Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Ukraina

02.04.2012 23:49
👍
1
ptraq
25
Centurion

Ukraina

Witam wszystkich mam takie pytanie do ludzi którzy byli ostatnio na Ukrainie :D
To znaczy chce zapytać jak tam jest z cenami, chodzi mi o ceny ubrań, butów czy telefonów czy wgl można tam coś fajnego dostać bo zdania są podzielone jedni mówią że nie a drudzy że jest sporo fajnych rzeczy.
A i chodzi mi o takie miasta jak Kijów czy Lwów . pozdrawiam :D

02.04.2012 23:53
szymon_majewski
2
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Bylem juz jakis czas temu, wiec mam niedokladne zapewne informacje, ale powinienem byc w Lwowie 30, wtedy moge zdac ci raport.

03.04.2012 00:02
Belert
3
odpowiedz
Belert
182
Legend

jedzenie duzo tansze niz u nas i duzo lepsze .bylebys w supermarketach nie kupowal.
Napij sie ich sokow ,amsakra , nie jedz niczego w przydroznych knajpkach ( budkach) bo mozesz zwrocic zoladek i bedzie klopot.NIe tykaj ich specjalo typu czubereki , pyszne ale jak nie wiesz gdzie mozna bezpieczne kupic to daj sobie spokoj.
W kijowie ceny rzeczy luksusowych masakrujace .Wawa moze sie schowac , inna sprawa ze to miasto kilka razy wieksze od wawy .

03.04.2012 00:10
4
odpowiedz
ptraq
25
Centurion

a i czy w telefonach jest szansa na polskie oprogramowanie ??:P

03.04.2012 01:00
kzwwdo
5
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

Unikaj małych kiczowatych knajpek.
Pizza z ciasta chlebowego z mikrofali, to przykład co możesz spotkać.

03.04.2012 01:09
Belert
6
odpowiedz
Belert
182
Legend

Z NIMI IDZIE SIE DOGADAC BO TO LUDZIE BIZNESU I CALKIEM SYMPATYCZNI , PEWNIE BEDA MOGLI CI WGRAC POLSKIE OPROGRAMOWANIE BO WE LWOWIE DUZO POLAKOW . sorry za capsa :(
W kijowie raczej nie.Kijow to moloch , ale kto wie .

No i najwazniejsze ---- maja przepiekne dziewczyny , sam zobaczysz .

03.04.2012 01:22
szymon_majewski
7
odpowiedz
szymon_majewski
114
Legend

Pizza z ciasta chlebowego z mikrofali, to przykład co możesz spotkać.

Z mikrofali rozumiem oburzenie, ale akurat pizza z maki chlebowej jest ponoc najlepsza na swiecie ...

03.04.2012 01:30
kzwwdo
8
odpowiedz
kzwwdo
75
Generał

[7]

To był chleb o kształcie cienkiego dysku, twardy kamień od spodu, wilgotny na wierzchu. Tu nie chodzi o gusta, to było po prostu beznadziejnie zrobione.

03.04.2012 01:49
Belert
9
odpowiedz
Belert
182
Legend

no dokladnie nawet nie wiesz co oni potrafia zjesc , i lepiej tego nie probuj bo mozesz sie zdziwic , a nie byloby mile siedziec przez caly pobyt w kiblu.
Generalnie pytaj sie ludzi gdzie mozna tanio i dobrze zjesc.

03.04.2012 08:46
ollbrzym
10
odpowiedz
ollbrzym
39
Pretorianin

Nie przesadzałbym z tym jedzeniem. W Lwowie czy Odessie nie ma problemu by w centrum, w niezłym lokalu, całą rodzinę wyżywić za 70-120 UAH co w Polsce nie ma szans, ewentualnie w wspomnianej budce przy drodze :D. Elektronika, RTV, AGD są w podobnych cenach, więc nie ma raczej co się bawić z ukraińskim softem, instrukcjami itd. Ubrania markowe podobnie jak alkohol są drogie, produkty ukraińskie zdecydowanie tańsze lecz bez dobrej znajomości rosyjskiego/ukrainskiego w związku z problemem z targowaniem szału nie ma :D Dodatkowo sprzedawcy obcokrajowcom nie spuszczają z ceny zbyt chętnie.

P.S
Można za to zrobić "dobry interes" na grach. W całkiem dużych marketach widziałem paczki gier 2w1 gdzie był Metro2033 z DeadSpace 2 czy Crysis2 za 50zł. Problemem może być wersja rosyjska i legalność tych gier, lecz to tylko detal :D

03.04.2012 08:56
11
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

Wodka tania :) (polecam miodownik z papryczka - grzeje niesamowicie od srodka)

Jedzenie dobre, choc zalezy gdzie sie trafi i na co, ceny w knajpach nieco nizsze niz u nas (choc tez zalezy - w jakim miescie mieszkasz i gdzie na Ukrainie trafisz - ale dla wroclawiaka lwowskie knajpy sa cenowo sympatyczne).

Ceny na sporo produktow wyzsze niz u nas (wszystkim marudzacym na polskie pensje i ceny radze pojechac na Ukraine na pol roku).

Ogolnie kraj fajny. Dziewczyny faktycznie fajnie i kontaktowne (co nie oznacza jednak, ze "kazda Ukrainka to dziwka" - w przeciwienstwie do Polek nie graja "niedostepnych krolowych" i spokojnie mozna zagadac itd. bez ryzyka ze popatrzy z pogarda i kaze ci spadac na drzewo - to na odpowiedzialnosc moich singlowych znajomych :P).

03.04.2012 15:15
👍
12
odpowiedz
ptraq
25
Centurion

a co z odzieżą ?? bo znajomy mówił że tam za 100 zł na polskie to tam sie idzie obkupić w ciul
mów że widział nike air max za 150 zł na polskie ale to chyba podróbki jakieś chyba nie wiem:P
Opowiadajcie o tym kraju bo fajne rzeczy opowiadacie a szczególnie o tych dziewczynach nie spotkałem jeszcze
ale słyszałem ale wiem że ukrainki mają sw. charakterystyczną urodę ;p

03.04.2012 15:22
Awerik
13
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Ukrainki są ładne, ale ubierają się jak polskie tirówki, poza tym są wyjątkowo ciężko podrywalne, no chyba że jesteś czterdziestolatkiem z rolexem na ręku i jeździsz co najmniej S Klasą. Tak przynajmniej wygląda sytuacja w Kijowie, może na prowincji jest łatwiej.

Dobre (choć ociekające tłuszczem) żarcie jest w Puzatych Chatach - taka sieć tanich restauracji.

03.04.2012 15:22
Loczek
14
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

[3] Co do cen jedzenia nie do końca się zgodzę. Tak jak napisał Smuggler. W knajpach, owszem jest taniej. Ale ceny sklepowe są już takie jak u nas, lub nieco wyższe.

Wódka, fajki tanie jak barszcz ;) (swoją drogą polecam tam zjeść barszcz ukraiński... W Polsce tak dobrego nie jadłem :P)

[12] Nie wydaje mi się. Ceny ogólnie podobne do Polskich.

03.04.2012 15:24
15
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

[12] Firmowki sa drogie, podrobki sa tanie. :)

[13] Co do ubioru to i owszem, nie wszystkie ale czesc ma tendencje do cekinow i swiecidelek w stopniu malo akceptowalnym. No ale to tylko opakowanie, w srodku mleko z miodem sadzac z wygladu. :)

Forum: Ukraina