Na początku przestrzegam przed dyskusją na temat religii itp. bo chyba na tym forum już nie można. Zresztą w tym co napisałem niżej nie chodzi o religie, poglądy konkretne a o samą kuriozalną sytuację ;)
Otóż postanowiłem niedawno odświeżyć sobie "Potop" i przypomniała mi się dawna opowieść nieżyjącego już proboszcza z mojej parafii. Mianowicie wciskał kit, nie pamiętam już czy na kazaniu czy na pielgrzymce, że podczas ataku szwedów na Jasną Górę, Matka Boska odbijała pociski z armat, które trafiały z powrotem na szwedów. Jako dziecko oczywiście uwierzyłem w to i wyobrażałem sobie takie surrealistyczne sceny batalistyczne...
Tak jak wspomniałem wyżej, nie chodzi tu o wiarę, czy coś w tym stylu, tylko o kit jaki ludzie wciskają innym.
Mieliście coś podobnego ? Tu nie chodzi o religie.
EDIT
Nie obrażamy uczuć religijnych itp. w tym wątku.
ano mili ze pomogła im bo to wazna góra i bronili jej, tak więc pomoc boska była, jednak wszystko to siedzi w głowie człowieka i mozna sobie tłumaczyć jak sie komu widzi ;)
Kiedyś, w przedszkolu, byliśmy grupą w jakimś miejscu i stała tam taka (wstrętna) plastikowa biała donica z ornamentami, na pewno większość z Was kojarzy o co chodzi, dwa uchwyty i jakby pokrywka. Ktoś się spytał co to, a przedszkolanka z uśmiechem że jak dzieci są niegrzeczne to się je wsadza tam i po chwili wylatują aniołki.
Podejrzewam że ta kobieta już nie żyje, a jeśli tak, to na pewno przez myśl jej nie przeszło że jej głupiutkie w sumie słowa mogą tak wpłynąć na dzieciaka, że do dziś kiedy gdzieś widzę taką tandetną donicę, to przypomina mi się tamta chwila.
wlodzix® : gdzie tu widzisz kit? bo nie jarze . Ludzie w to wierzyli ze pociski strzelane przez szwedow przelatywaly nad jasna gora i razily szwedow z drugiej strony z powodu mgly.Wystarczyl jeden taki przypadek .
Kwestia wiary moj drogi.Gdzie tu widzisz kit?
Cala polska lezala na kolanach .Mozni lizali buty szwedom ,jedna Jasna Gora im sie oparla.Od niej zaczelo sie powstanie przeciw szwedom.
Widzisz w tym jakis kit?
Kit to ci beda wciskali w banku - tam sprawa prosta ,jestes frajerem i beda chcieli cie oskubac.( o ile jest z czego ofc :)) )
Kit wciskaja we wszelkich funduszach ,kit wciska nasz minister finasnow ale wtedy ...bo ja wiem dla mnie to nie kit.NIe jestes w stanie udowodnic ze to nie interwencja Matki Boskiej nie spowodowala ze cala armia szwedzka nie byla w stanie zdobyc zwyklego klasztoru.
Generalnie kit ci wciskaja jak od ciebie chca pieniadze .w pozostalych przypadkach koloryzuja.Ale akurat w tym to ja w to wierze.
Ktoś mi kiedyś opowiedział historię o obrazie Matki Boskiej Jasnogórskiej. Jak wiadomo na twarzy MB są blizny. Podobno podczas bitwy została zraniona w twarz. Autor obrazu na początku namalował MB z nieskazitelną twarzą, lecz w czasie nocy pojawił się blizny, których nie mógł za nic w świecie zamalować. Ot taka legenda.
Belert -> hmmm do tej pory wydawało mi się, że słowo przelatuje mało ma wspólnego ze słowem odbija, ale widać masz inną teorię. Dosłownie ten ksiądz prawił, że wizerunek Matki Boskiej pojawił się nad klasztorem i odbijał pociski. Dosłownie rzekomo.
Kapujesz ?
Jednakże było to dość dawno temu i już można tylko wierzyć w to cudowne zdarzenie zaiste.
Tak, wciskają kit, mówiąc, że jakiś człowiek zmarł na krzyżu i po kilku dniach zmartwychwstał. To jest irracjonalne, niestety wiele osób się na to łapię. Z resztą w Biblii jest pełno takich "smaczków".
A mnie uczono, że obrona Częstochowy to mit, a w szwedzkich muzeach jest mnóstwo ciekawych dokumentów z tego okresu (co jest wszystkim na rękę), m.in. akt poddania Częstochowy wojskom szwedzkim - bez jednego wystrzału oczywiście.
Tyle, ze to chyba nie był mit.
@Polaco -> W czasie oblężenia Jasnej Góry, nie było w klasztorze obrazu. Został wywieziony wcześniej i ukryty. Także kolejna bujda związana z tematem tej "cudownej" obrony.
No nie, żeby o tym dyskutować to trzeba się odnieść bezpośrednio do religii.
Włączcie sobie od 17:30 - http://www.kinomaniak.tv/seriale/the-simpsons/s18e17
Cały program nauki historii to mniejsze lub większe wciskanie kitu. Ma na celu ukształtowanie odpowiedniej, patriotycznej postawy, więc wiele faktów prezentuje dość wybiórczo...
jestescie smieszni , za duzo czytac gazety i sluchacie TVN.
KIt jest wtedy gdy ktos wmawia mlodym glupkom zeby sie ubezpieczali od najmlodszych lat :Wezcie sprawy we wlasne rece , zadbajcie o swoja starosc i podobne bzdety :)) Potem dalsza obrobka Nawet gdybyscie przedwczesnie umarli wklady beda przekazywane rodzinie , ba bedziecie mogli sami zadecydopwac czy wyplacicie te pieniadze co miesiac czy w jednorazowej kwocie.
A po paru latach dowadujecie sie ze wasz wysylilek byl ch... wart i z waszych p[einiedzy juz po paru latach zostalo g.... i jak w pocie czola bedziecie odkladac przez nastepne 30 lat to moze dostaniecie 200 zl do emerytury.
To byl kit.
Cala reszta to koloryzowanie :))
Słyszałem różne takie historie, ale były one poprzedzone słowami ponoć/podobnież...
Przynajmniej nikt nam nie wciska kitu że ziemia ma 6000 lat, chociaż podczas edukacji religijnej dzieci tłumaczy im się biblie dosłownie bo inaczej nie rozumieją.
Głupi jest ten wątek :(