Witam
Kupiłem ostatnio Wiedźmin 2 Edycja Specjalna, i wiem że rejestracja na gog.com jest opłacalna bo dostajemy jakieś tapety itd, oraz nie ma żadnego problemu z pobraniem edycji rozszerzonej (a downloader dołączony do gry ma podobno z tym problemy). Tylko czy po rejestracji na gogu, Wiedźmin będzie uzależniony od tej strony tak jak np. od steam? Chodzi o to, czy za każdym razem będę musiał to przez goga uruchamiać czy po prostu wiedźmin na tej stronce będzie?
Sciagasz raz, instalujesz i odpalasz normalnie bez internetu, zadnego innego programu ala steam. Nie wiem jak wygladaja ewentualnie patche, czy dociagasz samego patcha czy caly nowy instalator.
Tzn właśnie chodzi o to czy mogę instalować z płyty. Sam wiedźmin bez patcha 2.0 waży 13 gb, a z nim pewnie ponad 20 więc tyle pobierać nie mam zamiaru.
W sumie nawet nie wiem jak to na gogu aktywować. Ale w dalszym ciągu nie wiem czy opłaca mi się go tam aktywować.
A czemu by się miało nie opłacać? A jak ci kot zje płytki? A jak cię najdzie ochota pooglądać materiały z gry? A jak będziesz chciał sobie posłuchać w aucie soundtracku? Kompletnie NIC nie tracisz na dodaniu jej do konta, a zyskujesz od groma nowych rzeczy.
http://www.gog.com/witcher/backup
Soundtracka mam na płycie, bo to premium. Jedynie się boje o to, że będzie to przywiązane do goga tak jak do steama i że nie będę mógł instalować z płyty. Po polsku będzie bo pisze.
A ty wiesz w ogóle JAK działa GOG? Oni sprzedają gry tylko i wyłącznie DRMFree. Czyli żadnych zabezpieczeń, żadnych klientów.
Jeśli wersja pudełkowa nie ma teraz żadnych zabezpieczeń to po aktywacji na gogu masz alternatywne źródlo do sciągnięcia instalki oraz dodatkowych pierdół i tyle. Z tego co wiem Wiedźmin 2 nie ma żadnych zabezpieczeń z wyjątkiem wersji Steamowej.
Moment już rozumiem. Tak na przyszłość czytanie z zrozumieniem nie boli (chociaż patrząc na Ciebie to kto wie?).
Instaluj sobie z płytki, ile razy chcesz, gdzie chcesz, komu chcesz. Dopiero jak ci kot płytki zje, to sobie pobierzesz kopię z GOGa. Nie ma żadnego zabezpieczenia, przypisywania, przymusu pobierania czy ograniczeń. Na GOGu będziesz miał zwykłą "kopię zapasową". I tyle.
Sprecyzuję pytanie - czy gog będzie wiedział, że już zainstalowałem z płyty i nie będzie pobierał całego wiedźmina tylko samego patcha 2.0?
Poczytaj co znaczy pojęcie DRMFree...
Instalacja z płytki nie ma NIC wspólnego z GOGiem. W grze się nigdzie nie logujesz, ani żadnych danych nie podajesz. Co ty chcesz pobierać po zainstalowaniu? I skąd? GOG nie ma klienta.
No przeczytałem, i nie dało mi to odpowiedzi czy gog będzie mi całego wiedźmina ściągał.
Rano Boskie....
Instalacja z płytki - jeśli to nie jest najnowsza wersja gry, to będziesz musiał instalować patche ręcznie (nie wiem czy W2 ma autoupdate).
Instalacja z GOGa - pobierasz najnowszą instalkę. Całą. Pełną. 15GB.
To są dwa zupełnie inne sposoby instalowania! Jak zainstalujesz z płyty, to NIC z GOGa nie ściągasz. Bo jak? Z czego? Skąd?
