Mam problem z Wiedźminem. Gra w rozdzielczości 1600x900 (ustawienia grafiki medium) chodzi mi w 15-20 fps (wg frapsa). Jednak to trochę mało, więc postanowiłem zmniejszyć rozdzielczość jednak
przy 1280x768(lub 720) chodziło w 12-18, czyli jeszcze mniej. Natomiast gdy zmieniłem na 800x600 średni fps spadł na 9-15. Wszystkie testy robiłem na ustawieniach grafiki na medium i najlepeiej, ale nadal mało komfortowo, grało mi się na najwyższych ustawieniach. Co robić? Jakiego directXa obsluguje wiedzmin, bo przez przypadek pominalem jego instalacje. 9,10 czy 11?
Mógłbyś podać specyfikację peceta przynajmniej.
Z Wiedźminem sprawa wygląda następująco:
Sterowniki 275 (jeżeli korzystasz z GeForce) dają dość niezłego kopa, ponadto należy usunąć nVidia 3D Vision (np. z poziomu panelu sterowania) - to drugie pomaga, absurdalne lecz prawdziwe.
Witcher2.exe z wersji gry GOG.com działa o wiele lepiej, pomaga szczególnie osobom korzystającym z dwurdzeniowych procesorów. Poszukaj, podmień, przetestuj - twórcy jasno mówią że nie mają nic przeciwko temu.
Upewnij się w zaawansowanych opcjach że nie masz ustawionego uberpróbkowania, ta opcja zabija praktycznie każdą 1-rdzeniową kartę.
Przydziel odpowiednią ilość budżetu na tekstury. Mniej nie znaczy lepiej, na przykład u mnie gra działa wyraźnie lepiej gdy z "minimalny" ustawiłem "duży" (mam GTX260 z 896MB).
Patch dzisiaj lub jutro, na pewno nieco pomoże.
Mój laptop ma
- AMD Athlon II X2M320 (2.1GHz, 1MB L2 cache)
- ATI Mobility RDEON HD 5650 Up to 2814 MB HyperMemory (co to znaczy?)
- 4 GB Memory
- Windows 7
Reszta chyba nie ma znaczenia.
Co to jest to uberpróbkowanie i jak to ustawić?
Co to jest to uberpróbkowanie i jak to ustawić?
Wyłącz to w opcjach zaawansowanych grafiki.