Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Telefon (high-end)

22.10.2015 14:25
Dede0601
1
Dede0601
55
Generał

Telefon (high-end)

Witam! Zastanawiam się nad zakupem nowego smartfona i szczególnie w oko wpadły mi Galaxy S6 Edge oraz LG G4. Z początku odpowiedź wydawała się prosta - biorę G4, bo zawsze lubiłem LG a za Samsungiem nie przepadałem. Ale im więcej czytałem o tych telefonach tym mniej wiedziałem. Potem zobaczyłem u kolegi komórkę z kategorii Galaxy i właściwie mi się spodobała. Jeśli chodzi o cenę, to niewiele się różnią. G4 jest lekko wygięty, Edge ma wygięte boki. Dane techniczne (w sensie rozdzielczość, mpx) mają takie same. Edge jest trochę mniejszy od G4, choć to bardziej można zaliczyć na plus, bo ten LG ma 5,5 cala. Zupełnie nie wiem, co wybrać. Doradzi ktoś? Chętnie posłucham też innych propozycji o high-endowych smartfonach (tylko nie chcę iPhone`a, bo mają 2 razy gorszy sprzęt niż wyżej wspomniane, a są o 400zł droższe [mam na myśli iPhone`a 6]).

22.10.2015 14:33
2
odpowiedz
el.kocyk
186
Legend

a musi byc to?
ja wymienilem wlasnie moj oneplus one po roku na oneplus two (musze miec dwa simy, inaczej nigdy bym nie wymienil bo oneplus one jest swietny) i nie wiem czego wiecej mozna chciec od telefonu
chodzi szybko, wsyztsko wydaje sie byc super no i kosztuje sporo mniej niz te flagowce...

btw, sprzedam oneplus one 64giga:)

22.10.2015 14:36
Tal_Rascha
3
odpowiedz
Tal_Rascha
215
Never Fade Away

Premium VIP

(tylko nie chcę iPhone`a, bo mają 2 razy gorszy sprzęt niż wyżej wspomniane
A wziąłeś pod uwagę, że one na iOS i tak chodzą lepiej niz Samsung na Androidzie?

Miałem iphone 4s przez lata i gdybym chciał wydać więcej kasy na telefon to bez zastanowienia się brałbym nowego iphone ale zamiast tego wziąłem Xiaomi Mi4 i jestem nawet zadowolony, telefon ze specyfikacją przewyższająca galaxy s5, świetna nakładka systemowa i cena o połowe nizsza niz znane flagowce.

22.10.2015 15:55
kjx
4
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Lumia 950 XL.

22.10.2015 16:19
5
odpowiedz
daleko
10
Chorąży
Image

W piątek premiera BlackBerry Priv z androidem.

http://www.bbnews.pl/2015/10/premiera-priv-juz-w-piatek/

Wiele osób nie może się doczekać premiery smartfona od BlackBerry z bezpiecznym Androidem, więc oby Kanadyjczycy zrobili co tylko mogą, żeby pokazać możliwości nowego flagowca. Wyposażony w ekran QHD o przekątnej 5,4 cali, Snapdragona 808, baterię 3,410 mAh i przede wszystkim wysuwaną klawiaturę fizyczną, PRIV będzie smartfonem jakiego jeszcze nie widzieliśmy.

22.10.2015 18:25
aope
😊
6
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult
Image

tylko nie chcę iPhone`a, bo mają 2 razy gorszy sprzęt

To znaczy w którym miejscu? Bo ja widzę coś zupełnie odwrotnego - miażdży cała konkurencję prawie dwukrotnie. Oczywiście na jednym/dwóch rdzeniach, bo więcej appki i tak nie wykorzystują.

22.10.2015 21:13
Dede0601
7
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@aope
To co teraz podam dotyczy 6 generacji iPhoneów, która jest o 300 zł droższa niż wspomniane w moim poście flagowce.
1)Jego rozdzielczość to 1340 na 750 pikseli. Rozdzielczość tamtych: 2540 na 1440.

2) W iPhonie nie można dołożyć karty SD.

3)Przykład, który podałeś to iPhone 6s plus, który kosztuje jedyne 5000zł.
PS te twoje wyniki są "trochę" sfałszowane, bo G4 ma taką samą wydajność jak S6 Edge, a Edge ma wyższą niż zwykłe S6...

22.10.2015 21:31
aope
😃
8
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

Przecież to pomiar wydajności procesora. Co ma do tego rozdzielczość? :O
Rozdzielczość to 1080x1920 w wymienionym modelu dla ścisłości
W Szajsungu też nie można.
5000 powiadasz? LOL. http://www.apple.com/pl/shop/buy-iphone/iphone6s a można taniej. A teraz sprawdź ceny innych flagowców na wolnym rynku.

