młodszy brat z lepszą optyką i drobnymi tweakami) albo trochę większa (i ze świetnym trybem przełączania scrolla na "skokowy" i mega gładki, uwielbiam to) G500s.

Alternatywa to dość kosmiczne wizualnie, ale ponoć (słyszałem, nie testowałem) bardzo wygodne G402 albo G502.

Z innych firm śmiało mogę polecić Zowie FK1 i Steelseries z wyższej półki (Sensei).

W kwestii klawiatur kwestia nieco bardziej otwarta - jedno jest niezbędne, powinna być mechaniczna. Jeśli nie wiesz o czym mowa poczytaj trochę o switchach bo każda z nich ma inną specyfikę (różnica między nimi jest kolosalna) - na przykład MX Red chodzą mega gładko a MX Blue mają charakterystyczny metaliczny "klik" w połowie skoku, przez co idealnie nadają się do pisania.

http://www.overclock.net/t/491752/official-mechanical-keyboard-guide

Od siebie polecam QPADa MK-50, Steelseries 6Gv2, (relatywnie tanie, NIC im nie brakuje) tańsze CMy, Corsair, a jak chcesz wydać trochę więcej to pooglądaj też sobie Ducky czy DasKeyboard.

W przypadku klawiatury patrz PRZEDE wszystkim na switche, producent nie ma jakiegoś super kolosalnego znaczenia, wbrew pozorom.

10.11.2014 19:47
Davidian
8
odpowiedz
Davidian
188
Generalissimus

Amadeusz - tak lubię ją, dobrze mi służyła przez te lata. Czy mechaniczna klawiatura będzie bardzo głośna?
Obejrzę sobie to co zaproponowałeś.
Dałeś mi sporo materiału do analizy

Dzięki

10.11.2014 20:08
9
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend
Wideo

Ponownie - to zależy tylko i wyłącznie od switchy :-) MX Blue mają charakterystyczne kliknięcie w połowie skoku i będzie słyszalna choćbyś stawał na głowie:
http://youtu.be/x_VRaHneWto?t=1m35s

Takie MX Red z kolei chodzą ekstremalnie lekko i mogą być niemalże niesłyszalne - wystarczy lekko naciskać klawisz, mechaniczne klawiatury łapią input mniej więcej w połowie skoku więc nie trzeba dociskać klawisza i nim uderzać o jego podstawę, co jest głównym źródłem hałasu klawiatury :-)

Najlepiej by było gdybyś postukał sobie po takiej klawiaturze w jakimś porządnym elektronicznym sklepie, ja po prostu zakochałem się w tym jak się na nich pisze - dla kogoś kto na komputerze pisze niemało różnica porównując do membranówek jest kolosalna.

10.11.2014 20:58
10
odpowiedz
zanonimizowany1001101
5
Konsul
Image

Z własnego doświadczenia polecam niezniszczalny, wysokiej klasy sprzęt:

Klawiatura mechaniczna Steelseries 6GV2

Mysz Logitech G 500

10.11.2014 21:25
EzioAuditore1991
11
odpowiedz
EzioAuditore1991
81
DEV

Mam klawiature z Mx Blue i mogę śmiało polecić. Fakt, że cicha nie jest lecz z tym jest jak z Ferrari, głośne ale jednocześnie przyjemne. Do pisania super, do grania też. Posiadam Razer Blackwidow 2013.

10.11.2014 21:28
Davidian
12
odpowiedz
Davidian
188
Generalissimus

Mój ultraflat ma typowo laptopową klawiaturę z b.niskiem skokiem. Pooglądałem sobie filmy i te klawisze w mechanicznych są naprawdę ogromne :)
Muszę podjechać do jakiegoś sklepu i wypróbować to na żywym organizmie.
Chyba dla mojego przyzwyczajenia lepsza by była ta?
http://www.ceneo.pl/19748402#tab=reviews_scroll

10.11.2014 21:40
13
odpowiedz
zanonimizowany1040240
2
Konsul

Od siebie polecam firmę logitech i steelseries -kupiłem Logitech g100 oraz Siberia v2 i jestem bardzo zadowolony
Nie polecam Firmy Razer kupiłem 2 rzeczy i obie się się zepsuły po roku (kupiłem Abyssua i Deadhradera)

Forum: Wymiana - klawiatura i myszka co polecacie?