Kończy się powoli kolejny beta event w The Elder Scrolls Online. Nie wiem czy będzie kolejny, bo jest całkiem możliwe że ten był ostatni przed premierą. Dla tych co mają wczesny dostęp, gra zacznie się 30 marca.
Starałem się podczas beta eventów pograć jak najwięcej. Udało dojść mi się w każdej z frakcji do 8 - 10 lvl.
Wniosek który mi się nasuwa to, gra posiada niesamowicie rozbudowaną fabułę, jest ogromna. Spokojnie mieszczą się w niej 3 skyrimy. Zwiedzanie krainy to prawdziwe wyzwanie, jest wielka i bardzo szczegółowa.
Bardzo podoba mi się rozwój postaci, daje naprawdę bardzo dużo wariantów postaci i co ciekawsze większość bez sensu, co może dać bardzo fajny efekt podczas grania.
PvP widziałem najmniej, co rzuca się w oczy to wielka kraina do PvP, naprawdę duża.
Crafting jest przystępny, ciekawy i rozbudowany. Można wycraftować wszystko aż do legendary.
Bardzo się cieszę że tak im to dobrze wyszło. Nie mogę się doczekać premiery.
Widziałem w innych komentarzach ludzi narzekających na płatności. Kochani, jest wiele innych gier w które możecie grać. Co do błędów ... to jest beta. Zrobiłem kilkadziesiąt o ile nie ponad 100 questów i zacieły mi się 4.
Martwi mnie brak ogólnego Auction House. Podobno mają być gildiowe z możliwością otwierania ich dla innych. Trochę to bez sensu.
Jak dla mnie największy potencjał prócz lore TES to buildy postaci. Faktycznie możliwości jest sporo, grunt żeby balans był rozsądny. Pominę kwestię grafiki, animacji, braku wypełniaczy, etc. to zawsze mogą zmienić.
Na pewno pogram, bo mam już dość GW2 ;)
Mi sie udalo pograc nieco wiecej i moje odczucia bardzo sie zmienily. Po nudnym, powolnym poczatku, historia zaczyna sie rozwijac i questy robia sie bardzo ciekawe. Mimo, ze forma dalej jest taka sama: "idz tam, zabij tyle tego", to dzieki ciekawej realizacji w ogole sie tego nie odczuwa. Ogolnie duzy plus, choc spodziewam sie, ze przy questach grupowych moze byc problem z poznaniem fabuly (jak zreszta w kazdym mmo).
Rozwoj postaci jest ciekawy. Klasy sa czysto umowne, w zasadzie kazdy moze byc kazdym. Mag bez przeszkod moze nosic ciezki pancerz, co zmieni jego skille.
Craftingu zbyt duzo nie ruszylem, takie tam podstawy. Na tyle co widzialem, nic specjalnego, to samo co wszedzie przy nieco innej prezentacji.
PvP w ogole nie widzialem.
Widac, ze pracowali nad systemem walki, ktora wydaje sie teraz ciekawsza. Usuniecie przenikania przez moby to ciekawy ruch, chociaz dla mnie, jako postaci dystansowej, malo znaczacy. W kazdym razie walczy sie nieco bardziej dynamicznie i nie polega to na spamowaniu "1".
Bardzo nie podobaja mi sie niektore elementy UI, zwlaszcza plecak. Kto wpadl na pomysl listy zamiast wszedzie stosowanych przejrzystych kratek? Bardzo dobrze, ze ESO ma wspierac addony, to chyba bylaby pierwsza rzecz do zmiany.
Bugi jak to bugi, czasem utknie sie na quescie, czasem w craftingu. Jest duzo lepiej.
Osobiscie preferuje gry z abonamentem, ale cena za pudelko to jakis zart.
Ogolnie dla mnie szale sie przechylily i ESO prezentuje sie duzo, duzo lepiej niz WildStar. Mimo to gry raczej nie kupie, wciaz uwazam, ze jest za droga.
ja niestety mieszane uczucia.
Błędów jest jeszcze od groma - questy się zacinają jak zacinały dwa tygodnie temu i trzeba czekać kilka godzin by się raczyły odwiesić.
PvP ma potencjał - ale:
1. niestety jest to zerg vs zerg, większy zerg zawsze wygrywa
2. laguje to jak cholera i jeszcze trochę, na odpalenie skilla czeka się kilka sekund a teleportujące się postacie to normalka -> postać melee na PvP w tym momencie jest całkowicie bez sensu.
Zdecydowanie wolałbym jakieś mniejsze formy PvP gdzie sprzęt, skill również miałby znaczenie.
gra jest slaba, nie ma sie co oszukiwac. ale ten kto zaplacil 4 stowy za preorder bedzie teraz jej bronic
Ktoś tu chyba uprawia niezdrowy marketing.
Po łącznie jakichś 15h na wszystkich betach powiem w skrócie: gra całkiem ok, ale ABSOLUTNIE nie warta takich pieniędzy. Nie dość że podstawka droga, to jeszcze wysoki abonament.
Na baaaaardzo wielu forach widzę zresztą podobne opinie - ludziom się podoba, ale poczekają aż gra przejdzie na f2p.
Ktoś tu chyba uprawia niezdrowy marketing.
Raczej nie, Soul po prostu bardzo lubi mmo.
Moim zdaniem graficznie prezentuje się bardzo ładnie - śmiem twierdzić, że jest to jedno z najładniejszych MMORPG, ale może po prostu mi taki styl graficzny pasuje. No i nawet specjalnie mi nie przycinało - co prawda do pvp nie doszedłem, a tam może być już różnie.
