Witam. Poszukuje fajnej oraz interesującej gry RPG. Osobiście wielbię Wiedźmina oraz lubię Mass Effect. Generalnie zależy mi na świetnym klimacie oraz równie dobrej fabuły. The Elder Scrolls odpada, bo jest za duży i zbyt wolny jak dla mnie. Kiedyś lubowałem się w Morrowindzie, ale to stare dzieje, do których nie chcę wracać. Wolałbym sterować jedną postacią, jak i mieć widok fpp, bądź tpp.
Czekam na propozycje.
Cała seria Gothic i Risen
Divinity 2: Dragon Knight Saga oraz Jade Empire.
bo jest za duży i zbyt wolny jak dla mnie.
To się w ogóle nie klei. Jak RPG może być "za" ? W założeniu przecież chodzi o otwarty świat i swobodę działania. :D
Serie Fallout , Kotor . Jak podchodzą akcji RPG to STALKER , Borderlands.
no tak, nudzi autora skyrim a już jeden mądry wyjeżdża z gothiciem, jezus. stawianie stalkera i borderlands w kategorii rpg też ciekawe
topic: alpha protocol i nowy deus ex urywają dupe
Dorzucę się jeszcze do wyżej wymienionego Kotora.
2 punkty dla Kotora !
Garsc kostek, MG, kilku graczy i dowolny system wedle preferencji.
Zadna gra komputerowa nie ma do tego konkurencji.
1. Vampire The Masquerade Bloodlines
2. Planescape Torment
3. Might and Magic VII: Za Krew i Honor
4. Might and Magic VI: Mandate of Heaven
5. Fallout 1 i 2 (trudno się zdecydować a głupio rozdzielać)
6. Arcanum
7. Morrowind
8. Wizardry 8
9. Baldurs Gate 2
10. Diablo + Hellfire (za klimat i muzyke które niszczą wszystko)
Jak się z tym zapoznasz to możemy rozmawiać dalej.
raziel88ck
Generalnie zależy mi na świetnym klimacie oraz równie dobrej fabuły.
Wolałbym sterować jedną postacią, jak i mieć widok fpp, bądź tpp.
Jeżeli takie masz wymagania, to polecam Vampire the Masquerade: Bloodlines. Genialny RPG, z niesamowicie gęstym i mrocznym klimatem i świetną fabułą, co ważne możliwą do rozegrania na różne sposoby, zależnie zarówno od rasy, jak i rozwoju bohatera.
Niestety gra wyszła niedopracowana, przez co gra nie zyskała należnej jej popularności. Ale na szczęście pojawiło się sporo fanowskich patchy usprawniających rozgrywkę (choć pewne bugi oczywiście nadal są). No i niedawno pojawiło się nieoficjalne spolszczenie do tej gry, więc to powinna być dodatkowa zachęta dla tych, którzy wcześniej w tą grę nie grali.
"Wolałbym sterować jedną postacią, jak i mieć widok fpp, bądź tpp."
Za wyjątkiem 1 i 7 pozostałe 'propozycje' pasują tu jak pięść do nosa,
ale kto by się przejmował pisaniem na temat, gdy można potrolować ;-)
Może starą, ale jarą Ultimę IX Ascension?
Może w takim razie Mount & Blade ;)?
stawianie stalkera i borderlands w kategorii rpg też ciekawe
Skoro autor tematu sugeruje, że Mass Effect to RPG, to dlaczego nie Stalker?
fresh lma - z serią Gothic nigdy nie było mi po drodze. Jedynka miała fatalne sterowanie, trójka zaś optymalizację. Prędzej zainteresowałbym się Risenem, ale nie wiem czego się po tych grach spodziewać.
Blackthorn - Divinity póki co nie zachęca, ale za to jestem zdecydowany na Jade Empire.
Ishimura12 - Różne są gry RPG, a seria The Elder Scrolls jest dla mnie i za duża i zbyt wolna, w efekcie czego nudna. Próbowałem powrócić do niej, ale bez skutku, a fanem tego gatunku nie jestem. Fallout kusi, ale o dziwo od trójeczki wzwyż, aczkolwiek i tak nie jestem do końca przekonany. Borderlands nie przypadł mi do gustu, a Stalkera miło wspominam. Oczywiście Cień Czarnobyla, bo Czyste Niebo jakoś mnie zniechęciło. Może to dziwne z mojej strony, bo filmy o Gwieżdnych Wojnach lubię, ale jakoś nie ciągnie mnie do gier w tym uniwersum.
adrem - Zastanawiam się czy nie lepiej zacząć od jedynki, chociaż sam nie wiem, w końcu najnowsza odsłona jest prequelem. Alpha Protocol prezentuje się całkiem zachęcająco.
Artilio - Reckoning jest za długie i tylko po angielsku, więc odpada.
meryphillia - Tyle, że garść kostek nie ma fabuły. :P
Iselor - Vampire The Masquerade kusi, więc jestem na tak. Planescape Torment o dziwo też. Z Diablo ograłem wszystko co się tylko dało. Baldur's Gate za długi i drużynowy. Reszta raczej odpada.
Irek22 - No to na pewno zagram, ale swoją przygodę zacznę od jedynki.
.kNOT - Zbyt dużo części do nadrobienia.
Tuminure - Mount & Blade? Przyjrzę się temu tytułowi.
chyrlok - Już kiedyś próbowałem. Ani jedynka, ani tym bardziej dwójka nie zyskała sobie mojej sympatii.
adam11$13 - Fable wydaję się być interesujący.
