Witam , na wstępie zaznaczę iż jest to mój pierwszy post i jeśli coś zrobiłem źle to z góry przepraszam .
Na początek przedstawię jaki sprzęt posiadam :
Obudowa Cooler Master HAF 932 Full Tower (Duża z świetnym chłodzeniem )
Płyta główna MSI military class 2 P67A-GD55 B3
Zasilacz CORSAIR HX 850 W
Procesor Core i7-2600
Ram Corsair XMS3 16 GB DDR3
Grafika Sapphire Radeon HD 6970 2 GB GDDR5
Niestety moja grafika już nie domaga chcę kupić inną , mam kilka pomysłów ale wolę zapytać się na forum może ktoś mi coś doradzi .
biorę pod uwagę :
G Force GTX 970 4 Gb GDDR5 256Bit
Sapphire Nitro R9 380 4 Gb GDDR5
MSI R9 290X 4 Gb GAMING
MSI R9 380 4 Gb GAMING
Nie jestem znawcą więc proszę o jakiekolwiek podpowiedzi czy mój wybór jest dobry , a może doradzicie inną grafikę ?
podałeś karty typu gtx 970 chodzący za 1500 zł i r9 380 chodzący po jakiś tysiąc zł, oczywiście gtx 970 będzie wydajniejszy, bo jest 500 zł droższy.
Konkurentem GTX 970 jest chyba r9 390, który chodzi po mniej więcej tyle samo (i chyba ma 8GB VRAM).
Tak w skrócie to prawdopodobnie gtx 970 jest wydajniejszy w większości gier, choć ostatnio w paru grach radeon wypadł nieco lepiej, chyba w far cry primal itd. Sprawdź testy tych kart w serwisie PUREPC, będziesz wiedział która karta jaką ma wydajność w x grze.
A te radeony 2xx, czyli 290 itd, chyba są starszymi modelami (tak jak r9 280x został zastąpiony przez r9 380, r9 380x), jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
A konkurentem dla r9 380 jest gtx 960 (nie kupuj karty z mniejszym vram niż 4GB (tzn. nie kupuj 2GB), gtx 970 chyba ma w praktyce 3.5 GB VRAM, ale wystarcza mu raczej)
Napisz dla jakiej rozdzielczości monitora ma pracować GPU.
Jak rozumiem ma być to karta na lata - tak jak HD 6970?
Jeżeli ma być radeon, to dziś GCN 1.1, a najlepiej 1.2, które radzą sobie dobrze z DX12. Nvidia jeszcze nie ma kart, które by dawały sobie rade w nowym środowisku.
Nie wiem czy to dobry moment na zakupu karty, gdyż nowe karty będą otwierały nową rodzinę (architekturę). r9 3xx to w sumie r9 2xx, czyli HD 7xxx ;), chociaż amd dokonywał pewnych zmian względem architektury (wspomniane GCN oraz pamięć HBM).
W przypadku Nvidia jest podobnie - Kepler (GTX 6xx i 7xx) a Maxwell to seria na przeczekanie - bazująca na Kepler.
Nadchodzące karty od AMD to GCN 2.0, a od Nvidia to Pascal - w obu przypadkach mówimy o pamięci HBM i lepszym przystosowaniu pod otwarte API typu vulcan czy DX12. Co do AMD to nie będzie aż takich zmian - GCN 2.0 nie będzie się znacząco różniło od 1.2, a HBM są już obecne w serii Furry. Przy Nvidia będzie to ogromny skok i baza na przyszłe lata.
Zmienia się też proces technologiczny - na 14 nm (radeon) i 16 nm (geforce) - co pozwoli zaoszczędzić sporo energii.
Nie wiem tylko, czy jest sens czekać na nowe karty, bo do premiery tych (z omawianego segmentu cenowego) pozostało jeszcze 4-7 miesięcy, a i tak na starcie będą przesadzenie drogie.
Dla rozdzielczości 1920-1080
No najlepiej aby ta karta posłużyła mi jakiś czas , i żeby się nie okazało że za rok wyjdzie gra której moja karta nie uciągnie i znowu będzie trzeba zmieniać .