Myślę więc, że możesz poprawić HotHardware na które powołuje się choćby Forbes i napisać, że się nie znają i że ty wiesz lepiej co jest wydajne i jak.

btw - nawet nie sprawdzaj wyników z porównania mocy graficznej, bo możesz przeżyć ostry szok i nie zasnąć. To gdzie ten 2 razy gorszy sprzęt? Jakbyś napisał "nie lubie jabłka bo jest ujowe dla mnie" to spoko, ale jak rzucasz coś o mocy to miej jakiekolwiek argumenty, bo zupełnie pod tym względem nie trafiłeś.

22.10.2015 23:32
9
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Sam mam S4, ale jakbym mial teraz kupowac to bym bral iPhone 6S :)

23.10.2015 15:58
Dede0601
10
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@aope
czytaj uważnie. Tam gdzie napisałem o rozdzielczości, to pisałem odnośnie tezy, że te telefony są lepsze i tańsze o 200 zł niż iPhone.
A jeśli chodzi o twoją listę, to tak, wiem że to chodzi o procesor i jak już wspomniałem ta tabela zawiera nieprawdziwe informacje.

23.10.2015 16:09
11
odpowiedz
szaka24
33
Konsul

dlaczego nieprawdziwe informacje?
System iOS jest o wiele lepiej zoptymalizowany niż android. Już sam fakt, że android to kombajn który obsługuje setki jak nie tysiące różnych modeli telefonów i tabletów na to wpływa - tam bodajże musisz przekopać się przez 3 warstwy wirtualne/softwarowe by dostać się do sprzętu. Zresztą dobieranie się nie ma sensu - bo soft ma być kompatybilny z tymi setkami modeli.

Ja też preferuję sprzęt apple. Androidy już miałem - przesiadałem się na iOS-a za czasów iphone 4 i tego się trzymam.
200zeta różnicy? Już pomijając fakt, że niektóre topowe androidy kosztują tyle co iphony lub nawet wiecej (edge w czasie premiery kosztował ponad 4k) moim zdaniem to niedużo za bezproblematyczność i bezobsługowość.

23.10.2015 18:30
Dede0601
12
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@szaka
To prawda,że iOS jest nieco lepiej zoptymalizowany niż Android, ale telefony o których wspomniałem najprawdopodobniej będą miały przesiadkę na Androida 6, gdzie nie powinno być lagów. To raz. Dwa,że G4 i Edge mają na tyle dobre bebechy, by androidowe bugi omijały łukiem. A jeśli chodzi o "sfałszowanie tabeli" to nie chodziło mi o dane iPhone`a, tylko o to, że Edge jest gorszy niż zwykłe galaxy s6 (co jest kompletną bzdurą, bo Edge to luksusowy S6) i o to, że G4 ma gorszego procka niż Edge (ma takiego samego...). Pozdro.

23.10.2015 18:31
Dede0601
13
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

Już zdecydowałem i wybiorę G4. Wolę LG od Samsunga, oni przynajmniej tyle nie szperają w systemie i nie wywracają Androida do góry nogami jak to robi Samsung.

23.10.2015 18:48
14
odpowiedz
zanonimizowany998044
19
Senator

iPhone 6 jest dla ciebie najlepszym rozwiązaniem.

Zawsze byłem za Sony Xperia, ale jak tylko się przesiadłem na smartfon z Apple to o Xperii już dawno zapomniałem i nie wyobrażam sobie, aby wrócić do niej z powrotem.

Wybrałeś G4 pewnie z sentymentu do tej firmy... A to głupota.

24.10.2015 09:41
Dede0601
15
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@gamersOft
Akurat nie dziwię się z twojej przesiadki, bo nigdy nie lubiłem telefonów Sony. A G4 nie wybrałem z sentymentu dla firmy, tylko dlatego, że zobaczyłem telefon u kolegi i mi się spodoba. A że dodatkowo lubię firmę LG to nic nie stoi na przeszkodzie, bym kupił dobrej jakości produkt.

