Witam serdecznie
Ostatnio pisałem o problemie z komputerem w grach. Mój komputer to:
RX470 4GB
I5 6400
RAM 16GB
Płyta MSI B150M PRO VDH D3
zasilacz silentium vero l1 500w
Problemy jakich doświadczam nie zostały naprawione poprzez aktualizacje sterowników, biosu, stawiania systemu. Toteż kwestie software możemy pominąć. Podczas grania po 15min-2h gaśnie mi monitor w komputerze, a oprócz tego doświadczam freezowania obrazu, stutteringu i spadek klatek.
Na początku podejrzewałem kartę graficzną toteż pożyczyłem RXa koledze. On nie miał z nim żadnych problemów tego typu.
Podejrzewałem zasilacz, więc podmieniłem go na Be quiet 700w, nic to nie dało ekran gasł, a w momencie kiedy się to działo wszystkie wentylatory komputera pracowały na maksa.
Temperatura podczas obciążenia na podzespołach nie przekraczała 65C.
Pożyczyłem od serwisu i podmieniłem kartę mimo braku problemów na sprzęcie kolegi z moim RX, na GIGABYTE GTX1060 6GB. Rozwiązało to problem gasnącego monitora, jednak wciąż doświadczam ciągłych zwiech, zamrożenia ekranu, spadek klatek.
Powyższe problemy pojawiają sie na monitorze jak i na TV. Więc to też zostało wykluczone.
Co ciekawe problemy z wydajnością doświadczam nawet w dość leciwym już Batman Arkham City gdzie klatki nagle spadają z 60 do 50 powodując ostrą zwieche. Ustawienia graficzne na jakich grałem to średnie.
Zastanawiam się co może powodwać powyższe zachowanie komputera, oraz co mogę ewentualnie jeszcze podmienić?
A i jeśli jakimś cudem uda się ten problem na forum rozwiązać to czy ewentualny upgrade procka na i5 6600k lub i7 6700
ma sens? Z góry mówię nie stać mnie na zabawe w wymanie wszystkiego a co najwyżej do 1000zł mogę zaszaleć.
Moze cos z systemem masz nie tak, format robiles?
Nie wiem moze cos z ramem jest nie tak?
Ramu do podmiany nie mam, ale przekładałem go do innych slotów jak i testowałem kości osobno podczas grania.
Z tego co pamiętam Memtest też był robiony i było git.
Dziwne...
spoiler start
Pożyczyłem od serwisu i podmieniłem kartę mimo braku problemów na sprzęcie kolegi z moim RX, na GIGABYTE GTX1060 6GB. Rozwiązało to problem gasnącego monitora, jednak wciąż doświadczam ciągłych zwiech, zamrożenia ekranu, spadek klatek.
Powyższe problemy pojawiają sie na monitorze jak i na TV. Więc to też zostało wykluczone.
spoiler stop
A czy przy tych testach używałeś tego samego kabla? Być może (choć to mało prawdopodobne) on jest winowajcą. Dobrze jakbyś miał jeszcze możliwość przetestowania płyty głównej.
Co do drugiego pytania tu masz porównanie procesorów: cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-6400-vs-Intel-Core-i7-6700/3512vs3515 Przekalkuluj sobie, i zastanów czy się to opłaca.
Pamięć sprawdzałeś programem memtest86? Cała procedura dokładnego sprawdzenia trwa kilka godzin i wtedy dostępu do kompa nie ma wiec ciężko zapomnieć jak się samemu robiło :) Jeśli robiłeś to cóż najprawdopodobniej uwalona płyta główna, lub procek co możliwe jak ktoś spierd...... montaż. Jak masz „wtyki” w tym serwisie to pogadaj i podmień płytę główną. Dziwne że twój komp nie zawiesza przy w 3DMarku, pytanie jeszcze komp masz od "nowości" czy kupiłeś używany?
Zestaw sam składałeś czy kupiłeś gotowy?
Złożyłem i uświadomiłem sobie, że mam DDR3 a nie DDR3L lub DDR4 jak pan Bóg przykazał do skylake. Może to powoduje problemy....
no ale tu nie wsadzisz DDR4 jak błędnie pisze na głównej stronie tej płyty.
specyfikacja i instrukcja mówią tylko o DDR3
Sprawdzenie memtest86 jest okrutnie czasochłonne, a żeby wyniki były z pewnością 99% to ok. 6h test powinien lecieć, najlepiej zostawić na noc. Jeśli tak zrobiłeś i wszystko ok wyszło to możliwe ze mobo lub procek jest uwalone i masz znajomości w serwisie to sprawdź płytę główną i procka. Te intelowskie sockety to rak, czasem 1 pin zagięty będzie powodować niestabilności, ale komp będzie działać. Durne pytanie zadam na koniec dodatkowe zasilanie do płyty i grafiki masz podłączone?
Poddałem się już i raczej się przesiądę na Ryzena 5 3600 ale nie mam pojęcia w jaką płyte zainwestować żeby to banglało
Dysk sprawdzales? Masz SSD czy magnetyka ? Czekajace podzespoly za danymi z dysku moga sie tak objawiac.
Zajrzyj do biosu czy na pewno pamiec i reszta dostaje odpowiednie napiecie, moze cos domyslnie zle sie ustawia
Wredna awaria. Ciezka do diagnozy. Jezeli wyeliminowales grafike, monitor i zasilacz nastepne w kolejce sa dysk i na samym koncu plyta glowna. Ja bym zaczal od podmiany dysku i instalacji na nim systemu. Potem podlaczylbym ten nowy dysk ( o ile problem dalej wystapi ) pod inny potr SATA innym orzewodem SATA. Jezeli dalej bedzie niefajnie - pozostaje plyta/procesor - ale to juz naprawde na samym koncu. Padajacy ram raczej dalby Ci bluescreeny/awarie krytyczne - a nie spowolnienie na chwile - dlatego ramu bym raczej nie obstawial jako winnego.
Nie wszystkie problemy z ramem dają BS-y, znajomy miał freezy, a BS-y rzadko, nawet windows potrafił zamulić na kilka sekund. Po memteście, pojedynczo każda kość w każdym slocie, okazało się, że ma jeden slot pamięci wypier…, po zmianie slotów jak ręką odjął. Inna sprawa, że on miał wcześniej wymieniany socket na płycie przez serwis, więc to mogło być przyczyną uwalenia tego slota.
Chłopaki chyba wysiadam i mam dość walki z tym komputerem.
Chciałbym zmienić płyte na coś pod ryzena 5 3600
co polecacie do 500zł?
MSI B450 GAMING PLUS MAX
Będę musiał updatować UEFI czy moge liczyć na wsparcie Ryzen 5 3gen z miejsca?