Skoro autor tematu sugeruje, że Mass Effect to RPG, to dlaczego nie Stalker?
hmm, moze to ze ME jest rpgiem, a Stalker nie
adrem - Zastanawiam się czy nie lepiej zacząć od jedynki, chociaż sam nie wiem, w końcu najnowsza odsłona jest prequelem. Alpha Protocol prezentuje się całkiem zachęcająco.
jak chcesz, ja gralem tylko w HR i jego goraco polecam (chociaz nie tak bardzo jak AP, to gra z tych ktora nie wiedziec czemu nie zostala doceniona, mimo ze na to zasluzyla)
skoro takie Scrollsy sa za nudne i nie odpowiadaja, tak samo jak stare Fallout'y to nie szukasz cRPG tylko gry akcji z kilkoma elemtami z gier cRPG a to jest roznica troszke
Valem - Coś w tym jest.
Orlando - Ten Planescape naprawdę chodzi mi po głowie. Sam nie wiem czemu.
adrem - Chyba faktycznie zacznę od starszych odsłon.
Tyle, że garść kostek nie ma fabuły. :P
Ale MG obdarzony choćby i niezbyt wybujałą wyobraźnią ma już całe tony fabuły przy których i Torment wymięka często. ;)
raziel88ck [15]
Irek22 - No to na pewno zagram, ale swoją przygodę zacznę od jedynki.
Jak chcesz, ale pamiętaj, że "jedynka" z "dwójką" nie ma nic wspólnego poza uniwersum, więc znajomość fabuły Redemption nie jest w ogóle potrzebna, żeby grać w Bloodlines. To już między Wiedźminami jest więcej zależności i nawiązań niż w grach z serii Vampire the Masquerade.
Poza tym w Redemption kieruje się drużyną, a w Bloodlines nie.
hmm, moze to ze ME jest rpgiem
Bez bałamucenia proszę.
stalkera i borderlands w kategorii rpg też ciekawe
Gry akcji RPG , tylko z ich poszczególnymi elementami. Nie napisałem że są one RPGami.
skoro takie Scrollsy sa za nudne i nie odpowiadaja, tak samo jak stare Fallout'y to nie szukasz cRPG tylko gry akcji z kilkoma elemtami z gier cRPG a to jest roznica troszke
Valem - Coś w tym jest.
No i jasna sprawa ? Na pewno nie chodzi o pełnoprawnego RPGa.
AP, to gra z tych ktora nie wiedziec czemu nie zostala doceniona, mimo ze na to zasluzyla
Gra jest technicznym potworkiem, co z tego, że fabuła, dialogi są na najwyższym poziomie jak reszta jest bardzo słaba, walka to jakiś słaby żart.
Jeśli gothic ci się nie podobał to rozczaruje cię bo Risen też ci się nie spodoba, bo to czyste RPG, bez akcji, dynamiki, i szalonych walk.
fresh lma - Oczekuję tylko ciekawej historii, sporego, ale o wiele mniejszego świata niż w przypadku Morrowinda i ciekawych, zróżnicowanych misji.
Gra jest technicznym potworkiem, co z tego, że fabuła, dialogi są na najwyższym poziomie jak reszta jest bardzo słaba, walka to jakiś słaby żart.
ok, technicznie gra szalu nie robi, ale grajac 'po cichu' nie jest zle na tyle zeby nie zachwycic sie tym co AP ma najlepsze - wybory, dialogi
Mount & Blade? Przyjrzę się temu tytułowi.
+
Oczekuję tylko ciekawej historii, sporego, ale o wiele mniejszego świata niż w przypadku Morrowinda i ciekawych, zróżnicowanych misji
O ile klimat w tej grze jest przedni, o tyle zapomniałem, że zależy Ci także na fabule i ciekawych zadaniach (których to we wspomnianym tytule nie ma). Mimo tego, gierka jest warta polecenia, więc jak zachce Ci się jednak posiedzieć przy jakimś sandboxie to polecam Mount & Blade ;).
[11] Wymieniłem 10 moim zdaniem najlepszych cRPG ever. Jeśli mu nie pasują to znaczy że nie szuka cRPG tylko gry akcji z elementami RPG . Równie dobrze można mu polecać Hexena.
fresh lma ---- co ma piernik do wiatraka? Nigdy nie lubiłem i nigdy nie polubię Gothica bo cały cykl jest delikatnie mówiąc, przeciętny. Nie zły, ale przeciętny, bez szału, do "prawdziwego cRPG" też mu sporo brakuje. Chyba tylko beznadziejny Dragon Age 2 i Harbinger wynudziły mnie bardziej niż pierwszy Gothic.
ok, technicznie gra szalu nie robi, ale grajac 'po cichu' nie jest zle na tyle zeby nie zachwycic sie tym co AP ma najlepsze - wybory, dialogi
Jak się gra po cichu to głupota przeciwników przeszkadza, grę polecam, dobra jest, ale HR jest dużo lepszy.
http://signup.leagueoflegends.com/?ref=50e45966304e1400424240 <<< fajna gra league of legend
Proponuję grę Swat 4. Jeśli ktoś chciałby zagrać w grę Swat 4 na multiplayer w trybie kooperacji, piszcie: Skype: CeBeS486 gg:36498638. Wiek nie ma znaczenia. Gra jest świetna.
Dla mnie najlepsze RPG'i jakie kiedykolwiek powstały to Gothic 1 i 2 , uważam je za absolutne arcydzieła pod każdym względem .