Witam, szukam karty graficznej w granicach cenowych do 500 zł, nowej, z dobrym chłodzeniem, obsługującej dx 11 oraz najlepiej, by był to geforce. Jakieś propozycje? :)
Z geforce celuj w gtx 650 ti , ew. radeon 7790.
Moim zdaniem jednak warto dozbierać kilkadziesiąt zł i kupić coś pokroju radeona 7850 lub geforce gtx 650 ti boost , które są dość znacznie wydajniejsze
wejdź na stronę skapiec.pl i później ewentualnie ceneo.pl
i w opcjach wyszukiwania sobie cenę zaznacz np. od 222 PLN do 555 PLN i przejrzyj te karty, które mają dużo opinii, później w google poczytaj więcej o wybranych kartach.
Możesz też zignorować porównywalki cen i założyć konta na kilku forach związanych z komputerami i pytać ludzi lub w google szukać testów kart graficznych, wydajności w grach i spisać wybrane karty i sprawdzić ceny aktualne
http://allegro.pl/gigabyte-geforce-gtx-650-ti-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-i3361117765.html
gdybyś miał 700 zł to GeForce GTX660 posłużył by ci 2x dłużej
Zawsze mnie zastanawia po co taki typ jak [3] się wypowiada skoro nie ma nic do powiedzenia...
@PrzemoDZ
właśnie widzę, że w tej chwili doradziłeś mu super kartę, na pewno dumny jest z ciebie.
Na tym forum średnia wieku to 12 lat, 98,16% ludzi nie zna się na niczym, nawet nie potrafią podać ciekawych gier, tylko w kółko z każdego gatunku znają max 10 tytułów. Jeśli chodzi o sprzęt to 3 osoby na całym forum wypowiadają się sensownie, reszta nie wie nic. Dlatego dobrą poradą jest wejść na typowe forum związane z HARDWARE, a nie z gimnazjum i tam zapytać i otrzymać odpowiedzi od normalnych ludzi (gdzie na forum setki lub tysiące osób będzie znało się na czymś). Serwisy z benchmarkami kart graficznych też nie są dla żartów robione więc co za problem w google znaleźć kilka testów kart graficznych w danej cenie, zobaczyć FPS praktyczny na praktycznych grach i wiedzieć, czy karta spełnia wymagania jego? A porównywalki cen mają takie coś jak "opinie" ludzi więc przy okazji sobie poczyta po 30 opinii przy niektórych kartach (z jedna, dwie opinie mogą być dość dobre)
Znalazłem takie maleństwo, jednak chyba nie jest aż tak popularne i nie sprawia wrażenia zbyt trwałej. Ale pozory mylą, także zdecydowanie tą pozycję biorę pod uwagę...
Ja mam za to lepsze pytanie - po co się wypowiadają ludzie tacy jak [2] i [4], którzy rzucają nieśmiertelny tekst „dołóż xxx złotych i będziesz miał coś lepszego".
Ktoś podaje maksymalną kwotę to i tak musi paść taki tekst.
Zawsze.
Z takim rozumowaniem to można powiedzieć „dołóż ~1000zł i masz GeForce Titana".
[8] co innego dołożyć kilkadziesiąt zł , a co innego 1000 , wyluzuj;p czasami po prostu lepiej odłożyć parę zł żeby sprzęt wystarczył na dłużej ;p poza tym zarówno w poście 2 i 4 padły dobre propozycje do 500zł więc nie wiem w czym widzisz problem
[7] nie wiem czy się mylę , ale ten link który podałeś to gtx 650 bez "ti" który jest mniej wydajny od gtx 650 ti.
Pomyśl może o czymś takim: http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-650-ti-oc-1gb-ddr5-pci-e-box-84-666463.html?attr=1-47155,921-46599
[7]
Edit: W innych sklepach można kupić wersję Ti (szybszą) za mniejsze pieniądze, np tutaj:
http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=608&g=318551&n=Karta-graficzna-GIGABYTE-nVIDIA-GTX650-Ti-1GB-DDR5-OverclockbrGV-N65TOC-1GI&w=c
Gigabyte robi solidny sprzęt, nie sugeruj się wyglądem.
