Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wiedźmin 2 a miało być tak pięknie ...

21.05.2011 09:31
😊
1
Baltazar
119
Howl from Beyond

Wiedźmin 2 a miało być tak pięknie ...

Dinozaur po latach przerwy postanowił kupić grę - pod wpływem reklam padło na Wieźmaka2. I jest wyraźnie rozczarowany. Uruchomiłem grę i
- nie działa kierowanie strzałkami
- obsługuje tylko format monitorów 4:3. Na zwykłej 19 g... widać.
- w porównaniu do filmiku Bagińskiego z pierwszej części, dwójka atakuje początkiem na poziomie telenoweli.
Szkoda, że pieniądze wydane na reklamy nie poszły na dopracowanie tej gry. I szkoda, że w większości (choć nie wszystkich gwoli sprawiedliwości) recenzenci się nie zająknęli się na ten temat.
Dobrze chociaż, że w Vobisie W2 był po 79.90.
Ale ogólnie - Panowie z CDP - tak się nie robi.

21.05.2011 09:46
XineX
😊
2
odpowiedz
XineX
68
Professor Chaos!

-Dobrze, że nie lubię grać na strzałkach. :)
-Dobrze, że mam monitor 4:3. :)
-Jakoś przeżyję. :(
-Ale gra jest tania, jak na nowość, więc fajnie. :)
-Tylko szkoda, że nie za bardzo mówi się o minusach, tylko o samych plusach. (Pewnie przekupili recenzentów!) :(
-Ale mimo paru niedoróbek, Wiedźmin jest raczej grą na ok. 8+/9 (jeszcze nie grałem), więc bardzo dobry stosunek cena/jakość! (Nie jak jakiś głupi CoD za 120 zł, który zasługuje najwyżej na 6/10!) :)

3
odpowiedz
zawilec
78
Konsul

Wiesz, że ustawienie klawiszy możesz sobie zmienić?
Brak obsługi niestandardowych monitorów też mnie zdenerwował trochę, ale ma być to zmienione w najbliższej przyszłości.

edit Zauważyłem, że nie da się przypisać strzałek.. dziwne. Ale kto gra w gry RPG na strzałkach? Kompletnie nieporęczne.

Matt
4
odpowiedz
Matt
269
I Am The Night

Panowie z CDP - tak się nie robi.

Znaczy sie "jak" sie nie robi?
Jezeli chodzi o sterowanie, to o ile sie nie mylę będzie mozna je tam przypisać po patchu w przyszłym tygodniu - fakt, można to bylo zrobic od razu, ale nie jest to chyba az tak wielkie przewinienie w czasach gdy 95% ludzi i tak gra na WSADzie / padzie
Format monitorow - tego faktycznie nie rozumiem i sadze, ze rzecz wymaga interwencji
Intro - z jednej strony zalujesz ze kasa na reklame nie poszla na doszlifowanie gry, z drugiej chcialbys zeby wydawac milion na filmik, ktory kazdy oglada raz, a potem tylko przeskakuje escape'em? ;) Fakt, intro dupy nie urywa ...ale przecież to tylko wprowadzenie do późniejszych wydarzeń i swoja role spełnia.

IMO nie jest tak zle Panie Baltazar ;)

21.05.2011 09:52
5
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

To fakt. Strzałki mnie bardzo zdenerwowały. Ciężko zrozumieć dlaczego strzałki przód i tył nie można przypisać, boczne można zmienić. Przestawiłem, ale muszę cały czas uważać, by się nie zapomnieć i nie potwierdzić ustawień klawiatury, bo od nowa trzeba przestawiać zapisy w pliku.

https://www.gry-online.pl/forum/wiedzmin-2-sterowanie-strzalkami/z7ac93eb?N=1

21.05.2011 10:31
Yancy
6
odpowiedz
Yancy
166
Legend

Największy FAIL to fakt że zabezpieczenie DRM powoduje spory spadek wydajności gry. O szybkości ładowania i mieleniu dyskiem - nie wspominając.

Kto miał okazję sprawdzić jak gra chodzi na oryginalnym exe z GOG - ten wie o czym piszę. Nagle się okazuje że gra uruchamia się szybko, mielenie dyskiem spada a ilość FPS rośnie od kilku do kilkunastu FPS.
Potwierdziło to już sporo osób. U mnie gra dostała skrzydeł.

