Witam - tak jak w temacie chciałbym kupić jakiś TV do kwoty 2000zł
Osobiście na TV sie nie znam i nie wiem na co zwracać uwagę, a wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach.
Telewizor będzie zawieszony na ścianie u rodziców - głównie do oglądania zwykłej tv (żadne netfliksy czy hbo) i ma mieć około 50 cali (ew więcej niż mniej)
W tej cenie jak patrzyłem, to znalazłem takie propozycje:
LG 55UK6400
Philips 50PUS6554/12
Samsung UE55NU7093
Jeżeli jest dużo lepszy jakościowo TV w niewiele większej cenie, to też chętnie usłyszę jakieś propozycje, ale nie większe niż 2500PLN.
Mam tego Philipsa, kupiłem go miesiąc temu i jest to mistrzostwo. Szczególnie Ambilight robi świetną robotę przy grach.
Mam parę wyświetlaczy od Samsunga i nie jestem zbyt zadowolony po dłuższym okresie użytkowania (wypala się matryca, mimo "odpowiedniego użytkowania"). Myślę, że to LG i Philips będą jak najbardziej w porządku. Ewentualnie możesz poszukać Soniaczy 49/50 cali za ponad 2000zł (około 2300zł) ale raczej nie będą one dużo lepsze jakościowo. Z propozycji, które podałeś poszedłbym w Philipsa.
Ogólnie oprócz rozdzielczości patrzyłbym na:
-czas reakcji (zazwyczaj nie jest podawana - :) )
-złącza (jakie komu pasują)
-głośniki (jeżeli ktoś nie używa wierzy itp, to może być przydatne, w szczególności dla starszych osób)
-odświeżanie (zależy dla kogo, a i tak producent podaje nazwę technologii, rzadziej konkret)
-najlepiej bez smarta (tzn to osobista preferencja bo słabsze telewizory nie są w stanie go udźwignąć sprzętowo - zacinki i wyrzucanie z aplikacji - ot tylko dla marketingu)
- jasność
- rodzaj matrycy (tutaj raczej polecam szukać, każdy może wymagać czegoś innego od obrazu)
-gwarancja producenta (informacyjnie o zakładanym okresie "bezawaryjnego" działania)
Ja polecam LG od lat ufam tej firmie i nie żałuję.Taki model posiadam obecnie i obraz żyleta.
https://www.lg.com/pl/telewizory/lg-43UK6470PLC