Witam. Chciałbym ulepszyć mojego laptopa, mianowicie zamienić kartę graficzną z GT na GTX. Ile by to kosztowało ??
W praktyce nie zmienisz karty graficznej w laptopie. Złącza nie są standardowe tak w przypadku PC. I są naprawdę niewielkie szanse(no właściwie to żadne), że znajdziesz kompatybilną kartę, a później połączysz ją z płytą główną.
Możesz sobie zmienić dysk, dołożyć ramu, ale grafiki niet.
W praktyce nie zmienisz karty graficznej w laptopie.
Oczywiście, że w praktyce zmieni - to mówię ja - który w praktyce dwukrotnie zmieniał karty NVidia w laptopach firmy Dell - raz stareńkie 6600-->6800 drugi raz GTX 260->GTX 280.
Złącza nie są standardowe tak w przypadku PC.
Oczywiście, że są STANDARDOWE, ale INNE niż w komputerze stacjonarnym.
Z doświadczenia - nie opłaca się - powody:
1. aby chodziło sprawnie i stabilnie może wymagać wymiany chłodzenia
2. najprawdopodobniej wiatrak i tak będzie wył w niebogłosy
3. wymiana jest kosztowna (karty są drogie)
4. rzeczywiście niektóre laptopy NIE ruszą z wymienioną kartą lub będą pracować niestabilnie (elektronika płyty głównej lub BIOS nie radzi sobie)
5. kupno karty używanej jest niebezpieczne, bo może się trafić przegrzana lub taka, która nie będzie współpracować
6. niektórzy producenci umieszczają w BIOSie informacje o modelu - przez co np. nie da się zainstalować standardowych sterowników - tylko od dostawcy laptopa - a przeciez dostawca wie jaką kartę miałeś i DO TEJ daje sterowniki (renomowani producenci raczej tego nie robią)
dopisek - nie pamiętam i nie mam teraz czasu szukać, ale jest firma, która się tym zajmuje (dodatkowe koszty), miała jeszcze dwa lata temu stronę internetową, na której można było sprawdzić jaką kartę da się wetknąć do jakiego kadłubka.
@up ja to wszystko wolałem zamknąć w zdaniu, że w praktyce tej karty nie wymieni. :P
W swoim poście pominęłaś jeszcze jedną ważną rzecz: zasilanie.
W swoim poście pominęłaś jeszcze jedną ważną rzecz: zasilanie.
W praktyce masz rację ;)
W praktyce mam jeszcze prośbę, abyś dopisał się tutaj jak znajdziesz tą firmę. :)
W praktyce, to znalazłem ją przez jakieś anglojęzyczne forum (lub notebookcheck) - ale firma była z USA i to było kilka 2-3 lata temu.
dopisek - ale informacje o wymianie kart w MOIM przypadku znalazłem na forach na stronach DELLa.
dopisek 2 - znalazłem z notatkach - niestety "strona nie istnieje"
pogoogluj "graphics card laptop replacement" daje namiary na dyskusje o wymianie kart w konkretnych modelach
dopisek 3:
jedyne co znalazłem w swoich śmieciach na temat to:
http://repair4laptop.org/notebook_graphics_card_replacement.html
UWAGA! niektóre linki (np. pierwszy - proszę się nie zrażać) prowadzą nie tam gdzie trzeba, ale większość chyba jeszcze istnieje