Witam, mam problem. Podczas włączania komputera, gdy przez ułamek sekundy jest logo płyty głownej jest napisane "3 cores are activated". Jestem pewny ,ze zawsze były "4activated". Włączam menagera zadań , który też widzi tylko 3 rdzenie. Cóż mogę zrobić , jakaś rada?
Z góry dzięki za pomoc :)
Wpisz w oknie wyszukiwarki msconfig, przejdź do zakładki rozruch, następnie "opcje zaawansowane" i sprawdź, czy masz ptaszka przy Liczba Procesorów. Jeśli masz do odznacz go, uruchom ponownie komputer, znów wejdź w tę opcję, tym razem zaznacz ptaszka, a w wysuwanym menu zaznacz liczbę 4.
Jeśli nie miałeś ptaszka (sorry za to stwierdzenie) to zaznacz go i zrestartuj kompa, a następnie znów użyj tej opcji, by wybrać liczbę procesorów.
NajPhill --- > Wszystko fajnie tylko ten tego... z poziomu OS jak by to powiedziec :) albo i nie niech po prostu zerknie do biosu ^^
slowa kluczowe "CPU Active Core Control" lub cos w ten desen :)
ps. z poziomu OS to on moze sobie wybrac ewentualnie "olac" wlaczone rdzenie :]
Chodzi Ci o funkcję Biosu o nazwie Core Unlocker, czy tam Core Releaser? Ale to służyło do odblokowania fabrycznie wyłączonego jednego procesora, a człowiek pisze, że działały mu cztery i coś się zepsuło.
Tak czy siak zawsze można sprawdzić. :)
Nie nie chodzi mi o to :)
Chodzi o to ze nie widzialem jeszce Windowsa ktory by posiadal supermoce do zarzadzania funkcjami biosu :) ?
"jesli wiesz co mam namysli" ;)
Rozumiem, masz racje, zablokować sobie procesor można systemowo, ale wtedy nie pojawiałaby się informacja o 3 rdzeniach przy starcie komputera. Nie pomyślałem. :)