Amadeusz-> Ale ta Ti z Twojego linka ma tylko 1 GB pamięci. Ta, ktróą znalazłem ma 2 GB. Stąd różnica w cenie... Serio ta Ti 1 GB jest lepsza?
[11] lepsza;p nie ma sie co zastanawiać , w tej cenie najlepszy wybór
[4]
Popieram,sam posiadam GTX'a 660 i zacny jest to sprzęt ;).Myślę,że w dzisiejszych czasah lepeiej zainwestować w te najnowsze karty po to aby na długo wystarczyły.
trollgier -->
właśnie widzę, że w tej chwili doradziłeś mu super kartę
Już w pierwszych postach dostał odpowiedzi na tyle sensowne, na ile pozwala zadane pytanie, bez jakichkolwiek szczegółów komputera do którego chce ową kartę włożyć.
Na tym forum średnia wieku to 12 lat
To forum to nie tylko ty i twoi koledzy, więc myślę że grubo się mylisz.
98,16% ludzi nie zna się na niczym
Ty jak widać również się nie znasz, bo w żaden sensowny sposób nie odpowiedziałeś na jego pytanie, a rada żeby w czytał opinie kart z przedziału 200-500zł z porównywarki cenowej, jest gówniana.
Jeśli chodzi o sprzęt to 3 osoby na całym forum wypowiadają się sensownie
Znam ich o wiele więcej- te, natomiast, które nie wypowiadają się sensownie, są błyskawicznie wyśmiewane.
Ot, tak specyfika tego miejsca.
I dobrze jest jak jest.
Na innym forum nie polecą niczego innego niż tutaj.
Celowo nie podałem dokładnej specyfikacji, reszta mojego sprzetu wcale nie wymiata i wymiatać nie będzie do momentu, aż nie zrobię porządnego upgrade co mam zamiar zrealizować w ciągu ~roku. Zaczynając od karty graficznej, dlatego ująłem jak ważną sprawą jest dla mnie jej chłodzienie, bo chciałbym by posłużyła dłużej. (złe doświadczenia spowodowane bez powodowym przegrzewaniem się aktualnej grafiki)
Jeżeli kupisz teraz kartę graficzną za 500zł a masz zamiar modernizować kompa do końca roku to będziesz to robił w kółko karta do 500zł wystarczy w najlepszym przypadku przez rok ja osobiście zakupiłem swoją w tamtym roku w Maju dałem 980zł (GTX 560Ti) i już jestem u kresu jej wymiany wraz ze wszystkimi podzespołami tak że lepiej się dobrze zastanów gdyż za pół roku może Cię czekać powtórka z rozrywki.
Haytham --> Tak czy inaczej- złe podejście. Musimy wiedzieć choć jaki masz zasilacz, bo może się okazać że nowej karty nawet nie odpalisz.
Poza tym- może faktycznie warto się wstrzymać z kupnem karty, aż do uzbierania środków na większy upgrade? Za ~rok, w tej cenie pewnie dostaniesz lepszą kartę, a kupując teraz i tak nie pograsz w nowe gry, jesli masz słaby procesor.
Ja jestem typem człowieka, który jak ma kasę to całą wydaje, stąd od lat robię upgrade tą metodą, że część po części wymieniam. Jako tako się sprawdzało, oczywiście minusem jest to, że zawsze coś mojego pc hamuje. Ale tylko takie mam możliwości, a nie jestem człowiekiem oszczędnym więc czekanie rok i zbieranie nie wchodzi w grę ^^
Zasilacz coolermaster 520 W
Skoro nie ma innego wyjścia, no to nie ma ;)
Zasilacz jest wystarczający do każdej wymienionej w tym wątku karty.
GeForce GTX 690,albo 660 SLI(dwie karty połączone)to jest sprzęt bestialski...Niestety jest on kosmicznie drogi :(.Myślę,że najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie zainwestowanie w GTX'a z serii 600,bo zasilacz masz całkiem niezły i uciągnie większość sześćsetek(może oprócz tych najnowszych).