Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Temperatura GPU wzrosła po czyszczeniu komputera

23.07.2011 20:39
Lux Gentium
1
Lux Gentium
5
Legionista

Temperatura GPU wzrosła po czyszczeniu komputera

Witam! Mój problem polega na tym, że dotychczas temperatura mojej karty graficznej wynosiła ~74 stopnie w spoczynku. Dokupiłem do niej dodatkowy wentylator, jednak zanim doszedł postanowiłem wyczyścić komputer z kurzu. Nie wyciągałem karty graficznej ze slotu, jedynie przeczyściłem z zewnątrz. Po złożeniu komputera zauwazyłem, że temperatura GPU nie zatrzymuje się na 74 stopniach, ale cały czas rośnie, dochodząc do ponad 90 stopni (dalej nie próbowałem, wyłączałem PC'ta). Kiedy przyszedł wentylator temperatura ustabilizowała się na poziomie 80-82 stopni.

Mogłem coś zepsuć przy czyszczeniu? Jeśli tak, to co? Pomóżcie mi...

23.07.2011 20:40
QamilekQ
2
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

Wiatraki z tyłu komputera działają?

23.07.2011 20:42
Jeremy Clarkson
3
odpowiedz
Jeremy Clarkson
137
Prezenter

Może zatrzymał się wiatraczek na karcie graf

23.07.2011 20:44
Lux Gentium
4
odpowiedz
Lux Gentium
5
Legionista

Wiatraki działają.

To było tak, że włączyłem komputer po czyszczeniu, otwieram SpeedFan, a tam temperatury po 90-100 stopni. Rozkręcam obudowę i zauwazyłem, że wiatrak od procesora nie działa... naprawiłem od razu, po włączeniu temperatura zaczęła spadać, aż osiągnęła 80 stopni i się zatrzymała.

23.07.2011 20:47
NewGravedigger
5
odpowiedz
NewGravedigger
196
spokooj grabarza

to w końcu karta czy procek?

23.07.2011 20:57
Lux Gentium
6
odpowiedz
Lux Gentium
5
Legionista

Karta graficzna. Ale jak temperatura zaczęła tak rosnąć (po wyczyszczeniu) to miałem tylko jeden wiatrak na radiatorze od procesora i jeden przy zasilaczu. Dopiero później dokupiłem dodatkowy wentylator, który przykręciłem do obudowy zaraz przy radiatorze od grafiki, żeby bezpośrednio go chłodził

23.07.2011 21:21
7
odpowiedz
zanonimizowany199068
87
Senator

A jak to czyściłeś? Może powpychałeś przypadkowo kurz tak że pozapychał zebra radiatora?

23.07.2011 21:22
Lux Gentium
8
odpowiedz
Lux Gentium
5
Legionista

Z procesorem też chyba mam problem, bo przy Dragon Age: Origins przy pierwszej rozmowie nagrzał się do 90 stopni...

Tylko jeśli do GPU mam jakiś pomysł (nie była wymieniana pasta termoprzewodząca), to na CPU wymieniałem pastę 5 dni temu ;/

23.07.2011 21:27
9
odpowiedz
zanonimizowany4090
97
Legend

TO jeszcze sprawdz sobie obieg powietrza, bo jesli jeden wentylator wtlacza gorace powietrze, ktore wypycha z obudowy drugi, to nic dziwnego.

Krotko mowiac rozrysuj sobie kierunki w ktorym kazdy wentylator tloczy powietrze. Nie bardzo rozumiem jak w inny sposob wytlumaczyc, ze po czyszczeniu i dolozeniu dodatkowych wirnikow temperatura WZRASTA.

Ogolnie narysuj nam moze schemat montazu tych wentylatorow i kierunkow w jakim dmuchaja powietrzem

[8] A wiesz, ze jak za grubo polozysz paste to wlasnie mozesz miec taki efekt? Niektorym sie wydaje, ze trzeba jej walic grubo jak smalcu na chlebie... a tu ma byc tylko takie doslownie "musniecie", na pol milimetra grubosci gora, albo i mniej.

23.07.2011 21:32
10
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Jeżeli ściągasz radiator z procesora, chipsetu czy czegokolwiek, to przed ponownym jego założeniem musisz wytrzeć starą pastę i nałożyć nową. Mogłeś też nałożyć za dużo, lub za mało pasty.

23.07.2011 21:39
11
odpowiedz
zanonimizowany199068
87
Senator

Jesli po otwarciu bocznej ścianki obudowy ciągle się będzie tak mocno nagrzewał CPU to raczej znaczy że źle posmarowałeś go pastą albo radiator jakimś sposobem źle przylega.

Forum: Temperatura GPU wzrosła po czyszczeniu komputera