Witam.
Z tego co się dowiedziałem to w tym roku win XP przestanie być wspierany.
Mam w pracy komputety postawione właśnie na tym systemie. Czy brak wsparcia oznacza koniecznośc przesiadania sie na nowszy?
Martwi mnie w zasadzie tylko problem z wirusami i "szpiegami". Nie potrzebuję aktualizacji sprzetu ani oprogramowania.
Jak to będzie wygladało? Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Nie potrzebuję aktualizacji sprzetu ani oprogramowania.
vs
Martwi mnie w zasadzie tylko problem z wirusami i "szpiegami"
To się ze sobą łaczy, jak spełniasz wymagania nowszej platformy(7 albo 8) i masz budżet to migruj jak najszybciej.
Chyba, że masz jakieś specjalistyczne oprogramowanie, które działa tylko na XP - wtedy trzeba się zorientować jak to przyjmie nowy Windows.
Generalnie Windowsa XP trzeba już po prostu pogrzebać, jest stary, niebezpieczny i nic się już nie da z niego wyciągnąć.
Jeszcze jedno. Podobnież jednak XP bedzie wspierany do przyszłego roku.
Można gdzieś znaleźć oficjalne potwierdzenie tej wiadomości? Szukam i nie widzę.
A tam pie******e - sam znam firmę w której stoją "maszyny" z win 98se. Podstawowe założenie amortyzacji - jeśli coś działa dobrze to nie pakujesz w to pieniędzy.
elemeledudek-> przedłużone wsparcie mają łatki bezpieczeństwa dla antywirusa od Microsoftu. Tzn. też mi się obiło o uszy i nie chce mi się szukać linka. :P
Niemniej jednak takie przedłużane wsparcie dla staruszka nie ma sensu...
DanuelX-> To musi być bardzo ograniczona firma ( w sensie: z małymi potrzebami) skoro zadowala ich Windows 98.
Założę się, że ten system jest tam tylko dlatego bo:
Działają na nim jakieś specjalistyczne programy bez wsparcia dla nowszych systemów.
albo:
jest to jakieś przestarzałe oprogramowanie i nie potrzeby przechodzić na nowsze.
albo:
firma ma gdzieś informatyzacje
Po prostu nie wyobrażam, żeby Pani Bożenka z sekretariatu, albo Pani Krysia z Księgowości do codziennych prac mogła wykorzystywać Windowsa 98, bo jest katorga, a nie praca.