Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Trójmiasto - porady.

20.11.2012 19:04
👍
1
Wysza
56
Konsul

Trójmiasto - porady.

Witam serdecznie.
Jutro odwiedzam Trójmiasto na ok. 10 godzin. Tak z nudów. Jestem osobą niezmotoryzowaną, czyli albo z buta, albo komunikacją. Wysiadam w Gdańsku. Chcę się udać do centrum, na Westerplatte, koło tzw. "Falowca", koniecznie na molo w Sopocie, plaża na Zaspie, no i jak starczy czasu to jeszcze Gdynia.
Proszę o wskazówki.
Czy istnieje taki patent jak bilet całodobowy na komunikację, ale na całe Trójmiasto? Jak tak to jaki jest koszt i gdzie mogę ewentualnie zakupić?
Czy poza SKM można się dostać jakąś konkretną linią z Gdyni, Sopotu do Gdańska?
Czy molo jest w ogóle czynne i czy poza sezonem jest płatne?
Jakaś dobra, ale niedroga knajpka na obiad (nawet fastfood), czy to Gdańsk, Sopot lub Gdynia.
Ponad 5 lat nieobecności robi swoje, więc może jest ktoś, kto poleci mi jeszcze jakieś ciekawe miejsca. Ale od razu mówię, że nie jestem fanem muzeów, historii, itp. Jakiś PUB, piwko - w ramach wolnego czasu, z chęcią odwiedzę.
Z góry dziękuję, za pomocną dłoń.
Pozdrawiam.

20.11.2012 19:44
Sizalus
2
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

Czy istnieje taki patent jak bilet całodobowy na komunikację, ale na całe Trójmiasto? Jak tak to jaki jest koszt i gdzie mogę ewentualnie zakupić?

Owszem. Koszt 20 zł normalny, 10 zł ulgowy. Obejmuje autobusy, tramwaje, trolejbusy, SKM i pociągi PR. Kupić możesz np. w przejściu podziemnym obok dworca głównego w Gdańsku. Więcej informacji na http://www.mzkzg.org/?subpage=pod&art=15

Czy poza SKM można się dostać jakąś konkretną linią z Gdyni, Sopotu do Gdańska?

Możesz z Gdyni do Sopotu autobusem S i następnie autobusem 122 z Sopotu do Wrzeszcza.

Czy molo jest w ogóle czynne i czy poza sezonem jest płatne?

Jest czynne i bezpłatne.

Jakaś dobra, ale niedroga knajpka na obiad (nawet fastfood), czy to Gdańsk, Sopot lub Gdynia.

Żarcia nie lubię polecać, żeby nie odpowiadać za restauratorów ;P Na starówce w Gdańsku masz tanie i dobre bary mleczne jeżeli pasuje ci takie jedzenie.

Ponad 5 lat nieobecności robi swoje, więc może jest ktoś, kto poleci mi jeszcze jakieś ciekawe miejsca. Ale od razu mówię, że nie jestem fanem muzeów, historii, itp. Jakiś PUB, piwko - w ramach wolnego czasu, z chęcią odwiedzę.

Na piwo lubię chodzić ostatnio do pubu Kandelabry w Gdyni niedaleko Skweru Kościuszki. Mają duży wybór i w miarę rozsądne ceny. Na pewno znajdziesz coś czego jeszcze nie próbowałeś.

Forum: Trójmiasto - porady.