Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Upgrade komputera.

07.06.2014 14:12
deTorquemada
1
deTorquemada
258
I Worship His Shadow

Upgrade komputera.

Planuję wzmocnić system = ram + karta graficzna.

Nie ukrywam, ze chodzi mi o znaczny wzrost wydajności do gier - chociaż na ten moment narzekać nie mogę bo gry mi raczej hulają w porządku (no może wiedzmin 2 na ustawieniach ULTRA nie dawał już rady)

Czy macie jakieś ciekawe propozycje? Cena nie gra roli - byle by pasowało wsio do danego zestawu.
Gdybyście od razu mogli zaklinować sprzęt będę wdzięczny.

I wogole - czy wymiana tych dwóch podzespołów (ram + karta) wpłynie jakoś znacząco na wydajność kompa?

Aktualnie sprzęt to:

Typ procesora
QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 955, 3200 MHz (16 x 200)

Nazwa płyty głównej
MSI 890GXM-G65 (MS-7642) (1 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)

Ram: 2 x
2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz)

Karta wideo
ATI Radeon HD 5800 Series (1024 MB)

07.06.2014 19:20
NajPhil
2
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Ja jestem zwolennikiem teorii, że karty graficznej nie kupuję się pod procesor. Oczywiście nie ma co przesadzać z jakąś ogromną dysproporcją, ale generalnie, jak masz odłożoną kasę na upgrade konkretnego modułu, to powinieneś wydać całą, kupując najlepszy sprzęt za te pieniądze. Musisz jednak brać pod uwagę moc zasilacza.

I tak, obowiązkowo musisz dołożyć przynajmniej 2GB. kość. Pewnie wiele osób zacznie dyskusję, że 4gb to jest mało, ale ja mam 4gb i WD mi chodzi na średnich bardzo płynnie, a ta gra stała się ostatnio wyznacznikiem "pamięciożerności".

Co do karty graficznej, to skoro cena nie gra roli, to kup sobie Radeona R9 295X2 - za jakieś 5 tysięcy :)
Domyślam się jednak, że jakąś rolę odgrywa, więc powiem tylko tak, że wszystko w okolicach 1000zł i więcej będzie Ci hulać jak złoto. W przypadku Radeonów serii R9 jest jednak pewien myk. Lepiej kupować te z dodatkową literką X na końcu. I tak lepiej np. Kupić R9 270X niż R9 280 - różnica w testach wydajności prawie żadna, a cena niższa o dwie/trzy stówy.

07.06.2014 19:45
siwy346
3
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

deTorquemada-> Oczywiście, że rozbudowa Ramu i grafiki da Ci jakiś efekt. Ale wtedy wąskim gardłem stanie się procesor i płyta. Drewniany komp to jeszcze nie jest, ale nie oszukujmy się Phenon ani platforma AM3 przyszłościowa nie jest.

Musisz określić konkretnie cenę bo tak to sobie możemy wymieniać w nieskończoność.
Szukaj też szczęścia w wątku seryjnym.
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-74/zdca4a2b

08.06.2014 10:37
deTorquemada
4
odpowiedz
deTorquemada
258
I Worship His Shadow

NajPhill --> Żle to widocznie napisałem, bo ramu mam właśnie 4 GB ( 2 razy po 2 gb) - ale w takim razie, tutaj bede celował w jakieś 2 razy po 4 GB i powinno wystarczyć.

Co się tyczy kasy, to faktycznie, sformułowałem to niedokładnie :] 5 k to już za dużo - do tysiaka max, przyglądam się tym kartom o których wspomniałeś.

10.06.2014 18:38
deTorquemada
5
odpowiedz
deTorquemada
258
I Worship His Shadow

No ale tak swoją drogą w takim razie - jaki procek byście proponowali do tego inny oprócz nowej grafiki i Ramu ?

