Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: telefon - gwarancja vs niezgodność towaru z umową

29.08.2012 22:03
1
Stinger
150
Generał

telefon - gwarancja vs niezgodność towaru z umową

Sytuacja wygląda tak: Mam Samsunga galaxy s plus, kupionego w sieci play w grudniu. Od jakiegoś czasu telefon samoczynnie resetuje sie. Po takim resecie znikają ustawienia punktów APN i przestawia sie czas pracy na baterii.

Oddałem telefon do autoryzowanego punktu serwisowego samsunga, dzisiaj go odebrałem - wymienili glosnik?! i wgrali nowy soft. Tak jak sie spodziewałem problem nie zniknął.

Pytanie jest takie - czy moge olać gwarancje i w punkcie play powołać sie na niezgodność z umową i żądac wymiany?
To do klienta należy wybór czy korzystam z gwarancji?

Punkt serwisowy nalezy do sieci regenersis - googlając na szybko znalazłem sporo forów z niezbyt pochlebnymi opiniami na ich temat :/

Dzięki z góry za kazdą pomoc!

29.08.2012 22:06
PanSmok
2
odpowiedz
PanSmok
259
Legend

nie do konca jestem pewien - ale zdaje sie ze po 3 czy 4 nieudanych naprawach mozesz zadac nowego sprzetu.

29.08.2012 22:09
3
odpowiedz
Stinger
150
Generał

No tak - ale to jest gwarancja, w ktorej gwarantem jest producent.

Pytanie właśnie czy play jako sprzedawca powiniem też coś w takiej sprawie zrobić.

Szczerze to nie ufam tym serwisom, kumpel 5 razy oddawał nokie z podobnym problemem do jakiegoś serwisu i ciagle nie dzialała.

29.08.2012 22:14
4
odpowiedz
_White_
45
Dúnadan

Oczywiscie, ze do klienta. Oddajac na gwarancje mozesz czekac do u.... smierci az cos zrobia. Jak zglaszasz niezgodnosc towaru z umowa to wszystko reguluje ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej i niema bedzie, jak bedzie. Daj znac jak poszlo. ;)

29.08.2012 22:27
5
odpowiedz
Stinger
150
Generał

Tak zrobie, pytanie tylko czy to, że juz oddałem na gwarancje nie komplikuje tej drugiej drogi?
na karcie gwarancyjnej został slad

29.08.2012 22:36
caramucho
6
odpowiedz
caramucho
136
Generał

Stinger
To są dwie odzielne sprawy ponieważ gwarancja jest roszczeniem wobec producenta a niezgodność towaru z umową jest wobec sprzedawcy w tym przypadku play (tu należaloby ustalić czy sprzęt kupiony w salonie play czy np franczyzie)
PanSmok
To jest jakiś mit z tą ilością napraw na gwarancji ponieważ żaden artykuł tego nie reguluje wszystko zależy od producenta ktory jeśli chce może naprawiać towar w nieskończoność. Faktem jest że niektórzy z nich mogą mieć takie przepisy wewnętrzne ale to tylko kwestia dobrej woli.

29.08.2012 23:23
Ace_2005
7
odpowiedz
Ace_2005
190
Bo tak!

Gwarancja udzielana jest dobrowolnie przez danego producenta. Może on według własnego uznania napisać w niej, że sprzęt, którego dotyczy zostanie wymieniony na nowy, na przykład po trzech nieudanych naprawach, albo wcale nie musi bawić się w coś takiego i od razu wymienić dany sprzęt na nowy. To jego widzi mi się. Druga sprawa to, że musisz na samym początku zdecydować, czy w razie jakiejś usterki decydujesz się reklamować go u sprzedawcy powołując się na niezgodność towaru z umową, czy oddajesz sprzęt na gwarancję udzieloną przez producenta. Ty wybrałeś drugi wariant, akceptując tym samym jego zasady (zapisane na karcie gwarancyjnej). Oznacza to, że nie możesz reklamować sprzętu u sprzedawcy na podstawie niezgodności towaru z umową. Nikt Tobie tego nie uzna. Musisz cały czas kierować go na gwarancję producenta. Nie wierzysz? Zapytaj choćby rzecznika konsumentów. Powie Ci to, co ja już napisałem.

30.08.2012 00:52
Herr Pietrus
8
odpowiedz
Herr Pietrus
231
Jestę Grifterę

Nie powie, bo nie żyjemy w latach 90 :P
Naprawa gwarancyjna zaskoczyła sie - niepowodzeniem. Teraz bez problemu można powołać się na niezgodność.

30.08.2012 10:06
The Joker
9
odpowiedz
The Joker
122
Legent

Ja miałem lepszą akcję - mi serwis gwarancyjny anulował gwarancję twierdząc że była ingerencja własna. Ja żadnej ingerencji nie robiłem, więc zgłosiłem niezgodność towaru z umową. Ważne - do momentu upływu 6 miesięcy od momentu zakupu to sprzedawca odpowiada za ewentualne wady ukryte, które wcześniej się nie ujawniły. Polecam szczególnie art. 4, 8 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Mi naprawili telefon i przywrócili gwarancję, więc warto.

Forum: telefon - gwarancja vs niezgodność towaru z umową