21.05.2011 10:32
wolkov
7
odpowiedz
wolkov
136
|Drummer|

W Wiedźmaka 2 polecam zagrać na padzie, najlepiej od X-boxa. Nawet najbardziej zatwardziałym klawiaturowcom powinno przypaść do gustu, bo gra znakomicie obsługuje pada.

A brak formatu 4:3 to niestety porażka, czarne paski odkroiły mi 1/3 ekranu :/.

Do minusów dodam jeszcze, że w dzień zakupu nie pograłem sobie zbyt długo, ponieważ klucz aktywacyjny nie działał. Oj, zły byłem bardzo ;-)

21.05.2011 10:35
8
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

wie ktoś jak dodać innego pada np. mojego apollo gp 3070, bo nie wykrywa mi go.

21.05.2011 10:37
Yancy
9
odpowiedz
Yancy
166
Legend

wolkov -> Brak 4:3 będzie miał miejsce coraz częściej. A że gra jest dedykowana pod pad? No, jak dla mnie to plus. Jak ktoś nie ma, przecież na klawiaturze też pogra.

21.05.2011 10:40
10
odpowiedz
zanonimizowany656413
16
Generał

Fajnie że aby gra działała normalnie potrzeba jakiś gównianych .exe szukać po necie...

A co to zabezpieczenie DRM niby dało jak piraci już mogli grań 2 dni przed premierą???

21.05.2011 10:42
😉
11
odpowiedz
Von Zay
39
Pretorianin

Z padem i sterowaniem to jest ogólnie fail. Nie rozumiem, czemu grając na myszce nie mogę po prostu mieć celownika i np. móc precyzyjnie wybierać cel albo przedmioty, które chcę użyć/podnieść. Mam nadzieję, że to poprawią, chociaż ciekawi mnie - czym się kierowali zostawiając takie babole? Że nikt nie zauważy?

A ze wstępem się absolutnie nie zgodzę. Intro Bagińskiego było się ślicznie i w ogóle, ale wg mnie totalnie z dupy, miało się nijak do reszty gry i było typową, sztampową "akcją pokazową". Pod tym względem dwójka stoi moim zdaniem dużo lepiej, ciężko mi coś jeśli chodzi o samą rozgrywkę coś jej zarzucić ;]

21.05.2011 10:42
xanat0s
12
odpowiedz
xanat0s
244
Wind of Change

To fakt, że na padzie gra się wygodniej - zacząłem grać na myszce i klawiaturze, ale strasznie dziwnie myszka chodzi - ustawiłem niską czułość w myszce i najniższą w grze, a nadal minimalny ruch i przesuwa się znacznie bardziej niż bym chciał. Strasznie mnie to irytowało, więc podłączyłem pada i jest super. Szkoda tylko, że nie zmieścił się guzik od save - bo mam manierę bardzo częstego zapisywania i muszę się wyciągać do klawiatury :(

Co do reszty nie narzekam - chodzi błyskawicznie (z wszystkim na full), szybko się wczytuje, nie zawiesza się. Przeszkadza mi brak możliwości nazywania zapisów albo możliwości stworzenia profilu - kompa dzielę z bratem i chcemy przechodzić niezależnie i czasami muszę szukać mojego save z gąszczu jego.

Komp to i5 760, GTX 460 i 4 gb RAM - nie jest to więc jakaś droga konfiguracja, a chodzi bardzo płynnie. No i sama gra jest super :]

21.05.2011 10:43
Yancy
13
odpowiedz
Yancy
166
Legend

micmur -> Gra właściwie nie ma zabezpieczenia. Jedna osoba kupi wersję elektroniczną i każdy ją ma. No ok, musiałem ją aktywować ale uważam że ta aktywacja to wystarczające zabezpieczenie.

21.05.2011 10:43
HumanGhost
14
odpowiedz
HumanGhost
130
Senator

micmur13 -> Nie mogli grać. Jakos nie było żadnych dowodów na to. A to, że ktoś się przechwalał, że już gra to sorry.. wierzysz we wszystko co przeczytasz?

21.05.2011 10:47
General E'qunix
15
odpowiedz
General E'qunix
110
Arena Master

Ta gra jest dla mnie jak Avatar. Wszyscy się zachwycają, a mi i tak się nie podoba. ;)

21.05.2011 10:48
Yancy
16
odpowiedz
Yancy
166
Legend

Prolog był taki sobie ale od pierwszego aktu gra jest po prostu dobra.

