Mam do was pytanie. Co sądzicie o Folteście? Wiele osób go nie lubi, nawet twórcy czują do niego niechęć (wniosek na podstawie karty do gwinta, gdzie w opisie Foltesta jest sarkazm " Przecież to naturalne, że brat darzy miłością swoją siostrę"). Tyle że każdy popełnia błędy, a Foltest był dobrym królem i z uniwersum wiedźmina jest jedną z moich ulubionych postaci. Dlatego też w Wiedźminie 2 (SPOILER z "dwójki") zabiłem Letho, by pomścić Foltesta (wiem, że powtarzam słowo "Foltest", ale nie mam jego odpowiednika, bo nie było ujawnione jego imię) (KONIEC SPOILERA).
Napiszcie, co wy sądzicie o tym królu Temerii.
Bał się silniejszych, gardził słabszymi
Jak nienawidził to zabijał, jak kochał, to dawał balisty :)
Mam stosunek neutralny, postac ani bardzo pozytywna, ani negatywna, król pełną gębą czerpiący w nadmiarze z władzy, wszczynający wojny z prywatnych pobudek, egoistyczny, potrafiący zmieniać prawo tak jak było mu wygodnie. Ale też doświadczony i silny władca, wiedzący czego chce, nie stroniący od gróźb i szantażów, przewrażliwiony na punkcie jednych rzeczy, przymykał oko na inne. Jednak CDP Red nie przedstawia go w wybitnie negatywnym świetle.
wiem, że powtarzam słowo "Foltest", ale nie mam jego odpowiednika, bo nie było ujawnione jego imię
Foltest to było jego imię...Król to nie papież, nie wybiera sobie imienia jak zostaje królem.
Wiele osób go nie lubi, nawet twórcy czują do niego niechęć
Skąd takie wnioski? Przecież Foltest był raczej lubiany.
Bezi napisałem w mojej wypowiedzmi, chyba nie doczytałeś do końca :). Skopiuję ten fragment, by ułatwić Ci szukanie:
(wniosek na podstawie karty do gwinta, gdzie w opisie Foltesta jest sarkazm " Przecież to naturalne, że brat darzy miłością swoją siostrę").
Również na forach widziałem wypowiedzi wyzywające go.
Dede0601 [1] i [6]
Przeczytaj Opowiadania (szczególnie Wiedźmin) i Sagę oraz zagraj w Wiedźmina, to sobie wyrobisz bardziej pogłębione zdanie niż na podstawie... karty do gwinta.
Podobnie jak rzaba89nae mam do niego stosunek neutralny; z lekkim wskazaniem w stronę sympatii, a na pewno jest to najbardziej lubiany przeze mnie król Królestw Północnych.
Foltest to nazwisko ( tak mi się przynajmniej wydaje).
To imię.
Karta do gwinta nic nie znaczy. Poza tym dlaczego twórcy chcieliby żebyśmy go nie lubili, a potem wprowadzali taką scenę do gry?
https://www.youtube.com/watch?v=BTNbSY6A08M
Nie jest to raczej sposób na pożegnanie się z postacią której się nie lubi...
@Irek22
Czytam Wiedźmina, obecnie jestem na 3 tomie. I zauważ, że Andrzej Sapkowski (dla niewtajemniczonych - autor książek "Wiedźmin") nie należy do firmy CD Projekt Red, choć starają się na jego książkach bazować, ale ich poglądy mogą być inne niż autora książkowego.
[2] Nie zgadzam się że bał się silniejszych, gdyby tak było, o Brennie nie byłoby mowy.
Również mam do niego dość neutralny stosunek, ot król który wiedział jak rządzić swoim krajem.
Co do samego cytatu, nie wiem jak wyciągnąłeś tak daleko idące wnioski, w końcu ten cytat idealnie pasuje do Foltesta, jednocześnie będąc szyderą jakiej nie mało w Wiedźminie.