24.10.2015 10:28
NewGravedigger
16
odpowiedz
NewGravedigger
196
spokooj grabarza

G4 jest ok, mam od miesiąca i nie sprawia problemów

w edge zupełnie niepotrzebnym jest dodatkowy wyświetlacz, który spowalnia całą komórkę

24.10.2015 11:42
17
odpowiedz
KUBATRIXXX
15
Konsul
Image

Wydać 1000zł i więcej na telefon to głupota i debilizm. Telefon ma dzwonić i ewentualnie robić zdjęcia, a nie podgrzewać kotlety wbudowanym laserem z milionem innych opcji których użytkownik nigdy nie wykorzysta. Takie telefony kupują ludzie w większości przypadków tylko dla szpanu. Ja mam zwykłą nokię 3109 i działa już parę lat. Mały zwykły telefon bez bajerów. Ale czemu się dziwić jak na komunie dostaje się teraz quady to czemu i nie telefon za 4k :)

24.10.2015 11:52
18
odpowiedz
zanonimizowany1050288
20
Pretorianin

@Kuba
Głupoty gadasz. Ja używam od roku Nexus 6 do dzwonienia, smsowania, grania w wymagające gry, oglądania filmów, robienia zdjęć i wielu innych rzeczy. Nexus 6 ma 6 cali więc często zastępuje mi komputer, konsolę, tablet, a nawet telewizor. Nie każdemu wystarczy Nokia 3310 jak Tobie.

24.10.2015 12:35
19
odpowiedz
KUBATRIXXX
15
Konsul

A podgrzewa kotlety wbudowanym laserem ? Czyli nie masz w domu żadnego aparatu fotograficznego, telewizora, komputera i laptopa ? Wymagające gry na telefonie lol Do gier jest konsola lub komputer, a nie telefon no ale jeżeli lubisz grać w węża 3D i pasjansa to twoja sprawa :)

24.10.2015 12:45
Henrar
20
odpowiedz
Henrar
107
Generał Whiskas

ITT: Ludzie wciąż myślą, że rdzenie i taktowanie procesora mówi cokolwiek o jego wydajności i myślą, że 2560x1440 to dobra rozdzielczość w telefonie.*

*Dwa rdzenie od Apple biją cztery albo i osiem rdzeni od Samsunga/Qualcomma. O rozdzielczości nawet nie chce mi się zaczynać, dlaczego jest to bez sensu w telefonie. Podpowiem - bateria.

24.10.2015 13:54
Dede0601
21
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@Henrar
W zasadzie to masz rację, ale G4 ma 300 mAh więc nie powinno być źle

24.10.2015 13:56
Dede0601
22
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@Kubatrixx
Coś w tym jest co mówisz, ale jeśli komuś posiadanie takiego telefonu sprawia przyjemność i będzie z niego korzystał oraz ma na to pieniądze to nie widzę przeszkód.

24.10.2015 14:59
23
odpowiedz
zanonimizowany1050288
20
Pretorianin

@Kuba
Kim ty jesteś by decydować co jest do czego? Spójrz na rynek azjatycki i sprzedaż gier mobilnych. Z rzeczy, które wymieniłeś posiadam pc i telewizor. Mam brać do pracy/szkoły/samolotu telewizor i desktop pc, a dodatkowo ciągnąć za sobą światłowód by mieć internet? Bredzisz bo albo cię nie stać albo cały czas siedzisz w domu i masz dostęp do tych urządzeń. Poza tym ogromny popyt na urządzenia mobilne z wieloma funkcjami tylko pokazuje, że są one potrzebne/porządane. Nikt nie zrobiłby biznesu na rzeczach, które wg Ciebie są zbędne.

24.10.2015 15:03
24
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

O rozdzielczości nawet nie chce mi się zaczynać, dlaczego jest to bez sensu w telefonie. Podpowiem - bateria.

Ta, tak samo jeszcze niedawno były zażarte dyskusje jak debilne jest wsadzanie wyświetlacza powyżej 4 cali do telefonów. Teraz większość osób lata z telefonami 5'+ i przeżywają szok kiedy biorą starsze telefony do łapy, jak na czymś takim w ogóle dało się przeglądać internet.

Mam na co dzień styczność z telefonami QHD i FHD, różnica jest marginalna, ale QHD ewidentnie jest bardziej wyrazisty przy malutkich elementach i tutaj w ogóle nie ma dyskusji.

A taki Note 5 spokojnie wytrzymuje 4-5h ostrego katowania grami czy 7-8h "typowego" korzystania (internet/muzyka) przy włączonym (ogromnym) wyświetlaczu. A jak ktoś potrzebuje z jakiegoś dziwnego powodu więcej niż 7h screen on time to niech sobie kupi S6 Active, który trzyma pewnie z 10h i z tydzień bez korzystania z telefonu. Też na QHD.