21.05.2011 10:53
wolkov
17
odpowiedz
wolkov
136
|Drummer|

Jestem zaraz za prologiem i jak do tej pory bardzo mi się podoba.
Plusem jak dla mnie jest optymalizacja, na którą wielu tak psioczy. Na moim trzylatku gierka hula aż miło na wysokich ustawieniach. Myślałem, że to będzie pierwszy od lat tytuł, która zmusi mnie do ciachnięcia ustawień graficznych, ale nic z tego ;-)

21.05.2011 10:55
👍
18
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

Ja jestem w II Akcie (droga Roche'a) i nie mogę się oderwać od tej gry.

Yancy -> Napisałem do Ciebie na gadulca w sprawie tego pliku. Byłbym wdzięczny gdybyś odpisał. :)

21.05.2011 11:14
19
odpowiedz
mikmac
163
Senator

Rod -->
a co z tym plikiem potrzeba? Bo mam i sobie chwale - grubo opisywalem, ale jakas pinda wyciela moje wypociny..

21.05.2011 11:57
Yancy
20
odpowiedz
Yancy
166
Legend

Rod -> Sprawdź GG

mikmac -> W imię fałszywie pojętej lojalności - wątki lecą. Mimo że wszyscy jesteśmy legalnymi nabywcami gry. Piraci przecież w ogóle problemu z DRM nie mieli... Ot, czasy.

21.05.2011 12:02
👎
21
odpowiedz
zanonimizowany584122
35
Konsul

Nie to, żeby coś, ale jak dla mnie ten wątek powinien iść do kasacji. Ludzie, ja rozumiem, że nie każdemu się ta gra będzie podobać. Ok. Ale nie można tego napisać w wątku o grze? Tylko nowy temat od razu zakładać? Po za tym to co jest napisane w pierwszym poście to jest typowe czepianie się, bo "jak gra polska, to znaczy, że trzeba na nią popsioczyć". Przynajmniej ja to tak odbieram. Tak swoją drogą dziwne, że nikomu specjalnie te pasy w Assasin's Creed'zie nie przeszkadzały, a tu co drugi temat jest na zasadzie "wnerwiają mnie te czarne pasy na górze i po bokach ekranu, jak je usunąć?". Z zabezpieczeniami DRM to faktycznie sprawę lekko spier....niczyli ok, ale po co to tak rozdmuchiwać? Zostało to napisane już x razy, ale nie, dalej trzeba to przekazywać. To samo z optymalizacją, która jak się wszystkie duperele powyłącza i zainstaluje jakieś tam stery to jest ok.

Podsumowując - skończcie pieprzyć jak to wam źle, bo ten nowy Wiedźmin to miał taki full wypas, wyje**** w kosmos i w ogóle niesamowity być, a nie jest tak różowo. Tak jakby żadna inna gra nie miała błędów...(no tak na to wychodzi, bo tyle wątków o jednej grze w dwóch działach (komputery i cRPG) to ja już dawno nie widziałem. I wszystkie dotyczą błędów.

21.05.2011 12:07
22
odpowiedz
zanonimizowany672231
21
Generał

Ch*j z małymi wadami - to najbardziej wciągająca gra jaką w życiu widziałem.

21.05.2011 12:17
napster92
23
odpowiedz
napster92
98
Why so serious?!

Mam takie pytanie. Jak wy chcecie grać na strzałkach? Przecież to awykonalne. WSAD, albo pad tu nie ma innej możliwości żeby grać...

Poza tym myślałem, że CRT już się nie uświadczy w Polsce, poza małymi wyjątkami. Ktoś ma kompa, który pociągnie W2 i CRT? C'mon.

21.05.2011 12:19
wolkov
24
odpowiedz
wolkov
136
|Drummer|

[21]

Ludzie, ja rozumiem, że nie każdemu się ta gra będzie podobać. Ok. Ale nie można tego napisać w wątku o grze?

Tylko powiedz w którym bo jest ich z milion pincet....

a poza tym skoro coś jest zje****e to dlaczego mamy nie narzekać?
Czarne pasy mnie wnerwiają bo zabierają mi kawał ekranu, lubię swój monitor i nie widzę potrzeby zakupu nowego 16:9 specjalnie dla Wiedźmina. Jest to dla mnie ewidentny minus i kropka.

