Przeglądając archiwum zastanawiam się gdzie są te tematy o Fallout 2 o Arcanum czy o Baldur's Gate w które aktualnie gram. Naprawdę nikt na forum nie gra w te gry, czyżby zostały przyćmione przez ten chłam jaki teraz wychodzi. Teraz gry nie mają nic do zaoferowanie prócz grafiki i największe cRPG zostały wykopane i płaczą w kącie. Mam nadzieje ze ktoś reaktywuje te tematy byłbym bardzo rad.
Sam sobie odpowiedziałeś...
Gry te są zazwyczaj zbyt skomplikowane i przestarzałe graficznie, by przyciągnąć młodych. A starsi stażem gracze pewnie znają je na wylot...
Prawda, mało. Ale np: taki Neverwinter Nights po sieci dużo ludzi gra, w drugą część również (choć ta już jest nowsza). Ja osobiście odświeżam sobie Icewind Dale z dodatkiem w zimę, ot czuć wtedy klimat, a i chrapka na BG też jest, Fallouty, Arcanum, po prostu jest nas mało, ale jesteśmy ;)
A wątki... są jakieś wątki cRPG i tam ludzie się wypowiadają o starszych produkjach czasem.
Mi wystarczy ze raz na jakis czas zapuszcze sobie muzyke z tych gier. main theme z BG2 nadal jezy wlosy :)
watek o baldurach jeszcze nie zdechl calkowicie ;p
https://www.gry-online.pl/forum/sagi-baldurs-gate-bg-i-czesc-201-bg-ii-czesc-184-i-iwd-czesc-32/z09fa96a?N=1
Podobalaby mi sie reaktywacja dawniej prowadzonych potyczek online, np. w NWN - gdzie byl podzial na graczy i mistrzow gry, ktorzy prowadzili rozgrywke. Teraz powstalo pokolenie niemyslacych FPSowcow, spedzajacych czas na bez sensownym napieprzaniu w strzelanki online - oczywiscie bez obrazy - ale takie wrazenie odnosze ja.
ale takie wrazenie odnosze ja - By Yoda
Teraz powstalo pokolenie niemyslacych FPSowcow
Zdawało mi się, że strzelanki (nie tylko FPSy) zawsze były dużo chętniej grane przez ludzi, niż RPGi.
przestarzałe graficznie
Cały czas będę powtarzał, że dwuwymiarowe RPGi znacznie lepiej wyglądają graficznie niż te trójwymiarowe. Obecnie NWN strasznie odpycha grafiką, podczas gdy pierwszy Fallout nadal wygląda ładnie. Pewnie za 10 lat nadal Fallout będzie wyglądał ładnie, a taki Dragon Age będzie wyglądał kiepskawo ;). Te gry się nie starzeją... szczególnie gdy gra się w oknie/z łatkami zwiększającymi rozdzielczość.
chodzi tu chyba tez o splycenie crpg do czegos typu Dragon Age2, Mass Effecty i inne "wielkie rpg"
btw może ktoś polecić jakieś starsze, dobre cRPG? Ważne żeby grafika była w 3d, widok z 3 osoby, no i oczywiście liczę na dobrą fabułę, klimat, gameplay, ciekawy świat i questy etc. W Gothic już grałem ;) Nie mówię o jakiś archaicznych grach, ale coś w przedziale z lat 2000-2005.
Jade Empire? Bardziej nawalanka ale jeden z piekniejszych swiatow jaki widzialem, no i KOTORy oczywiscie
Ważne żeby grafika była w 3d, widok z 3 osoby, no i oczywiście liczę na dobrą fabułę, klimat, gameplay, ciekawy świat i questy etc.
Wizardry 8, Morrowind, Oblivion, Mount & Blade
W JE grałem kiedyś i jakoś mi nie podpasował. KOTORa może w końcu spróbuję, ale też nie ciągnie mnie do uniwersum Gwiezdnych Wojen. M&B już mam ograne, pozostałe sprawdzę.
Jeszcze jakieś propozycje? Najlepiej coś podobnego do Gothica.
Anachronox, Arx Fatalis (no to raczej jest z 1 osoby), Vampire The Masquarade: Blodlines, Drakensang 1+2
Edit do Gothica podobne są: Risen, Two Worlds 1+2 , Dungeon Lords ,Divine Divinity:Dragon Knight Saga
Polecałbym zagrać zwłaszcza w ten ostatni tytuł (tylko nie w Ego Draconis a ten co ja podałem)
btw Thuzzi ja tam nadal grywam dość często w stare cRPG (zwłaszcza moje ukochane Arcanum), no ale na reaktywacje wątków raczej nie licz. Nawet takie dedykowane polskie fora jak Insimilion powoli dogorywają z braku napływu nowych użytkowników, i wypalenia starych
Wiekszość hardkorowych fanów staroci i tak prędzej czy póżniej trafi w sieci na pewne *kolektory* czyli RpgWatch, GameBanshee lub gdy masz przynajmniej 50% krwi trolla w sobie, RpgCodex
Sprawdz serie Might and Magic, najlepiej czesc VI i VII. Dla mnie niesmiertelny cRPG podobnie jak stare Fallout`y.