Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: System widzi 3 rdzenie w 4 rdzeniowym procesorze.

03.09.2014 22:26
KuboL|Bambol
1
KuboL|Bambol
92
Herbaciarz

System widzi 3 rdzenie w 4 rdzeniowym procesorze.

Witam, mam problem. Podczas włączania komputera, gdy przez ułamek sekundy jest logo płyty głownej jest napisane "3 cores are activated". Jestem pewny ,ze zawsze były "4activated". Włączam menagera zadań , który też widzi tylko 3 rdzenie. Cóż mogę zrobić , jakaś rada?

Z góry dzięki za pomoc :)

03.09.2014 22:28
MiniWm
2
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

Wejsc w bios :P ?

03.09.2014 23:06
NajPhil
3
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Wpisz w oknie wyszukiwarki msconfig, przejdź do zakładki rozruch, następnie "opcje zaawansowane" i sprawdź, czy masz ptaszka przy Liczba Procesorów. Jeśli masz do odznacz go, uruchom ponownie komputer, znów wejdź w tę opcję, tym razem zaznacz ptaszka, a w wysuwanym menu zaznacz liczbę 4.

Jeśli nie miałeś ptaszka (sorry za to stwierdzenie) to zaznacz go i zrestartuj kompa, a następnie znów użyj tej opcji, by wybrać liczbę procesorów.

03.09.2014 23:15
MiniWm
😈
4
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

NajPhill --- > Wszystko fajnie tylko ten tego... z poziomu OS jak by to powiedziec :) albo i nie niech po prostu zerknie do biosu ^^

slowa kluczowe "CPU Active Core Control" lub cos w ten desen :)

ps. z poziomu OS to on moze sobie wybrac ewentualnie "olac" wlaczone rdzenie :]

03.09.2014 23:19
NajPhil
5
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Chodzi Ci o funkcję Biosu o nazwie Core Unlocker, czy tam Core Releaser? Ale to służyło do odblokowania fabrycznie wyłączonego jednego procesora, a człowiek pisze, że działały mu cztery i coś się zepsuło.

Tak czy siak zawsze można sprawdzić. :)

03.09.2014 23:29
MiniWm
6
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

Nie nie chodzi mi o to :)

Chodzi o to ze nie widzialem jeszce Windowsa ktory by posiadal supermoce do zarzadzania funkcjami biosu :) ?

"jesli wiesz co mam namysli" ;)

03.09.2014 23:39
NajPhil
7
odpowiedz
NajPhil
78
Fiu Fiu

Rozumiem, masz racje, zablokować sobie procesor można systemowo, ale wtedy nie pojawiałaby się informacja o 3 rdzeniach przy starcie komputera. Nie pomyślałem. :)

Forum: System widzi 3 rdzenie w 4 rdzeniowym procesorze.