Czyli trochę słabo. W takim razie muszę zadowolić się downloaderem bo nie mam zamiaru pobierać czegoś co mam na płytce.
Dajcie spokoj, typek ma problemy z formulowaniem pytan co dopiero oczekiwac czytania ze zrozumieniem.
Czyli trochę słabo. W takim razie muszę zadowolić się downloaderem bo nie mam zamiaru pobierać czegoś co mam na płytce.
Prościej się nie da: dodaj grę do GOGa, a zainstaluj z płyty. To są dwa różne sposoby instalacji, kompletnie ze sobą nie związane. Płyta nie pobiera z GOGa, a GOG nie instaluje z płyty.
GOG w przypadku Wiedźmina, to taki Dropbox czy dysk USB gdzie masz wrzuconą pełną instalkę gry. Na zapas.
Nie wykluczam że czegoś nie rozumiem. Tak btw. coś tu nie trzyma się kupy. Wiedźmin 2 z płytki waży 13gb + edycja rozszerzona czyli 23gb, a na gogu pisze że całość waży 15gb. Możliwe że to spakowany plik albo instalator.
Edit
Widzę że faktycznie nie do końca poprawnie sformułowałem pytanie - czy z goga można pobrać sam patch 2.0 bez gry, tzn samą edycje rozszerzoną bez właściwego wiedźmina?
DOKŁADNIE! Na GOGu jest spakowany jednoplikowy instalator pełnej gry w najnowszej wersji. I dlatego właśnie warto sobie Wieśka dodać do GOGa, bo:
- masz zapas jakby płytki zdechły,
- masz zawsze najnowszą, pełną wersję,
- masz masę dodatków.
edit: No, nareszcie. Nie, z GOGa nie da się pobrać samego patcha po zainstalowaniu gry z płytek.
czy z goga można pobrać sam patch 2.0 bez gry, tzn samą edycje rozszerzoną bez właściwego wiedźmina?
Jak zainstalujesz grę z płyty to powinna ci się sama zaatkualizować do ER. Chociaż i tak musisz ściągnąć około 10Gb plików.
No właśnie on po wpisaniu kodu pobiera downloader i przez to pobieramy patch 2.0. Podobno ten downloader ma z tym problemy i trzeba jeszcze pobierać coś ze strony wiedźmina a gog robi to wszystko za jednym zamachem, a nie mam zamiaru pobierać 15gb bo mi się to nie opłaca, dlatego pytam się czy można pobrać sam patch 2.0.
Sam patch waży 10gb. Co za różnica czy ściągniesz 10 czy 15?
Ściągnij z GOGa, bo inaczej chyba sobie nie poradzisz.
Cóż, czyli jednak najbliższe 10-15 godzin komputer będzie chodził. A można robić pauzy, wyłączyć komputer i kontynuować po włączeniu?
Jeśli używasz GOG Downloadera, to można. Jeśli pobierasz bezpośrednio instalkę, to nie.
No, czyli opłaca się ten gog. Nie przepadam za steamem pod tym względem, że aktywujesz i koniec, bez zainstalowanego steama ani rusz. Tutaj tego na szczęście nie ma. Nie skorzystam raczej z tych dodatków co dają bo mam to na płytce i w pudełku (pamflet itd). Tak btw. ktoś wie czemu ta moneta dodana do gry jest przeklęta? Nigdy w wiedźmina 2 nie grałem więc prosiłbym o brak spoilerów.
To Ci zaspoileruje: Geralt zabija głównego szubrawca, przebijając się przez liczne monstra.
Witam . Kupiłem sobie grę Wiedźmin 2 Edycja Rozszerzona . Zainstalowałem kopie zapasową ze strony GOGa i Patche do niej. Nie mogę jej dalej zainstalować ,bo wyskakuje błąd CRC . Jak się go pozbyć i w końcu zagrać w tą ......... grę ???? Proszęo pomoc , bo umrę ze zdenerwowania.