Ten wątek stworzyłem z czystej ciekawości. Ja podam listę RPGów, a Wy będziecie na nie głosować, na zasadzie:
- Gra "a" +1
- Kolejna osoba, która chce zagłosować na grę "a" pisze Gra "a" +2, a kolejna +3, po to, aby liczba głosów była czytelniejsza.
- Zabawa będzie miała 4 eliminacje: Początek, którego koniec ustanowię ja, półfinał, który trwa 30 postów (przechodzi tam 20 gier), finał trwający 30 postów (przechodzi do niego 10 gier), oraz Wielki Finał, który trwa 20 postów (przechodzi do niego 5 gier i zostaje ustanowiony król RPG)
- Niektórych RPGów tu oczywiście nie ma, bo wypisanie ich wszystkich byłoby niemożliwe, aczkolwiek wybrałem moim zdaniem najwybitniejsze.
- Jeśli pod koniec danej eliminacji parę gier będzie miało tą samą ocenę, przedłużam daną eliminację o parę postów (dogrywkę), w której każdy może głosować 1 raz na gry, które zremisowały.
- Głosować można tylko 2 razy podczas jednej eliminacji i nie można głosować na tę samą grę 2 razy, podczas jednej eliminacji. Podczas dogrywki każdy ma 1 głos.
Lista
1. Baldur's Gate
2. Baldur's Gate 2
3. Planescape Toment
4. Icewind Dale
5. Icewind Dale 2
6. Fallout
7. Fallout 2
8. Fallout New Vegas
9. Fallout 3
10. Arcanum: Przypowieść o Maszynach i Magyi.
11. Deus Ex
12. Deus Ex: Bunt Ludzkości
13. Gothic
14. Gothic 2
15. Gothic 3
16. Vampire: The Masquerade - Bloodlines
17. Neverwinter Nights
18. Neverwinter Nights 2
19. Wiedźmin
20. Wiedźmin 2
21. Dragon Age: Początek
22. Betrayal at Krondor
23. The Elder Scrolls Arena
24. The Elder Scrolls II Daggerfall
25. The Elder Scrolls III Morrowind
26. The Elder Scrolls IV Oblivion
27. The Elder Scrolls V Skyrim
28. Świątynia Pierwotnego Zła
29. System Shock 2
30. Star Wars: Knights of the Old Republic II - The Sith Lords
31. Ultima IV: Quest of the Avatar
32. Ultima VI: Bane of the Cosmic Forge
33. Ultima VII: The Black Gate
34. Might and Magic: The Secret of the Inner Sanctum
35. Might and Magic III: Isles of Terra
36. Might and Magic VI: The Mandate of Heaven
37. Might and Magic VII: For Blood and Honor
38. Might and Magic X: Legacy
39. Wasteland
40. Wasteland 2
Ja zacznę:
Baldur's Gate 2 +1
The Elder Scrolls V: Skyrim +1
Baldur's Gate 2 +2
Przeczytajcie!
spoiler start
Sorry, upłynął mi czas edytowania. Podczas pierwszej eliminacji, czyli "Początku" każdy ma 2 głosy, tylko, że nie może głosować 2 razy na jedną grę. Podczas kolejnych eliminacji i dogrywki każdy ma 1 głos.
spoiler stop
Wiedźmin +1
Palnescape: Torment +1
Miałem ogromny dylemat między Wiedźminem, Baldurem i Planescap'em, ale jednak wybór padł na Wieśka.
EDIT: A można podczas pierwszej eliminacji na 2 różne zagłosować! Także dokładam Tormenta.
Enteri
Powinieneś napisać Baldur's Gate 2 +3, bo ja już głosowałem na Baldura i bizon.
Także jest Baldur's Gate 2 +3
Gdzie jest pierwszy KOTOR?? Skoro nie ma, głosuję na Sith Lords...
Star Wars: Knights of The Old Republic II: The Sith Lords +1
Jak się bawić, to się bawić.
Planescape Torment +2
Wiedźmin ("jedynka") +2
spoiler start
Dwa głosy to stanowczo za mało, jak na pierwszą eliminację/40 gier! ;P
spoiler stop
PS
Widzę, co napisałeś o "wszystkich" RPGach, lecz to niedopatrzenie jest niewytłumaczalne - brakuje pierwszego KotORa (tym bardziej, że na liście jest "dwójka").
Zresztą brakuje kilku innych pozycji, które powinny się tu znaleźć, wobec czego proponuję ci, abyś stworzył nową, znacznie dłuższą listę i obwarować ją paroma innymi warunkami głosowania. A także zmienić tytuł wątku na "Najpopularniejsze RPGi wśród użytkowników GOLa"...
Jak chcesz, to z głowy mogę ci dopisać do istniejącej kilka innych pozycji.
spoiler start
Aby stworzyć nową listę, to:
Musiałbym założyć nowy wątek (dopisanie jej w 12 poście jest bez sensu)
Ilość gier w nowej liście byłaby wręcz olbrzymia, co niestety stworzyłoby OGROMNY chaos w wątku (i dużo liczenia do kolejnej eliminacji
spoiler stop
W takim razie trochę bez sensu taki wątek.
Jak już coś tworzyć, to rzetelnie, z zagłębieniem się w tematykę i - jakkolwiek to zabrzmi w tym kontekście - z profesjonalnym podejściem (stworzyłeś taki wątek, to licz się z liczeniem), a nie na zasadzie "O, niedziela, do obiadu nie mam co robić, więc może coś nasmaruję na forum!"...
34. Might and Magic: The Secret of the Inner Sanctum
35. Might and Magic III: Isles of Terra
36. Might and Magic VI: The Mandate of Heaven
37. Might and Magic VII: For Blood and Honor
38. Might and Magic X: Legacy
Fajna lista, a gdzie World of Xeen ktory jest pod kazdym wzgledem lepszy niz M&M3? Tytuly wybierales "na oko"?