21.05.2011 13:36
25
odpowiedz
zanonimizowany584122
35
Konsul

wolkov ---> w głównym wątku o grze. Chodzi mi tu o komenty do gry. I nie wmawiaj mi czegoś czego nie napisałem. Jeśli jest coś tego warte to trzeba na to narzekać. Tylko, że jak widzę n-ty temat o tym samym problemie to mnie krew zalewa. To samo jak widzę n-ty komentarz z tym problemem. A czarne pasy - nie napisałem nigdzie, że to jest ok. Tylko ciekawi mnie czemu jak to występowało w AC to nikt się nie pluł...a przynajmniej nie aż tak...

21.05.2011 13:53
😍
26
odpowiedz
Von Zay
39
Pretorianin

@napster92 - święte prawo każdego, by grał tak jak chce. Ktoś lubi na strzałkach - czemu nie? Bo wyszło z mody? Ludzi grających na invercie też będziesz uświadamiał, że jest to złe i trzeba inaczej?

A myślenia, że CRT już nie ma wolę nie komentować. To tak samo, że jak kogoś stać na drogi samochód, to znaczy że się dorobił, żre kawior i złodziej. Bez przesady. Może gość ma drogi monitor do obróbki obrazu, nie chciał zmieniać i go drażni brak dostosowania proporcji?

Zawalili goście z CDP i tyle.

21.05.2011 14:00
😁
27
odpowiedz
zanonimizowany467894
46
Generał

Mógł nie kupować gry jak nie umie grać bez strzałek !!

21.05.2011 14:15
28
odpowiedz
zanonimizowany56091
142
Generał

Ludzie nie panikujcie patch 1.1 wprowadza zmiane w klawiszologi. Będzie można zmienić klawisze od własnego widzimisię. Patch już w nadchodzącym tygodniu będzie.

21.05.2011 17:15
wolkov
29
odpowiedz
wolkov
136
|Drummer|

prz\emo-3\0]0 -> w AC grałem niewiele, a na dodatek na PS3, więc nie mogę się wypowiedzieć, ale słyszałem, że tam paski dało się przeboleć. W wieśku dokuczają mi jak cholera i czekam na patcha bo komfort gry jest na razie słaby.

napster -> nie mam CRT tylko LCD 4:3 (to takie rupieciaste LCD, które jeszcze niedawno były standardem i kosztowały 1500 zł :P) i lubię go, bo ma bardzo ładny obraz. Mnóstwo graczy woli grać na kompie w tych proporcjach, sam znam wielu ludzi, którzy wolą takie wyświetlacze od panoramixów.

Wiem, że przyjdzie czas kiedy nie będzie wyjścia i na PC standardem będzie 16:9, ale jeszcze nie teraz ;)
W przypadku konwersji z konsoli może bym jakoś to przetrawił, ale W2 jest jak dotąd grą stworzoną tylko na PC.

21.05.2011 17:19
30
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

[29] Dokładnie, ja też nie lubię panoram.

21.05.2011 17:29
👍
31
odpowiedz
zanonimizowany584122
35
Konsul

Hehe...widzę, że ja jestem tu chyba jedną z niewielu osób, którym te paski w żaden sposób nie przeszkadzają :D

21.05.2011 17:52
32
odpowiedz
zanonimizowany645553
3
Senator

Nie wiem, nie powiem żebym jakoś mocno się rozczarował ale najbardziej wku*wia mnie fakt(chyba tylko ja tak mam), że ogólnie w tej grze gówno widać szczególnie we flotsam(mówię o lesie)...No i najvardziej dobiły mnie niewidzialne ściany(których miało nie być). Żeby jeszcze te ściany były np. przed jakimiś przepaściami co by nie spaść - spoko. Ale jak w misji w której badamy statek w lesie nad rzeką niewidzialna ściana jest postawiona w poprzek rzeki...Widac, że coś tam jest ale wejść tam nie można...bo nie.

Ale ogólnie spoko...

21.05.2011 18:43
kzwwdo
33
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

Widac, że coś tam jest ale wejść tam nie można...bo nie.

Nie z powodu "bo nie", tam trochę dalej jest legowisko "trochę dużego potwora".

Forum: Wiedźmin 2 a miało być tak pięknie ...