Witam jestem nowy i chciałbym ulepszyć swojego pc i pytanie czy się opłaca. Mój pc to i7 6700K /MSI Z170/ 16 GB Ram DDR4/ GTX 970/ zasilacz Thermaltake 550W. Chciałbym zmienić kartę na GTX 1660Super ( kolega ma na sprzedaż 700pln chce) i czy z takim zestawem pogram już w najnowsze gry,w Cyberpunka i Red Dead Redemption 2 w full hd ? i czy dużo zyskam nad 970? i czy zasilacz da radę?
Jakieś + 50%, ale taki CP2077 to na wysokich powinien w miarę trzymać klatki.
Pytanie czy znasz producenta karty? Jakiś konkret jak MSI czy Assus, czy noname?
A więc samej karcie, Palit słabo umie w chłodzenie, tj. karta nie powinna się grzać, ale raczej będzie głośna, w dodatku części ich kart nie ma trybu idle, warto sprawdzić jak w tej, co oznacza, ze wentylatory chodzą nawet jak masz pulpit tylko na ekranie.
Wydajnościowo będzie ok, kultura pracy raczej srednia, temu te karty nówki są ciut tańsze od MSI czy ASSUSa (1200 vs 1400). Z trwałością nie powinno być problemu, bo wlasnie by ją zachować na marnym chłodzeniu to chodzi zawsze z przesadzony sposób.
To tylko tak informacyjnie.
Tak jak wyżej, zyskasz koło 50%, może nawet więcej na karcie graficznej. Pobór prądu 1660 super jest taki sam lub ciutkę mniejszy niż 970 także jak do tej pory zasilacz dawał radę to nic nie powinno się zmienić.
Wątek do zamknięcia bo właśnie ją kupiłem i zaczynam przygodę z Cyberpunkiem, jest 50 fps na średnio-wysokich w full hd więc tragedii nie ma.