Z tego co mi napisałeś ( GCN 2.0 HBM API i inne ) to ja nic nie rozumiem ;) wiem tylko że mam nie kupować mniej niż 4 gb VRAM .
Kolega blacharski napisał o karcie R9 390
Znalazłem taka kartę Sapphire R9 390 nitro 8 GB 512 bit może to będzie dobra opcja dla mnie . (taka już przyszłościowa )
Z drugiej strony nie wiem czy warto inwestować w taką kartę może wystarczy GTX 970 4gb
W skrócie - pisałem, że warto czekać na nowe karty, ale te dopiero za 4-7 miesięcy.
Jeżeli miałbym teraz coś kupić w tym przedziale cenowym, byłby to HIS R9 390 IceQ X2 (jeżeli nie przeszkadza ci jego kolorystyka i brak jej spójności).
OK a wiec tak . dodam tylko że mieszkam w Holandii i w sklepie holenderskim z kart r9 390 znalazłem dwa modele :
Sapphire R9 390 nitro
i
R9 390 Asus Strix
Brać tą od Sapphire czy od Asusa ? czytałem tylko że podobno ta od sapphire ma lepsze chłodzenie ale w mojej obudowie Cooler Master HAF 932 Full Tower jest tyle wiatraków że każda karta będzie miała zawsze chłodne powietrze .
Musisz się zastanowić jakim typem gracza jesteś. Zamierzasz grać we wszystko co wychodzi? A może głównie w gry multiplayer? Jak często będziesz grał? Bo te wszystkie rzeczy mogą wpłynąć na decyzję co kupić. Podam ci przykłady znajomych, część z nich to piraci i grają w każdą większą grę, która wyjdzie, a rocznie dużych gier mało wychodzi, co wyszło w ostatnich latach? gta 5, wiedźmin 3, odgrzewane assassins creed i odgrzewane far cry? tomb raider, lords of the fallen, gry przygodowo-serialowe od Telltale Games (wymagania bardzo niskie, core 2 duo i średnia, stara karta laptopowa wystarczą), batman, cities skylines, odgrzewany fallout 4, sherlock holmes, mad max i może coś jeszcze. Ile tytułów? Niewiele. A połowa z nich jest przeciętna (żeby nie powiedzieć kiepska), pozostałe są średnie, a zaledwie z 2-3 tytuły są porządne.
Ci znajomi, którzy grali we wszystko co wychodziło, szybko przeszli te gry, albo wywalili je w 20% lub w połowie i co robią od lat lub od miesięcy? grają w jakieś średnio-wymagające gry multplaye (csgo i fpsy)r, a wielu w f2p gry jak dota2, war thunder, wot itd.
Ile dużych gier wyjdzie w 2016 roku? dark souls 3 i co jeszcze ciekawego? w ile godzin przejdzie się takie gry? Zmierzam do tego, że jeśli masz kilka godzin wolnego czasu każdego dnia, to przez większą część roku nie będziesz miał w co grać poza grami multiplayer itd (albo jakimiś mniej znanymi tytułami lub wręcz starymi grami), bo zwyczajnie przejdziesz duże gry raz i wywalisz. Chyba, że jakaś gra ma super multplayer i przez pół roku będziesz w nią grał na ultra detalach z najwyższym AA to wtedy użytek z karty będzie.
Gdybyś chciał wydać tysiąc złotych to masz 3 opcje, gtx 960, r9 380, r9 380x (ta ostatnia 1069 zł), modele z 4GB VRAM (bo gta 5 itd biorą 3GB vram z kawałkiem).
Na jakich detalach zagrasz? Na wysokich, prawie ultra, np. gta 5 very high detale lub wiedźmin 3 na wysokich. Przez ile lat da radę grać na wysokich detalach na tych kartach? Strzelam w ciemno, że z 2 lata sobie pograsz, choć jak DX12 gry wyjdą to pewnie 380 i 380x trochę lepiej sobie poradzą. Na ile takie karty za tysiąc zł wystarczą? Zgaduję, że na 5 lat stopniowo redukując detale.
Co możesz zrobić?
