Kiedy będzie no i czy w ogóle się pojawi, bo na razie cichutko?
Nie potrafimy znaleźć sposobu jak w sensowny sposób zmieścić to na DVD. Kiedyś EG mieściła się na 1 CD, potem było więcej, aż do 4 CD, potem było DVD, potem 8GB DVD, ostatnio nawet tam nie zmieściło się wszystko i część poradników była w downloadzie. Teraz nie ma szansy nawet na 2 DVD. Obcinanie zawartości nie ma sensu. A nawet jak zmieścimy spakowaną zawartość na 2 DVD to po instalacji i rozpakowaniu na HDD tworzy się jakiś koszmarek dla większości komputerów bo poradniki coraz większe, doszło masę filmów, programy z tvgry.pl itd.
Założeniem EG było to że ma chodzić na średniej klasy komputerze a wyszło kilkanaście giga z wymaganiami jak Crysis. Nie będziemy robić takiej żenady.
Pracujemy koncepcyjnie nad rozwiązaniem tego problemu, lub zmianą koncepcji Encyklopedii.
Wielka szkoda :/ Kupowałem EG co 2 lata, a wersja z 2009 jest nadal uaktualniana?
Objętość encyklopedii to rzeczywiście problem, jeśli miałbym coś zasugerować to najlepszym wyjściem jest chyba zintegrowanie ją z serwisem internetowym. Myślę, że Offline można by umieścić większe obrazki, filmiki i poradniki z około 20% najpopularniejszych gier bo pewnie one generują z 95% oglądalności bądź używalności a reszta była by do pobrania lub użycia online. Co myślicie??
Soulcatcher=> faktycznie to są poważne problemy, a lepiej nie będzie. Chociaż na horyzoncie czekają płyty BlueRay, ale do szczęścia potrzeba jeszcze obszerniejszych dysków. Chyba już nie sposób stworzyć EG w starym stylu.
O właśnie. EG2010 na przenośnych dyskach twardych. Powiedzmy 60 GB 2,5" z możliwością kasowania zawartości i to wszystko za jedyne 19,90 zł ;]
Chociaż na horyzoncie czekają płyty BlueRay, ale do szczęścia potrzeba jeszcze obszerniejszych dysków.
Bluray to wciąż melodia przyszłości. Do powszechnego użytku wejdzie dopiero za 2-3 lata (najwcześniej), kiedy cena napędu spadnie do rozsądnych rozmiarów i nie będzie już możliwości upychania gier na 1-2 płytkach DVD. Oczywiście już dzisiaj widać lobby tej technologii w postaci wielkich firm zajmujących się filmami - Bluray jest sztucznie i szumnie nadmuchiwany rzeczami (tzw. exclusivy), które można by było (w gorszej jakości) spokojnie zmieścić na DVD. Wystarczy spojrzeć na wydania dwupłytowe filmów z lat 2002-2006, a 2007-2009 - na DVD jest coraz większa kicha jeżeli chodzi o dodatki. Z grami jest trochę inaczej, ale i tak technologia idzie do przodu i nie trzeba być jasnowidzem, aby przewidzieć, że kolejne, większe produkcje będą zmuszały do wymiany napędu.
Nie dziwię się więc rezygnacji z EG - produkt przestał być po prostu przystępny. Jedyna szansa to jak wspomniał kibolek - integracja z serwisem. Ale to też ogromne przedsięwzięcie techniczne.
Dla mnie jak i chyba dla większości Eg to głónie poradniki. Screeny, czy filmiki można znaleźć bez problemów w Internecie (po co mi w EG fotki, które i tak są już na GOLu i w dodatku w dużo większej ilości). Zapowiedzi też nie są za bardzo potrzebne, bo kogo interesują takie teksty, skoro jakieś 95% gier opisanych w EG już miało swoją premierę. No, a recenzje każdy może sobie przeczytać na GOLu (jeśli ma abonament) lub na innych serwisach internetowych/czasopismach (wersja dla osób nie posiadających abonamentu). ZOstają więc same poradniki, które już się chyba zmieszczą na jednej płycie 8 GB DVD (a jak nie to zawsze te mniej potrzebne (czyli do gier starych i mało popularnych) można dać w formie uaktualnienia przez neta). Reasumując EG to przede wszystkim poradniki. GOLowych solucji nie da się niczym innym zastąpić, wszystko inne po polsku jest dużo gorsze, a więc wydanie EG z samymi poradnikami (już może pod inną nazwą) miało by moim zdaniem sens. Ja bym na pewno coś takiego kupił, bo EG nigdy nie była mi do niczego innego potrzebna.
