Witam,
podobno miały się zmienić przepisy od 1 stycznia, ale tyle już obiecywali, mówili, że sam nie wiem, jak to jest. No właśnie, jak to w końcu jest? Obecnie pracuje na umowę zlecenie i mam odprowadzane składki na ubezpieczenie społeczne.
Jak to jest? Wprowadzili już od 1 stycznia te nowe zasady, że każda umowa zlecenie musi być objęta składkami emerytalnymi? No i jak z tą minimalną płacą w umowie o pracę i umowie zlecenie? Zostały podniesione?
Grzebię w internetach, ale każy coś innego pisze...
Jak jesteś na jednej umowie, to nic się nie zmienia w twoim przypadku. Chodzi o to, że dowalili społeczne od wszystkich umów zleceń a nie tak jak było do tej pory, od jednej. Jak ktoś ma kilka zleceń u różnych zleceniodawców to wtedy ma to znaczenie.
Płaca minimalna na umowie o pracę wzrosła o 100 zł do 1850. Przy umowie zlecenia nie ma płacy minimalnej.
2 -> Czyli na tym traci ten, co pracuje?
Sizalus -> To już wprowadzili czy dopiero będzie? Bo słyszałem, że ma być od połowy czerwca...
No czyli standardowo. Pracuję tak jak pracowałem i nic na emeryturę nie ma. Poobiecywali i tyle z tego jest. Dzięki
Na emeryturę z zusu i tak nie ma co liczyć.
Tak, teraz jak napisał Medico - od każdej umowy zlecenia opłaca się składkę, nie tylko od jednej (wcześniejszej lub zadeklarowanej) do minimalnej krajowej.
Ma to jednak też znaczenie, gdy masz dwie umowy u jednego pracodawcy, ale jedna z nich jest niższa niż średnia krajowa.
Wcześniej wyglądało to tak, że mogłeś z pracodawcą podpisać dwie umowy - np. na 3000 i 200 zł i zadeklarować w ZUS, że składki będą odprowadzane od tej za 200 zł. Teraz tak już nie możesz zrobić - bo dodaje się umowy zlecenia, dopóki podstawa nie będzie równa minimalnej krajowej. Czyli oskładkowana będzie de facto ta za 3000 zł.
(Oczywiście w tym jest składka emerytalna.)
Minimalna krajowa 1850 już obowiązuje od 1 stycznia.
2 -> Czyli na tym traci ten, co pracuje?
sluchajcie, chyba jestesmy swiadkami przelomowego odkrycia w zyciu kolegi basshuntera :)))