Poszukuję taniego (do około 400-500 zł), urządzenia wielofunkcyjnego dla rodziców, drukują głównie w mono, często skanują więc dobrze by było gdyby skaner dobrze działał i żeby były łatwo dostępne zamienniki
Jeśli chodzi o markę, to polecam Brothera: urządzenie jest droższe, za to późniejsze oszczędność w eksploatacji to wynagradzają. Odradzam HP, bo mają nieusuwalne konto administratora, które łatwo shakować. Jak wybrać drukarkę pod swoje potrzeby, to znajdziesz w sieci
[2] - kumulacja bzdur. Nawet mi sie tego komentowac nie chce.
Osobiscie mam HP LaerrJet M1132 MFP. Spelnia wszystnie koje potrzeby.
Też polecałbym Brothera. Tym bardziej jeżeli drukują sporo w samej czerni.
Swoją kupiłem za 1400 i ma wyraźny problem z kolorami. Są mało jaskrawe. Być może to wina tanich zamienników, nie wykluczam.
Tak czy inaczej jestem bardzo zadowolony. Drukuję bardzo dużo, to drukarka do firmy, 100 stron dziennie to standard, bywa więcej, a tusze wytrzymują bardzo długo.
Przy poprzedniej drukarce, HP właśnie - tusze potrafiły kończyć się i co dwa tygodnie, do tego koszt wymiany był bardzo wysoki.
Jeżeli nie potrzebują koloru, można rozważyć i laserową. Nie wiem jednak jak wypadają koszty użytkowania w tym wypadku.
[4] - koszty tonerow sa relatywnie niskie. Poza tym przy laserze odpada typowy problem "domowych" drukarek - toner nie "zasycha" przy dluzszej przerwie w drukowaniu. Co jest niestety standardem dla atramentowek. Drukarke laserowa mozesz nie uzywac nawet przez pare lat - wlaczasz i dziala...
Osobiscie nie potrzebuje wydrukow kolorowych - daltego zdecydowalem sie na drukarke mono.