Wydaje mi sie, ze aktualny + nowa karta i 8 GB ramu moze znacznie poprawić osiągi. Ale jeżeli sugerujecie, ze mi sie procek spali, to rowniez prosze o jakaś propozycję.

Ale w sumie w takim razie warto by też kupić zasilacz nowy :]
Cos zaproponujecie ?

10.06.2014 20:31
NajPhil
6
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Nic się nie spali, wąskie gardło to sytuacja, gdy jedno urządzenie musi czekać na inne.

Ja bym się wstrzymał z wymianą procesora, bo w tej klasie tylko FX 8 wchodziłby w grę, a na razie to wygląda tak, że być może AM3 może nie być dalej jakoś specjalnie rozwijane i trzeba będzie poza prockiem wymieniać też płytę główną.

Nie podałeś parametrów zasilacza, więc nie wiem, czy warto go zmieniać.

11.06.2014 00:01
deTorquemada
7
odpowiedz
deTorquemada
258
I Worship His Shadow

Pytam czy sie nie spali, bo czasami grzał mi sie tak bardzo, ze komp sie wyłączał (przy Far Cry 3 miałem taka sytuacje) - a zasilacz wręcz parzył, więc w try miga zmniejszałem ustawienia graficzne ;]

A zasilacz to jakis standardowy MODECOM 500 w atx 12v 2.2 compatatible.

11.06.2014 00:38
Dragon_666
8
odpowiedz
Dragon_666
70
Get Twiztid

Co do karty to po moich przezyciach z ATI/AMD bede odradzal Radeony :).
Do ~tysiaka patrzac na testy i recenzje polecałbym GTX 770 (Gigabyte pobiera ok 300-350W za to Palit blisko 500) ale to tylko moja skugestia.

11.06.2014 06:46
9
odpowiedz
zanonimizowany966678
5
Chorąży

Z własnego doświadczenia mogę polecić Radeona R9 270. Karta kosztuje zaledwie 630zł (na morele.net), a oferuje duże osiągi (można ponoć grać płynnie w BF4 na ultra, nie wiem, nie próbowałem), każda nowa gra (oczywiście jeśli masz też przyzwoity procesor, ten twój AMD jest ok, ale w przyszłości polecam zmienić go na Intela - wydajniejszy i bardziej przyszłościowy) powinna śmigać płynnie na najwyższych/wysokich ustawieniach graficznych. Co do RAMU, to 4GB raczej wystarczą do gier, ale jeśli chcesz np. modować gry, albo je nagrywać, to warto mieć 8GB - taka ilość pokrywa zapotrzebowania i daje spory zapas. Pozdrawiam!

EDIT: Z racji, że Radeon R9 270 kosztuje prawie 400zł mniej niż przewidywałeś, mógłbyś za pozostałą kwotę ulepszyć pozostałe elementy - zasilacz, dysk, jeśli chcesz podkręcać to przydałby się dobry Cooler CPU, czy cokowiek co chcesz, aby było wydajniejsze

18.07.2014 09:14
deTorquemada
10
odpowiedz
deTorquemada
258
I Worship His Shadow

Na ten moment wymieniłem zasilacz (na 700 wat) z tego wszystkiego i szykuje się do zakupu karty graficznej, ale tak patrze na swoją płytę i widzę, ze mam miejsce na dwie karty graficzne.

Jak myślicie, jest sens kupować druga kartę? Ktoś używa ? Jakieś opinie ?

18.07.2014 09:35
11
odpowiedz
Tillig
17
Pretorianin

Jedynie chyba tylko koneserzy kupują dwie karty.
Dla mnie osobiście kupowanie dwóch kart mija się z celem, skoro można kupić jedną, a dobrą.

18.07.2014 09:44
MiniWm
😈
12
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

deTorquemada ---> Oj nie oplaca sie kupowac 2x GPU gdyz wydajnosc tej drugiej to nie bedzie dodatkowe 100%
nie wiem jak dzis ale kiedys to bylo raptem +/- 40%

Forum: Upgrade komputera.