...klawiatury i myszki. Jestem bardzo nie na bieżąco w tych tematach tak więc potrzebuje czyjejś pomocy aby nie kupić byle shitu za dużą kasę. Jeśli chodzi o klawiaturę to potrzebuję jej do grania jak i za równo pisania. Lubię bajery, ale miejsce w moim biurku jest zbyt wąskie na jakąś klawiaturę z kosmosu. Przydały by się również jakieś przyciski funkcyjne oraz podświetlenie.
Co do myszki to koniecznie bezprzewodowa, duża (nie lubię szurać palcami po podkładce) i praworęczna. Jakiekolwiek bajery mile widziane, ale że moja obecna myszka jest już dość wiekowa, to nawet najprostsza będzie dużym postępem.
A teraz najważniejsze - pieniądze. Budżet nie jest z góry ustalony, wydam tyle byle kupić coś dobrego. Prawdopodobnie i tak nie dam rady kupić myszki i klawiatury naraz.
Z góry dzięki za pomoc!
podświetlana klawiatura.. wybrałbym coś z Logitecha. Są w przystępnej cenie i dobre.
IMO dobra myszka to A4 TECH X7, są rzecz jasna lepsze, ale to zależy ile możesz na nią przeznaczyć
Jeżeli chodzi o klawiaturę, to polecam przejrzeć temat, który założyłem jakiś czas temu:
https://www.gry-online.pl/forum/klawiatura-do-komputera-co-kupic/z8b8c7c1
Sam jeszcze swojej nie kupiłem ale się przymierzam powoli ;)
Myszka: Logitech G700: aktualnie najprawdopodobniej najlepsza mysz na rynku. Sam mam i ją po prostu wielbię, jest genialna. Twoje wymagania spełnia idealnie: (opcjonalnie) bezprzewodowa, przeznaczona dla dużych rąk i profilowana dla praworęcznych. No i ma masę bajerów ;) Można jedynie narzekać na cenę, jednak wg mnie jak najbardziej jest jej warta.
Co do klawiatury, posiadam Logitech G510, i śmiało mogę ją polecić, ale tylko graczom. Dzięki specjalnie wyprofilowanym klawiszom gra się na niej po prostu wyśmienicie, jednak, również dzięki temu beznadziejnie się na niej pisze. No i również ma masę bajerów ( z których ja jednak całkowicie nie korzystam). Dlatego, jeżeli tylko tylko do gier, kupuj śmiało, ale jeżeli też do pisania, wybierz ciś innego (albo weź G510 i dokup jakąś taniochę z Biedronki do pisania-też jakieś rozwiązanie :P).
Do grania to tylko na kablach.
Polecam serie Cyborg, jak dla mnie idealne do grania.
Myszka Logitech G700 a klawiatura to Sidewinder x4 - ma wszystko czego potrzeba tzn. 3 poziomy podświetlenia, 3 banki po 6 klawiszy dodatkowych + nagrywanie makro w locie(model wyżej ma jeszcze tempomat co się przydaje w RPG ale niestety wieśniacki regulator głośności wykracza poza moją tolerancję).
Fajna i stylowa jest Logitech Illuminated Keyboard ale nie ma makro(to się da przeżyć bo masz w myszce) i do gier się nie nadaje bo wciśniesz kilka klawiszy na raz i jest problem.
G700 wygląda ładnie i solidnie, ale cena straszy. Na pewno sie nad nią poważnie zastanowie, ale na wszelki wypadek podajcie coś z granicy 150-200 zł.
Co do klawiatur:
Logitech G510 - niestety ale za dużo piszę na komputerze, aby zdecydować się na nią.
Sidewinder x4 - podoba mi się z wyglądu i na papierze, ale ma kilka mało pochlebnych opinii (duży skok przycisków, głośna), bardzo chciałbym ją zobaczyć z bliska i wziąć do ręki. Za to cena mi bardzo odpowiada i jeśli nie znajdę nic lepszego, zainteresuję się tą klawiaturą.
up
Ja mam klawiaturę ART AK-64.Podświetlana na niebiesko z regulacją natężenia światła,zamykana z dodatkowymi funkcjami sterowania.Podświetlenie można wyłączyć.Cena to 110 pln.
Posiada ktoś może klawiaturę Logitech G110? A jeśli tak to może krótko zrecenzować?
Osobiście mogę polecić myszkę Logitech G500, oraz szczerze odradzić klawiaturę A4 tech X7-G800. Na prawdę lepiej dopłacić ~100 zł do Sidewindera X4, niż męczyć się z kiepsko wykonanym i trzeszczącym syfem. Oszczędny traci dwa razy, a ja już wiem, ze NIGDY nie tknę gównianych produktów z logo A4 tech ;/