Wydać 1000zł i więcej na telefon to głupota i debilizm. Telefon ma dzwonić i ewentualnie robić zdjęcia, a nie podgrzewać kotlety wbudowanym laserem z milionem innych opcji których użytkownik nigdy nie wykorzysta.

Proponuję w ogóle wyrzucić telefon i wrócić do wysyłania listów. Po co możliwość odpisania na maila, posłuchania muzyki, poczytania sobie internetu jak się nudzi na przystanku, sprawdzenia trasy na GPSie wbudowanym w google maps czy zrobienia super foto i wysłania znajomym na jakimś hangouts czy innym serwisie. Prawdziwe telefony = dzwonienie i smsy, nic więcej, powtarzam.

24.10.2015 20:27
25
odpowiedz
KUBATRIXXX
15
Konsul

A czego brakuje w takim obecnym telefonie za XXXX zł aby stał się jeszcze lepszy ?

24.10.2015 20:38
26
odpowiedz
Xardas661
80
Pretorianin

@KUBATRIXXX To zależy od wymagań ;)

Sam wyścig na procesory, rdzenie itd jest bardzo sztuczny w telefonach i to pewnie marketing połączony z lenistwem programistów. Skoro PC dopiero teraz wchodzą w erę powszechnych 4 rdzeni, a telefony z niej wychodzą to coś jest nie tak. Tak samo wyświetlacze - i na 40" telewizorze i na 5,5 calowym telefonie wymagamy fullhd. Bzdura i to nie są już telefony tylko "tablety internety" z funkcją dzwonienia.

24.10.2015 21:05
27
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend
Wideo

Nie ma żadnego sztucznego wyścigu, jest po prostu sukcesywny ogromny postęp, stąd coraz to mocniejsze procesory i bebechy z kosmosu (4GB RAM, octa core w komórce).

Jeszcze 5 lat temu gry na komórkach wyglądały jak pierwsze Angry Birds. Teraz wyglądają tak: https://www.youtube.com/watch?v=oW4WpDD69Ho i tak https://www.youtube.com/watch?v=A-GAVu4o5Pg

A liczby rdzeni nie ma co porównywać, bo w PC masz procesor w zupełnie innej technologii, mający nieporównywalnie lepsze chłodzenie niż to co siedzi w komórce.

A jak komuś przeszkadza że nosi kombajn multimedialny w kieszeni, na szczęście zawsze można pozostać przy starej dobrej 3310. Ale skąd to jęczenie że postęp niepotrzebny, kompletnie nie rozumiem :)

25.10.2015 01:07
28
odpowiedz
KUBATRIXXX
15
Konsul

To jak taka komórka/tablet na którym gramy w taką grę 3D z ładną grafiką się chłodzi ? Są tam jakieś radiatory czy może mini wiatraczki ?

25.10.2015 02:25
29
odpowiedz
strelnikov
80
Senator

Dede0601 --> przestań się wygłupiać, iphone to bardzo dobry telefon, a od wersji 6 nawet ladnie wygląda, zasadniczo najfajniejsze jest BB z postu 5 gdyż ma normalna klawiaturę, większość innych wsp. to jedno i to samo g. (tak imo ofc:)

25.10.2015 11:52
Dede0601
30
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@strelnikov
Nigdy nie powiedziałem, że iPhone jest złym telefonem. Napisałem jedynie, że przy konkurencji wypada blado (a gdyby wspomnieć jeszcze że gorszy produkt jest droższy to już zupełnie).

25.10.2015 13:14
aope
😱
31
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

LOL. Przy jakiej konkurencji? Gdzie blado? W którym miejscu? Wydajnościowo bije na łeb wszystko tak bardzo że słuchawki androidowe nawet spalin nie wąchają bo za daleko są, AppStore bije śmieszny sklep play na głowę swoją zawartością, aplikacje i gry biją amatorkę androidową z miejsca i ci drudzy musza często czekać na swoje wersje a i tak dostają je niedopracowane z racji zróżnicowania urządzeń, DAC z iPhone bije wszystkie flagowce na androidzie jak małe dzieci, gwarancja aktualizacji bije androidową prowizorę "po co aktualizacja, kup se nowy model", nawet tak banalne rzeczy jak aktualizacja oprogramowania jest duuuuuużo mniej awaryjna na iOS, a ilość dostępnych akcesoriów (i nie mam na myśli futerałów) przyprawia o zawrót głowy. To w którym miejscu niby bije go "konkurencja"? Bo jak na razie zaliczyłeś wtopę z wydajnością i ceną, rozumiem, że ci mało?