Fajym rozwiazaniem bylby sam szkielet wydany na cd, wymagajacy dostepu do internetu i pozwalajacy pobrac na dysk wybrane przez siebie materialy. Najlepiej z systemem logowania + limitem dziennym na dostep do materialow, co by sie po 2 dniach nie okazalo ze kopia serwisu lezy na torrentach. Moze jeszcze jakis podpis cyfrowy co by wylapywac spiracone materialy w necie i banowac konta tym ktorzy je wrzucili :P Nikt normalny raczej nie gra naraz w 10* gier i nie bedzie potrzebowal wiecej niz 10* poradnikow w 24h*, wiec nie powinna to byc jakas przeszkoda :)
*wartosci przykladowe
A moze by zrobic tak, ze zrezygnowanoby z poradnikow w encyklopedii, poniewaz z pewnoscia nikomu nie sa potrzebne wszystkie, oraz z filmikow a zostawic opisy, recenzje oraz screeny, choc te mozna przegladac na GOLu. Natomiast tym, ktorzy zakupia encyklopedie dac abonament dzieki ktoremum np. przez rok beda mogli sciagac poradniki. W tych czasach malo kto nie ma neta w domu, wiec encyklopedia wydaje sie byc zbyteczna.
Kurde szkoda ;/, to zróbcie to na kilku płytach dvd, mi tam nie będzie szkoda tych 10-20 gb na dysku i ceny wyższej o 5-10 zł.
@fan realu madryt i raula
Recenzje, Zapowiedzi i kody oraz strony tytułowe danej pozycji to tylko ułamek procenta całej objętości więc to musi zostać. Ja uważam, niepotrzebne duże screeny albo filmiki z gier które już są dawno zapomniane powinny zostać wykasowane, do tego stare poradniki z których pewnie nikt nie korzysta tak samo. Tak jak mówiłem 20% gier z poradnikami i filmami offline reszta albo do pobrania online albo odnośnik do serwisu. A np na poradniki przy zakupie encyklopedii powiedzmy 20 jednorazowych kodów aby pobrać pozostałe poradniki online. Lub tak jak mówi @raziel88ck jakaś forma abonamenty w serwisie.
PS: Nikt nie odp. czy encyklopedia 09 jest nadal aktualizowana (kiedy była ostatnia aktualizacja?)?
Szczerze mowiac, ja korzystalem z Encyklopedii tylko dla poradnikow. Zadnych filmikow czy screenow nie ogladalem. W sumie nawet nie wiedzialem, ze tam byly jakies recenzje i zapowiedzi :o
Ja też używałem głównie dla poradników. Ale odkąd mam abonament, śledzę na bieżąco.
No nie a tyle na nią czekałem.
A co do opinii tutaj to bzdurą są jakieś wersje internetowe z limitami dziennymi (10 poradników etc) a i szkielet na CD a reszta przez neta tez lipa, bo za kupowałem tę encyklopedię z powodu braku neta.
Jak dla mnie to mogłaby być nawet na 5 DVD (uwzględniam wzrost ceny za taki "pack"). Ale jak nie będzie to trudno.
Spoko, za 3 lata wyjdzie Wielka Encyklopedia Gier 13 na Blue-ray.
moglibyscie zrobic o grach powyzej 2002 lub 2003 roku i moze daloby rade, wkoncu jesli ktos ma poprzednia...
ale tak jak wyzej od razu pomyslalem o Blue-Ray, cóz szkoda bo co roku kupowalem od kiedy sie tylko ukazała pierwsza ;)
Pora na Encyklopedię PC i Encyklopedię Konsole.
Filmy w encyklopedii sa mniej ważne niż omówienia, recenzje, opinie i poradniki+ kilka screenów. Jak się chce wypakować to smieciami to i milion DVD mozna zapełnić. Natomiast encyklopedia w tej formie byłaby i potrzebna i nie wydaje mi się, aby konieczne było multiplikowanie nośników.
Wreszcie jak tv.gry sa takie nieodzowne to można wydawac to w tomach. Co roku tom UZUPEŁNIAJACY. Tyle, ze podstawa powinna być niezmienna i dobrze przemyslana.
Pamiętam że na Jakimś coverze była wersja Pocket, czyli nie ma solucji, i innych bajerów.
Radziłbym wywalić filmiki z Encyklopedii, prawie nikt tego nie ogląda a zajmuje pewnie z 3-4 GB, wszyscy albo do poradników albo do opisów lecą, screeny też są oglądane chętnie przeze mnie ;] filmiki już niet.
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest możliwość wykupienia na rok, za około 20 zł, dostępu do poradników aktualnych i tych wydanych w ciągu 12 miesięcy. Po co wydawać wersje płytowe?
Toż to same plusy są. Ściągam akurat ten poradnik, którego potrzebuje, zwalnia mi się sporo miejsca na dysku, dostaje dostęp do nowych poradników. Ja jestem za, nie wiem tylko czy producent też jest za.
rateN --> https://www.gry-online.pl/abonamenty.asp
Pełen dostęp do poradników w PDF daje tylko M@yclub. Jednak jeżeli kupisz grę w sklepie GOLa, to będziesz miał zapewniony dostęp do nich na zawsze.
skoro spora część ludzi kupuje EG tylko dla poradników, to dlaczego by nie wypuszczać "zbioru poradników gry-online"
albo tak jak ktoś wspomniał, zrobić robić wersje EG z ostatnimi grami, przykładowo z 2 ostatnich lat, a za 2 lata wypuścić gry z kolejnych 2 lat
Narmo -> Zakupienie 1 gry spowoduje dostęp do wszystkich poradników?
