Czy w laptopie Sony Vaio jest możliwa wymiana karty graficznej? Chciałbym wymienić na jakaś pod Wiedźmina 3, jesli tak to na jaka? Budżet do 700 zł
Nie podałeś modelu tego Sony, ale na 99% nie wymienisz karty graficznej w laptopie.
Ten 1% to mobilne workstacje lub DTRy przeznaczone dla graczy.
Jest to sony vaio VPCEB3L1E, czyli najlepiej kupić nowego laptopa? Czytałem gdzieś, że niektórzy podejmują się wylutowania chipu i wlutowania nowego.
W tym modelu masz kartę AMD wlutowaną w płytę główną - nie do wymiany (no chyba że z całą płytą).
Przelutować GPU można, ale na taki sam w razie uszkodzenia pierwotnego. Natomiast wlutowanie innego - nie zadziała na 99,99% (rozmiar/układ punktów lutowniczych/zasilanie/chłodzenie).
W sumie chyba lepiej kupić nowy sprzęt. Tylko w mocnej specyfikacji będzie drogi.
Dziękuję bardzo, myślałem nad procesorem intel i7 i co najmniej 8 gb pojemnością pamięci ram no i oczywiście karta graficzna z nividii, nigdy więcej amd.
W laptopach generalnie nie da się wymienić karty graficznej. Istnieje np. coś takiego jak Alienware Graphics Amplifier. Jest to specjalny gadżet, który pozwala podpiąć do laptopa typową, pecetową kartę graficzną. Problem w tym, że to koszmarnie drogie i mało funkcjonalne.
http://technogadzet.pl/2014/10/29/alienware-graphics-amplifier-wzmocnij-swego-laptopa/
Jeśli kupisz taki amplifier (czy jak to tam) i kartę to wyjdzie o wiele taniej niż za cały laptop, ale to chyba wiąże się z lekką stratą mocy i problemami ze zgodnością (a przynajmniej tak podpowiada mi intuicja) :P
Wydawać 2000 na kartę i to coś to już wolę jednak nowego laptopa bo mój już jest stary i nie daj Boże nie pociagnie już za długo, a tu taki drogi bajer do niego.