Witam serdecznie
Szukam gry fps do rozgrywki sieciowej(tryb singleplayer może nie istnieć). Najważniejszy i konieczny wymóg to możliwość używania wielu rodzajów broni podczas jednej rozgrywki - np. możliwość strzelania ze snajperki i broni szturmowej -jedną postacią. Nie podoba mi się ograniczenie w dzisiejszych popularnych fps do klas postaci i używania tylko jednej broni (głównej + broni podręcznej) podczas rozgrywki (np. Battlefield play4free).
Drugim ważnym czynnikiem jest obecność turniejów z nagrodami dla danej gry - najlepiej rozgrywki w stylu ESWC, WCG lub coś małego jak np. liga ESL (gdzie są turnieje z nagrodami). Takie turnieje zagwarantują wysoki poziom umiejętności graczy oraz żywą scenę. Ewentualnie może być to gra dla której w przeszłości był rozgrywane turnieje z nagrodami. Ostatecznie może to być gra gdzie są turnieje bez nagród - ale wiele graczy w tym uczestniczy MMO FPS też może być.
Gry, które mi się podobały:
Unreal Tournament - grałbym w to do końca życia ale niestety scena umarła ;(
Quake 2
Quake 3 Arena
Nie podobały mi się:
Battlefield Play4Free (nie podoba mi się bo można używać tylko jednej głównej broni, ograniczenia klasowe dla rodzajów broni - jeśli chce pobawić się w snajpera to loguje się na jedna postać, jeśli chce postrzelać z broni maszynowej to muszę się przelogować, a także nie podoba mi się pay to win) - póki co to w to gram
Próbowałem pograć w Planetside 2 ale mam za słaby komputer.
Mój lapcok ma: Intel Dual Core 2.2, 4GB RAM, Radeon HD4570 (512MB RAM).
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Jest tylko jedna gra, jezeli chvdzi o esport: CS:Go, innej nie znajdziesz niestety.
Nie podoba mi się ograniczenie w dzisiejszych popularnych fps do klas postaci
RTCW, 2001 rok, 4 klasy postaci
Ja:
"Drugim ważnym czynnikiem jest obecność turniejów z nagrodami dla danej gry - najlepiej rozgrywki w stylu ESWC, WCG lub coś małego jak np. liga ESL (gdzie są turnieje z nagrodami). Takie turnieje zagwarantują wysoki poziom umiejętności graczy oraz żywą scenę. Ewentualnie może być to gra dla której w przeszłości był rozgrywane turnieje z nagrodami. Ostatecznie może to być gra gdzie są turnieje bez nagród - ale wiele graczy w tym uczestniczy MMO FPS też może być."
mnkh:
"Jest tylko jedna gra, jezeli chvdzi o esport: CS:Go, innej nie znajdziesz niestety."
To poza turniejami zaakceptowałbym jeszcze "pick-up'y" (szczególnie tryb 2on2). Mówiąc pickupy mam na myśli mecze na które zawodnicy zapisują się wcześniej, gdy pełne składy się zbiorą to zaczyna się gra. Takie wbudowane w grę systemy widziałem np. w Starcraft 2 - gracz klika, że chce zagrać laddera 1on1 i system wyszukuje mu przeciwnika. W World of Warcraft - podobny system dla dungeonów. W Guild Wars 2 - chyba najlepszy system. Można zapisać się na ingameowy tournament z swoim party lub samemu (wtedy zostaniemy dołączeni do innej drużyny). Gdy zbiorze się 8 drużyn (32 graczy) to mini turniej się rozpoczyna (dla tych 8 drużyn). Po turnieju przyznawane są ingameowe nagrody - bardzo fajny system. Coś takeigo jest też w World of Tanks (włąścieiwe to był jedyny tryb rozgrywki jak ja jeszcze grałem). W unreal Tournament takie pickupy były na ircu, "organizowane" przez boty, czyli poza samą grą - systemy zewnętrzne.
Różnica między grą na zwykłym publicu a na pickupie jest taka, że w czasie gry nikt nie wchodzi/nie wychodzi z serwera. Gra się do końca i każdemu zależy na wygranej. Jeśli ktoś by się wygłupiał, wychodził z gry, to dostaje bana z pickupa (w Unreal Tounramen - na ircu).
Tak więc chciałbym grę fps w której są rozgrywane takie pickupy, czy to wewnatrz czy na zewnatrz gry, grunt zeby ludzie w to grali. No i oczywiscie najwazniejsze:
" Najważniejszy i konieczny wymóg to możliwość używania wielu rodzajów broni podczas jednej rozgrywki - np. możliwość strzelania ze snajperki i broni szturmowej -jedną postacią."
- CS:Go
Jeśli mogę używać różnych broni w grze to z chęcią to sprawdzę. W cs'a nigdy nie grałem - po co skoro zawsze miałem Unreala :)
EspenLund:
"RTCW, 2001 rok, 4 klasy postaci"
Ta gra mi się nie podoba i trochę chyba już za stara. Ktoś w to jeszcze gra? Co do klas postaci to najlepiej jakby ich nie było - jak w Unrealu/Quakeu
Taki system jak jest w Planetside 2 też jest do zaakceptowania, można sobie zmieniać klasę co chwilę w bazie i co za tym idzie - można zmieniać w ten sposób broń.
Dzięki za odpowiedzi,
pozdrawiam,
War-t
Na wymarłej scenie fps'owej został juz praktycznie tylko CS GO tak jak kolega wyzej pisal. Problem polega na tym ze Twoj pc wiecej jak ruchowe 40fps raczej nie wycisnie a to za malo do gry w multi. Jeśli chcesz grac o kase to praktycznie tylko tam, ale to tez 5na5 takze musisz miec team. Turnieje 2na2 czy 1na1 to rzadkosc chociaz na ESL grane.
Ja osobiście lubię PROMODA czyli modyfikację do Call of Duty 4. Wiele ludzi gra i jest cała masa godnych przeciwników z ktorymi mozna sie łatwo ustawic 1na1 ale o turnieje BAAAAAAAAAAAAAAAARDZO trudno. Praktycznie ich nie ma w sieci.
Chodziło mi o to że juz w 2001 były klasy postaci... A w RTCW pewnie jeszcze kilka osób gra, w Enemy Territory sporo