Soulcatcher [ Level: 109 - end of winter ] https://www.gry-online.pl
Nie potrafimy znaleźć sposobu jak w sensowny sposób zmieścić to na DVD. Kiedyś EG mieściła się na 1 CD, potem było więcej, aż do 4 CD, potem było DVD, potem 8GB DVD, ostatnio nawet tam nie zmieściło się wszystko i część poradników była w downloadzie. Teraz nie ma szansy nawet na 2 DVD. Obcinanie zawartości nie ma sensu. A nawet jak zmieścimy spakowaną zawartość na 2 DVD to po instalacji i rozpakowaniu na HDD tworzy się jakiś koszmarek dla większości komputerów bo poradniki coraz większe, doszło masę filmów, programy z tvgry.pl itd.
Założeniem EG było to że ma chodzić na średniej klasy komputerze a wyszło kilkanaście giga z wymaganiami jak Crysis. Nie będziemy robić takiej żenady.
Pracujemy koncepcyjnie nad rozwiązaniem tego problemu, lub zmianą koncepcji Encyklopedii.
Jak Zrobiliście na 4 Cd to czemu nie dałoby się na 4DVD lub 2 DVD 8Gb.
Nie wiem jak wyście zrobili że zwykły program bez grafiki generującej, potrafi mieć wymagania jak Crysis. No chyba że menu będzie przezroczyste w stylu vista/7 tak jak w grze Deep Speace. :P
Szkoda więc trza czekać 11 miechy :(
rateN --> Nie do wszystkich gier. Dostajesz dostęp do wszystkich materiałów (dostępnych w danej chwili, jak i w przyszłości) powiązanych z grą, którą kupiłeś.
Rozzelinni --> Nie mam co robić z miejscem na dysku, tylko przeznaczyć 30 GB na Encyklopedię.
Może spróbujcie zrobić tak, że wydacie za 19,90 zł gazetkę z kodem na miesięczny MayClub, bez żadnych płytek?
Temat aktualizacji EG 2009 wydaje się być wielce niewygodny dla ludzi kompetentnych, bo żaden się nie czuje w obowiązku odpowiedzieć na pytanie czy zamierzają aktualizować poprzednią edycję.
Zapytam więc może i ja: czy aktualizacje dla edycji 2009 będą jeszcze przygotowywane?
No to się załamałem, tym bardziej że przegapiłem edycję 2009, a potem już jej nie szukałem, bo myślałem że wyjdzie wkrótce edycja 2010, tak jak zawsze wychodziły poprzednie edycje pod koniec każdego roku.
@Jarecki007 - nie byłoby powodu do załamania, gdyby nie to, że aktualizacji chyba nie planują (jak ja lubię taki rodzaj PR, że buzię ładuje się w kubeł pełen wody i nie bulgocze w przypadku, kiedy nie ma się dobrej odpowiedzi :)).
Wtedy byłby jeszcze sens zakupu edycji 2009, bo po "apdejcie" to byłby niezły zakup. A teraz to jedynie jako podrzutka do czyszczeń magazynu zostaje. Inaczej szkoda kasę wyrzucać.
Ja sie zgadzam z tym zeby zrobic mieszanke danych bo na kilka dvd by lepiej weszlo, jak przkladowo gta 4 by wyszlo na jakims uploadzie w partach po 200 mb to na kilka dvd kopiujesz i mozesz potem wypakowac i grasz. Dac np poradniki i czesc filmow zeby te 4.7/8 giga zapelnic i mozna wydawac. Nagrywarki blueray kosztuja 5 stow plyty tez tanie nie sa a w moim przypadku to bym musial zapierniczac na miasto zeby je kupic bo sklep z plytami pod moim blokiem sprzedaje conajwyzej dvd o zwiekszonej pojemnosci ale nagrywarka tez by musiala miec mozliwosc nagrania takowej jak by sie chcalo zgrywac. CO do wymagan to nie mam pytan jak widac nie tylko gry potrafia zaskoczyc wymaganiami.
Ja też bym wolał żeby kupić encyklopedię, a później płacić tam 4-5 zł za zaki DLC na rok powiedzmy 2011, 2012 itp. Tak to można by wybierać jaki rok tam chce się mieć i proszę. Ja i tak korzystam z encyklopedi dla poradników oraz cheatów i trainerów :P .
Ja odświeże temat. Encyklopedia jak widać cieszy sie popularnością. Jak dla mnie moglibyście to upchać na tej 8gb płycie ale program odpalał by sie z niej bezpośrednio żeby nie zawalać dysku. Do tego usunąć te całe oceny psychologiczne,filmy(które pewnie zajmowały wcześniej większość płyty) i zapowiedzi. Poradniki przecież jak widać są najczęściej oglądane z WEG. Co wy na to? Myśle że same obrazki i teksty zmieszczą sie na 8,5 gb płycie o_O
Przegapiłem wszystkie poprzednie edycje a na nową chyba nie ma już co liczyć. Mogliby wrzucić tylko opisy gier i poradniki.