Dzisiaj zdejmując telewizor z uchwytu ściennego pękła wtyczka od kabla HDMI, który jest w ścianie.
Niestety bez obudowy wtyczki, na samych pinach wpiętych do wejścia HDMI w TV nie ma obrazu.
Stąd moje pytanie czy jest możliwość naprawienia tego kabla, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić kucia w otynkowanej ścianie, aby zmienić kabel na nowy.
Chcesz powiedzieć że kabel został zamurowany, tzn. nie jest poprowadzony w żadnym kanale, listwie podtynkowej itp? :O
kup nowy kabel jak najkrótszy, bo nie wiem czy samego wtyka kupisz, utnij z niego kawałek z wtyczką, utnij kawałek z tego co miałeś i sobie zlutuj
@.:Jj:.
Właśnie tak, też się zdziwiłem, ale takich niestety mamy w Polsce fachowców.
Masakra. Nikt tego nie nadzorował? Niestety trzeba wszystko mówić a potem tego pilnować. Samo to się zrobi, ale zrobi na odpier.
Pewnie nie było żadnej umowy podpisanej? Bo jeśli skończyłby się niedawno i miałbyś podpisaną kopię zlecenia to migiem wykorzystać zapisane kary za niedotrzymanie warunków umowy i spieprzenie roboty. A po zakończonym remoncie taki numer to spory problem- rozwalanie ściany, wszędzie syf, konkretne koszty.
Współczuję. Jak masz podobną sytuację z kablami od telefonu, tv/netu to pomyśl o zrobieniu tego teraz bo potem będzie się przez lata mściło. O ile końcówkę do kabli od połączenia internetowego nietrudno dorobić o tyle z resztą może być problem.
No i to nie jest kwestia tylko uszkodzenia końcówki. Co jak kabel pójdzie w miejscu pod tynkiem?
Albo będziesz chciał (hipotetyczna sytuacja) zmienić miejsce głośników z kina domowego a ich kable będą zamurowane? Miazga.
Na temat tego fachowca w ogóle szkoda mówić. bo zniszczył cały parkiet rozlewając wodę w mieszkaniu.
Oczywiście nie miał pieniędzy żeby za ten parkiet zapłacić(kto ma ten wie, ile kosztuje dobry parkiet, że to nie jest 3 tys. zł tylko znacznie więcej), więc chociaż wszystko wymalował jeszcze raz itd.
A co do tego kabla to mam nadzieję, że się coś wymyśli, żeby go naprawić.
Nie będzie żadnych problemów z dolutowaniem końcówki, ani potem problemów z obrazem?
Przy transmisji zero/jedynkowej nie bedzie zadnych strat w sygnale. Kabel albo zadziala albo nie. Przy lutowaniu zycze szczescia.
Inna opcja to wymiana kabla ( czyli prucie sciany )...
Najtańsza i najszybsza to poprowadzenie na zewnątrz od źródła do TV, póki nie będzie się dało wymienić kabla/ nie przyjdzie specjalista który go naprawi.
A więc tak, specjalista przyszedł i powiedział, że lutować kabla HDMI się nie da i, trzeba przewiercić się do drugiego pokoju, żeby tam za szafą poprowadzić kabel i wszystko chodzi tylko... odpadła
część tynku(dobrze, że przynajmniej dziura w ścianie jest za szafą to jej nie widać).
Co jeden fachowiec to lepszy...