Planuję wzmocnić system = ram + karta graficzna.
Nie ukrywam, ze chodzi mi o znaczny wzrost wydajności do gier - chociaż na ten moment narzekać nie mogę bo gry mi raczej hulają w porządku (no może wiedzmin 2 na ustawieniach ULTRA nie dawał już rady)
Czy macie jakieś ciekawe propozycje? Cena nie gra roli - byle by pasowało wsio do danego zestawu.
Gdybyście od razu mogli zaklinować sprzęt będę wdzięczny.
I wogole - czy wymiana tych dwóch podzespołów (ram + karta) wpłynie jakoś znacząco na wydajność kompa?
Aktualnie sprzęt to:
Typ procesora
QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 955, 3200 MHz (16 x 200)
Nazwa płyty głównej
MSI 890GXM-G65 (MS-7642) (1 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)
Ram: 2 x
2 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM (8-8-8-22 @ 609 MHz) (7-7-7-20 @ 533 MHz) (6-6-6-17 @ 457 MHz)
Karta wideo
ATI Radeon HD 5800 Series (1024 MB)
Ja jestem zwolennikiem teorii, że karty graficznej nie kupuję się pod procesor. Oczywiście nie ma co przesadzać z jakąś ogromną dysproporcją, ale generalnie, jak masz odłożoną kasę na upgrade konkretnego modułu, to powinieneś wydać całą, kupując najlepszy sprzęt za te pieniądze. Musisz jednak brać pod uwagę moc zasilacza.
I tak, obowiązkowo musisz dołożyć przynajmniej 2GB. kość. Pewnie wiele osób zacznie dyskusję, że 4gb to jest mało, ale ja mam 4gb i WD mi chodzi na średnich bardzo płynnie, a ta gra stała się ostatnio wyznacznikiem "pamięciożerności".
Co do karty graficznej, to skoro cena nie gra roli, to kup sobie Radeona R9 295X2 - za jakieś 5 tysięcy :)
Domyślam się jednak, że jakąś rolę odgrywa, więc powiem tylko tak, że wszystko w okolicach 1000zł i więcej będzie Ci hulać jak złoto. W przypadku Radeonów serii R9 jest jednak pewien myk. Lepiej kupować te z dodatkową literką X na końcu. I tak lepiej np. Kupić R9 270X niż R9 280 - różnica w testach wydajności prawie żadna, a cena niższa o dwie/trzy stówy.
deTorquemada-> Oczywiście, że rozbudowa Ramu i grafiki da Ci jakiś efekt. Ale wtedy wąskim gardłem stanie się procesor i płyta. Drewniany komp to jeszcze nie jest, ale nie oszukujmy się Phenon ani platforma AM3 przyszłościowa nie jest.
Musisz określić konkretnie cenę bo tak to sobie możemy wymieniać w nieskończoność.
Szukaj też szczęścia w wątku seryjnym.
https://www.gry-online.pl/forum/skladamy-komputer-czesc-74/zdca4a2b
NajPhill --> Żle to widocznie napisałem, bo ramu mam właśnie 4 GB ( 2 razy po 2 gb) - ale w takim razie, tutaj bede celował w jakieś 2 razy po 4 GB i powinno wystarczyć.
Co się tyczy kasy, to faktycznie, sformułowałem to niedokładnie :] 5 k to już za dużo - do tysiaka max, przyglądam się tym kartom o których wspomniałeś.
No ale tak swoją drogą w takim razie - jaki procek byście proponowali do tego inny oprócz nowej grafiki i Ramu ?
Wydaje mi sie, ze aktualny + nowa karta i 8 GB ramu moze znacznie poprawić osiągi. Ale jeżeli sugerujecie, ze mi sie procek spali, to rowniez prosze o jakaś propozycję.
Ale w sumie w takim razie warto by też kupić zasilacz nowy :]
Cos zaproponujecie ?
Nic się nie spali, wąskie gardło to sytuacja, gdy jedno urządzenie musi czekać na inne.
Ja bym się wstrzymał z wymianą procesora, bo w tej klasie tylko FX 8 wchodziłby w grę, a na razie to wygląda tak, że być może AM3 może nie być dalej jakoś specjalnie rozwijane i trzeba będzie poza prockiem wymieniać też płytę główną.
Nie podałeś parametrów zasilacza, więc nie wiem, czy warto go zmieniać.
Pytam czy sie nie spali, bo czasami grzał mi sie tak bardzo, ze komp sie wyłączał (przy Far Cry 3 miałem taka sytuacje) - a zasilacz wręcz parzył, więc w try miga zmniejszałem ustawienia graficzne ;]
A zasilacz to jakis standardowy MODECOM 500 w atx 12v 2.2 compatatible.
Co do karty to po moich przezyciach z ATI/AMD bede odradzal Radeony :).
Do ~tysiaka patrzac na testy i recenzje polecałbym GTX 770 (Gigabyte pobiera ok 300-350W za to Palit blisko 500) ale to tylko moja skugestia.
Z własnego doświadczenia mogę polecić Radeona R9 270. Karta kosztuje zaledwie 630zł (na morele.net), a oferuje duże osiągi (można ponoć grać płynnie w BF4 na ultra, nie wiem, nie próbowałem), każda nowa gra (oczywiście jeśli masz też przyzwoity procesor, ten twój AMD jest ok, ale w przyszłości polecam zmienić go na Intela - wydajniejszy i bardziej przyszłościowy) powinna śmigać płynnie na najwyższych/wysokich ustawieniach graficznych. Co do RAMU, to 4GB raczej wystarczą do gier, ale jeśli chcesz np. modować gry, albo je nagrywać, to warto mieć 8GB - taka ilość pokrywa zapotrzebowania i daje spory zapas. Pozdrawiam!
EDIT: Z racji, że Radeon R9 270 kosztuje prawie 400zł mniej niż przewidywałeś, mógłbyś za pozostałą kwotę ulepszyć pozostałe elementy - zasilacz, dysk, jeśli chcesz podkręcać to przydałby się dobry Cooler CPU, czy cokowiek co chcesz, aby było wydajniejsze
Na ten moment wymieniłem zasilacz (na 700 wat) z tego wszystkiego i szykuje się do zakupu karty graficznej, ale tak patrze na swoją płytę i widzę, ze mam miejsce na dwie karty graficzne.
Jak myślicie, jest sens kupować druga kartę? Ktoś używa ? Jakieś opinie ?
Jedynie chyba tylko koneserzy kupują dwie karty.
Dla mnie osobiście kupowanie dwóch kart mija się z celem, skoro można kupić jedną, a dobrą.
deTorquemada ---> Oj nie oplaca sie kupowac 2x GPU gdyz wydajnosc tej drugiej to nie bedzie dodatkowe 100%
nie wiem jak dzis ale kiedys to bylo raptem +/- 40%