A więc mogę zrobić drugi taki wątek, tylko podajcie tytuły, których Wam brakuje.
Tu masz listę odpowiednich gier - przepisz je (bez dodatków i DLC; no i oczywiście tylko te po premierze):
https://www.gry-online.pl/encyklopedia-gier.asp?KAT=8
Tu jest podobna lista dotycząca action-RPGów:
https://www.gry-online.pl/encyklopedia-gier.asp?KAT=6
Dużo tego, pewnie, nawet bardzo dużo. Ale inaczej takie rankingi/głosowania/zestawienia z arbitralnie narzuconą listą mijają się z celem.
Jeśli nie chce ci się szukać i przepisywać, to jedynym rozwiązaniem jest... rezygnacja z jakiejkolwiek listy i niech każdy sam podaje swoje typy (za wyjątkiem kaszanki9... :P).
Ponieważ gier, które można określać mianem "cRPG" jest zatrzęsienie, to na początek niech każdy odda - powiedzmy - 5-10 głosów*.
Po - powiedzmy - tygodniu/miesiącu (a nie liczbie postów) zrobisz podsumowanie** i wybierzesz - powiedzmy - 20-25-30 gier*, które dostały najwięcej głosów.
Zrobisz nowe głosowanie (opatrzone podtytułem "Głosowanie drugie", "2", cokolwiek...), w którym każdy będzie mógł oddać - powiedzmy - 3-5 głosów na gry spośród tych 20-25, które "awansują" do następnego głosowania.
Po - powiedzmy - tygodniu/miesiącu (a nie liczbie głosów) zrobisz ostateczne głosowanie, do którego przejdzie 10 cRPGów z największą liczbą głosów uzyskanych w "Głosowaniu drugim". I tu każdy będzie mógł oddać już tylko 1 głos.
Po - powiedzmy - tygodniu/miesiącu (a nie liczbie głosów) zrobisz podsumowanie.
I tym sposobem uzyskasz to, co chciałeś uzyskać za sprawą tej wątpliwej i kontrowersyjnej listy z postu [1].
*Te cyfry i liczby to już leżą w twojej gestii.
**Liczenie głosów jest nieodłącznym elementem tego typu zabaw. Mówi się trudno.
Dla porządku i mniejszego/braku chaosu osobiście proponowałbym jeszcze, abyś wykluczył możliwość osobnego głosowania na dodatki/DLC, w związku z czym głos oddany na - przykładowo - Baldur's Gate będzie domyślnie rozumiany, jako głos oddany jednocześnie na Baldur's Gate i Baldur's Gate - Opowieści z Wybrzeża Mieczy.
I na koniec - musisz pilnować tych wątków i sumiennie wypełniać to, do czego się dobrowolnie zobowiążesz. Inaczej nie będzie to mieć najmniejszego sensu. Dla nikogo.
A więc jeśli nikomu nie sprawia to jako takiej frajdy, czy też zabawy wątek do zamknięcia.
Skyrim +2
spoiler start
Zapowiada się ciekawa zabawa chociaż nie do końca ogarniam regulamin
będę musiał przeczytać jeszcze raz bardzo dokładnie
spoiler stop
Jako, że widzę iż w wątku zrobiło się ogromne zamieszanie, a niektórym całkowicie się on nie podoba - jest on do zamknięcia. Sam bym zamknął, ale jak widzę mam za mały stopień. Ponadto nieprzestrzeganie regulaminu prowadzi do ogromnego chaosu. Niektórzy normalnie przeczytali i ogarniają, niektórzy mają to w nosie i nadal piszą, np: Baldur's Gate 2 +1, chociaż powinno być +4.
Ogółem wątek do wywalenia.
Nie zamykaj
W 1. części jest zawsze chaos, to taka tradycja
Później się wszystko ustatkuje
Ludzie narzekają na małą ilość podanych gier (jeśli miałbym podać wszystkie byłoby chyba z 1000 miejsc, co kłóci się z normalnym głosowaniem, bo wtedy musiałby mieć każdy po 20 głosów, albo głosujących musiałoby być 100.)Ponadto nikomu nie chce się czytać jak się sumuje głosy, muszę co chwila poprawiać. Wątek nie ma najmniejszego już sensu.
Nie miał od samego początku. Gdzie Wizardy i inne dungeon crawerl-y czy japońskie rpg?
No to właśnie. Jeśli nie ma sensu to po co ma być prowadzony? Przyznaję się, że i dla mnie wątek ten był przeze mnie nieprzemyślany. Także sorry, już nigdy więcej takich głupstw. Tak naprawdę tego typu wątek w jakim stylu by nie był zrobiony i tak nie ma sensu.
Arcanum +1
To raczej autor powinien przeglądać i dopisywać na stronie głównej, albo co jakiś czas robić podsumowanie.
Jak wątek będzie miał 1326 postów to mam ładnie wszystkie przeglądać, a jak się ktoś coś pomyli to będzie totalny chaos.
A gdzie KotOR 1?
Noże powinieneś zrobić coś na wzór eliminacji - my pisalibyśmy np 3 nominacje i po jakimś czasie wybrał byś, nie wiem 20? z największą ilością głosów i tu by się wybierało. A nie tak - napisałeś te co Ci pasuje i wybierajcie.
Tak to zawsze będzie - a gdzie ta a tamta - a tak to odp -> przepadła w eliminacjach.
Gercio wykorzystaj pomysł kolegi nade mną i wypuść patcha :D
Wybieramy Króla RPGów! 2.0 - wersja udoskonalona :D
Wątek może i ciekawy, ale naprawdę brak sporo wielkich hiciorów rpg