Cześć, aktualnie w moim komputerze siedzi i3 4170, 8gb ram DDR3, gtx1050ti i mam dysk SSD. Możecie dać mi znać czy wymiana procesora np. na i5 11400F miałaby sens? Dużo bym zyskał? Czy jednak zmiana byłaby mało widoczna i tutaj tylko zmiana karty graficznej na lepszą pomoże?
To nie ten socket. Nie wejdzie procesor.
Wymagana inna plyta i ram DDR4
Wejdą tylko procki 4xxx
Zmiana samej grafy przy procesorze 2 rdzeniowym nie ma sensu.
Procek i grafa muszą być dopasowane do siebie w pewnym zakresie, inaczej jedno bedzie hamować drugie
Wiem, że inny socket. Obliczyłem sobie, że wymiana procka, ramu na 16gb ddr4 i płyty wyniesie mnie około 2 tysiące i się tak zastanawiam czy to jest sens wydać ten hajs? Bo jeśli na tym zyskam góra 5fps w wiedźminie lub fortnite to bez sensu trochę xD. Kartę to w sumie może bym wymienił za jakieś 2 lata jak ceny spadną czy coś ... Teraz jakieś krypto niby i na procesorach zaczynają kopać i boję się trochę, że te również pójdą w górę...
Ogólnie to z tego sprzętu nic nie "wyrzeźbisz", a podstawkę i tak będziesz musiał wymienić jak chcesz w przyszłości lepszą grafikę, bo z tym co masz, to nawet ten procesor i3 jest bottlenockiem dla tego GTX 1050TI.
Skoro niby ta i3 trochę blokuje mojego 1050ti to po zmianie procesora na tą i5 fps powinny wskoczyć mocno w górę?
Tylko nowy proc na socket-cie 1200.
Tak jak napisał Ko-o-ast-y post niżej.
Taka i5-4590/4690 powinna troszkę pomóc jeśli masz niski budżet. I7 4gen raczej się nie opłaca... Za 100zl około da się złapać taką i5, a i3 sprzedać za ułamek tej kwoty.
Zależy ile od komputera wymagasz- jeśli mało ci brakuje do uzyskania satysfakcjonującej wydajności to nie wiem czy jest sens, aczkolwiek na to pytanie trzeba samemu sobie odpowiedzieć.
Wiadomo- różnica między 4gen względem 11gen wynosi ową 11 generację na piedestał.
A i jeśli w twym komputerze nie ma SSD, to pierwszym co bym zrobił dla swojego dobra byłoby jego zakupienie :p
BartekTenMagik-- za 380 pln jest i3-10105F który wydajnościowo to poziom i7-4790K ( i to podkręconego do granic możliwości) + za 360-390pln jest płyta główna B560-DSH3( s.1200) + Ramy 16GB DDR4 AGIS 3000hz za 300pln+ chłodzenie Spartana 4 za 70 pln . I całość ok 1100pln ( starą płytę /ram i proc opchnąć)
Jak zasilacz/ buda/ dyski/grafa w dobrym stanie to można zostawić, a nie pchać się w antyki i to słabe... i na tej płycie jest to przyszłościowe rozwiązanie, bo kiedyś będzie mógł tam wsadzić np i5-11600K, albo I7-11700K/ obecnie jedne z mocniejszych dostępnych procesorów.
I3 10100f /i5 10400f
B460 pro4
16 gb ram ddr4
I jak nie masz to SSD
SSD posiadam ale dokupił bym drugi o większej pojemności. Kurcze ciekawi mnie właśnie czy skok wydajności faktycznie byłby zauważalny będę musiał się zastanowić i po nowym roku coś ulepić.