25.10.2015 19:50
Dede0601
32
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@aope
Zacznę od tego, że nie jestem zatwardziałym fanem androida (za jakiego mnie bierzesz) i że lubię iPhone`y. Nie ma sensu wywodzić się co jest lepsze bo w wiekszosci to kwestia gustu. To jedna sprawa. Druga jest to, że nie, iphone 6 nie ma lepszego procesora niż G4, jego mozliwosci są podobne. Tyle że G4 ma większą rodzielczość niż full hd (to się chyba zwało QHD) a iPhone 6 ma nieco ponad HD. Iphone 6 ma 4,7 cala, gdy G4 ma 5,5. G4 jest wygięty. Ma lepszy aparat (16 mpix). Ma bardziej rozbudowany aparat. Jest 200 zł tańszy. I po prostu jest lepszy. Co nie oznacza, że iPhone nie jest złym telefonem. Zauważ, że gdyby Apple opuściło nieco ceny, to wtedy byłaby prawdziwa konkurencja. Ale nie opuści. Trzecia sprawa. Umówmy się, po co kupujemy iPhone`y? Żeby mieć szpan przed znajomymi. Kasę, która poszła w takie G4 widać po przyjrzeniu się, natomiast gdy widzi się Złe Wielkie Jabłko (xd) od razu budzi się uczucie zazdrości/respekt etc. Wiesz o co mi chodzi.

25.10.2015 20:16
aope
😊
33
odpowiedz
aope
204
Corporate Occult

Dede0601: cytując Ciebie:
Nie ma sensu wywodzić się co jest lepsze bo w wiekszosci to kwestia gustu.
I po prostu jest lepszy.

Zaprzeczasz sam sobie i to definiuje rozmowę z Tobą. Jakiekolwiek argumenty nie mają sensu. Odniosę się tylko do tego, bo do reszty już dawno się odniosłem:

Umówmy się, po co kupujemy iPhone`y?

Długie wsparcie
Jakość wykonania
Niski spadek wartości
Niezawodność
AppStore
Priorytet u programistów
Dostępność akcesoriów
iOS
Po prostu działa

Wrócimy do tematu, gdy flagowiec LG zostanie olany przez firmę (a LG słynie z tego, że support jest iście beznadziejny) w temacie jakiegokolwiek wsparcia. Obstawiam co najwyżej rok czasu.

Żeby mieć szpan przed znajomymi.

Chyba Ty. Niektórzy już dawno z tego wyrośli.

Wiesz o co mi chodzi.

Nie mam zielonego pojęcia.

25.10.2015 20:46
Dede0601
34
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@aope
Mam dużo argumentów, ale naprawdę nie chce mi się już tu dłużej pisać. Powiem tylko, że do supportu LG nic nie mam, a nawet jest on niepotrzebny, bo jakość produktu zapewnia jego żywotność. Skoro ty masz iPhone`a i się cieszysz, to bardzo dobrze. Ja również będę się cieszył z lepszego sprzętowo, cenowo etc. telefonu. Zamykam wątek.

26.10.2015 22:42
😃
35
odpowiedz
strelnikov
80
Senator

LG lepszy od iphona? Stary - teraz to przesadziles -)

27.10.2015 16:51
Dede0601
36
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

@strelnikov I DO WSZYSTKICH POPIERAJACYCH IPHONE`A
Nie, nie przesadziłem. Albo jesteś głupi i bedziesz bronił swoich racji (w tym wypadku nieracji, jesli istnieje takie slowo), albo niezorientowany w technologii. Jeśli to drugie - proszę, uwierz. Musisz wybrać "opis produktu" i porównać dane w tabelce obok.
iPhone 6- http://www.skapiec.pl/site/cat/200/comp/11532771
LG G4 - http://www.skapiec.pl/site/cat/200/comp/13845879?gclid=CMXu6-OA48gCFaHNcgoddpQPuA

PS Nie porównuj cen w Skąpcu, bo tam to pewnie podali mocno zanizone ceny. Oficjalnie iPhone 6 (choćby w ispocie) kosztuje jakieś 2800 zł, a G4 2500zł. Ciekawi mnie, jakie teraz argumenty wybierzesz.

28.10.2015 15:53
Dede0601
37
odpowiedz
Dede0601
55
Generał

I tak o to tą informacją że cena iPhone`a jest nieuzasadniona zmieniła wasze życie amatorzy technologii. Przykro mi :(

28.10.2015 16:45
😁
38
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

Dobry wątek.

28.10.2015 20:00
Dede0601
39
odpowiedz