1) kupić kartę za tysiaka i za rok lub dwa lata ją sprzedać na allegro, raczej niewiele stracisz zł i kupisz jakąś kartę pscal lub polaris
2) kupić kartę za 1500 zł, czyli gtx 970 lub r9 390 lub co tam chcesz i też upchniesz na allegro lub będziesz grał dalej na niej
Nie znam twojej sytuacji materialnej i grafiku dnia (czyli ile godzin dziennie grasz i w co) więc napisałem ogólnikowo.
Jak szukasz innych portad to odwiedź forum pclab i purepc i tam pytaj.
(a i jeśli zapytasz czy lepszy gtx 960, czy r9 380 lub 380x, to wydajnościowo te karty są bardzo podobne, ale w far cry primal i w The Division, gtx wypadł gorzej, w hitmanie, który nadchodzi chyba też troszeczkę gorzej wypada gtx. Wydaje mi się, że radeon bardziej przyszłościowy może być, ale mogę się mylić).
Zanim kupisz jakąś kartę to przejrzyj testy kart, koniecznie w paru grach, koniecznie też zobacz podstrony z pomiarem głośności konkretnych modeli (choć każdą kartę można trochę wyciszyć programowo np. w msi afterburner).
I jak będziesz przeglądał testy kart, to zwróć uwagę na test po OC (po podkręceniu kart), gtx 970 chyba ładnie się kręci.
napisałem komentarz pisany x minut i widzę, że 390 jednak chcesz. Doradzam w google zobaczyć testy modeli gtx 970 i r9 390, w tym jak wydajne są po overclockingu (podkręceniu) i jak bardzo są głośne.
w google wklej to:
GeForce GTX 970 OC vs Radeon R9 390 OC. Test kart graficznych
Ale tam chyba nie mierzyli głośności, ale poznasz OC, wydajność itd. Później pogoogluj czy są inne testy i porównasz kilka modeli jednej karty.
A więc tak , nie jestem osobą która gra co dziennie dwa trzy razy w tygodniu jak mam czas uruchomię wiedźmina lub mad maxa . został bym przy swojej starej karcie bo o ile mad max idzie mi na wysokich to wiedźmin nie za bardzo płynnie lata że nie wspomnę o Dying.Light musze grać na niskich . w sumie to aż na zbyt wystarczył by mi GTX 970 4gb i był bym zadowolony ( koszt w nl to 240 euro ) Ale też nie chciał bym żeby było tak że za dwa lata wyjdą gry które nie pójdą mi na GTXie a cena np R9 390 od sapphire to 290 eur ruznica między gtx to 60 euro a r9 390 ma 8gb vram i 512 bit
chciał bym pójść przyszłościowo tylko żebym sie na tym nie przejechał ;)
[link]
test trochę stary, przejrzyj na YT lub w google nowsze gry. I weź pod uwagę to, że czasem zmiana jakiejś bzdury z najwyższej na wysoką graficznie da praktycznie identyczny efekt, a przyrost fpsów będzie
(tekstury nie mają znaczenia. Mówię o cieniach, oświetleniu, wygładzaniu krawędzi itd)
btw. fajnego programistę mają, linki z youtube cenzuruje, ale mimo schowania linku, widać wideo obok :D
Dorzucam jeszcze bez https tak na wszelki wypadek
youtube.com/watch?v=vSDQzlKDYq4
Witam ponownie .
Stało się znalazłem sklep w holandii gdzie nowa karta Sapphire R9 390 nitro 8 gb kosztowała 270 euro (1161zł)
nie mogłem się oprzeć tej cenie i ją kupiłem , mam nadzieje że nie będę żałował .
Dziękuję wszystkim za pomoc dużo się dowiedziałem nowych informacji na temat kart graficznych .
niestety ale mieszkam w holandii i sam koszt wysyłki do Polski to jakieś 100 zł
fajne ceny masz w tej Holandii, zazdroszczę tobie, w Polsce podatki, marże itd i +400 zł więcej się robi
prawda, ale znalazlem narazie tylko jeden sklep czyt. mycom.nl i tam za gtx'a 970 wychodzi 100zł dorzej