Fajny jest system rozwoju postaci, ale mam wrażenie, że coś tam nie działało - nie używałem umiejętności a one i tak się rozwijały (no chyba, że tak ma być).
Na fabułę nie zwracałem uwagi bo chciałem jak najwięcej potestować to wierzę na słowo, że jest fajna.
Co do samej rozgrywki to jest jednak trochę błędów. Co prawda to beta, ale nie wiem czy się uda przed premierą pousuwać.
Pewnie kupię, ale chyba poczekam z miesiąc dwa, może trzy, aż minie pierwsza fala, część osób odejdzie, część bugów ponaprawiają i się co nie co wyklaruje. Nie żebym specjalnie czekał na f2p - 50 zł/mc mogę opłacić ale niech to jeszcze dopracują, niech się ukarzą pierwsze opinie graczy i zobaczy się jak to będzie się rozwijać.
Fabuła jest taka sobie, ale voice acting jest za to chyba najmocniejszą stroną tej gry.
co prawda grałem w tylko dwie otwarte bety, ale dosyć intensywnie. Nie osiągnąłem zbyt wysokiego poziomu, bo testowałem raczej różne postacie - włącznie z smokiem w szmatach jako mag - całkiem niezłe obrażenia zadaje. I musze się niestety - niestety dlatego, bo znam się z Soulcatcherem na tym forum ponad 10 lat, choć pewnie on o tym nie wie - zgodzić. Gra ma olbrzymi potencjał i po nudnawym początku im dalej tym fajniej. Tak naprawdę to jedyne co mnie w tej grze wkurza to zabugowani mini bossowie niepojawiający się przez parę godzin. Raz zdarzył mi się bug uniemożliwiający rozgrywkę - grając nordem nie mogłem opuścić pierwszej krainy, bo uchodźcy jakos nie chcieli nadejść(ci co grali wiedzą o co chodzi). Oczywiście to beta, ale wkurzające jest. Po raz pierwszy w grze MMO, a grałem naprawdę w pokaźną ilość, crafting jest tak fajny i na dodatek już od początku potrzebny. Właściwie w dosyć długo nie da się zebrac kompletnego wyposażenia dla swojej klasy bez craftingu a naramienniki i hełm bez craftingu sa na początku nieosiągalne. Instancje - byłem tylko w jednej. No "byłem" to górnoloten określenie, właściwie padałem bo są naprawdę trudne, ale i fajne zarazem. Co najciekawsze możne pójść 4 dps i też da się zrobić, chociaż cholernie jest to mozolne, jakiś rodzaj healera się przydaje. Punktów skili jest zawsze za mało i trzeba wybierac - czy chcę widzieć z daleka np. rudy matali, czy mieć zwiększona regeneracje magici, a może zwiększony armor, czy też "zmutować" skill, aby był silniejszy lub miał nowa, ciekawą właściwość. Wolna wola, ale jak to bywa z wolna wola co nie wybierzesz po minucie żałujesz:)
Na koniec chciałem ustosunkować się do idiotycznych wypowiedzi typu - gra jest słaba, bo droga - wg. tego kryterium najgorszym samochdem świata jest zonda:) I nie za bardzo wiem skąd te rewelacje o cenach gry - ja kupiłem wersje imperialną za 236 złotych polskich, co nie jest mało ale "ciut" mniej niż "cztery stówy".
[14] -->
bo uchodźcy jakos nie chcieli nadejść(ci co grali wiedzą o co chodzi
wystaczył relog i nadchodzili :)
po opisach na forach graczy z zamknietej bety to mam coraz wieksza ochote na gre :) zwlaszcza spodobalo mi sie questowanie na terenach wrogich frakcji z automatycznym pvp. opisy starc grup trzech frakcji, ktorzy wpadli na siebie niczego sie nie spodziewajac były pyszne.
czy ogolnie randomowe spotkania przeciwnych frakcji, prawie jak w dayz...
"wystaczył relog i nadchodzili :)" - chodzi Ci o relog UI? jeśli tak, to nie działało, razem ze mną stało kilkanaście osób, nie wiem, może szybko to naprawiono, ja po 15 minutach przelogowałem się na inna postać. A te randomowe spotkania to "zerg" wpada na "zerg" i jest jatka, ze ho ho:) Nie da się z niczym porównać, no może z warhammerem.
Uff, zapomniałem dodać - są questy pvp że tak powiem, za które dostajesz exp a także punkty skili, oraz oddzielne, nie pamiętam nazwy - coś w rodzaju punktów prestiżu, ale ja osobiście nie wiem za bardzo co z nimi można zrobić.
Wersja gry którą testowaliśmy jest stara. To nie jest ta sama wersja nad którą siedzą teraz ludzie w closed beta. W następnym beta teście będzie nowsza. Na premierę podobno jeszcze nowsza. Nie chcą wszystkiego pokazywać.
Także błędami w questach się nie przejmujcie bo pewnie dawno są już usunięte.
to, że to starsza wersja to wiem, ale to że będzie jeszcze jedna open beta to dla mnie nowość, może wiesz kiedy?
[16] --> nie restart UI, tylko relog postaci. ludzie na forach tak radzili i ja tak robilem - mi quest ruszyl (ale zacial sie jeszcze dwa razy zanim opuscilem wyspe).
[18] -> ale to że będzie jeszcze jedna open beta to dla mnie nowość, może wiesz kiedy?
podobno 15-16 marca.