Podczas grania w War Thunder nagle ekran zrobił się czarny, żadne skróty klawisze nie działały, więc postanowiłem zresetować komputer. Po ponownym uruchomieniu windowsa w trybie normalnym, po czarnym ekranie ładowania powinna się ukazać niebieska tapeta z napisem zapraszamy, a zamiast tego pojawia się czarny ekran bez kursora, PC działa, ale na nic nie reaguje. Robiłem przywracanie systemu, odzyskiwanie za pomocą płytki CD (dysk naprawy), gdzie sformatowałem partycję C. Próbowałem uruchomić linuxa z Pendrive'a, ale było to samo co w przypadku windowsa. Mam dwa dyski twarde, jeden ma 1000GB (kupiony tego lata) i kilkuletni dysk 320GB. Jedyne co daje się uruchomić to windows w trybie awaryjnym. Komputer jest wyczyszczony z kurzu. Mam Widnows 7 Ultimate 64 bit. Specyfikacja PC poniżej w sygnaturce. Wg. mnie to wina grafiki lub infekcji dysków twardych. Sam już nie mam pomysłów co można dalej zrobić.
Monitor padł - a przynajmniej tak było u mnie, gdy pojawiły się identyczne objawy. :)
Teraz udało mi się wejść w tryb normalny, ale musiałem przejść na VGA (w menadżerze urz. odinstalowałem kartę graficzną), po instalacji najnowszych sterowników problem z czarnym ekranem powraca.
1. moze padac Ci grafika - dziala w trybach zgodnosci, a w "swoich" po zainstalowaniu juz nie.
2. sprobuj zalozyc inny profil uzytkownika - tu tez moze byc jakis problem.
Jezeli na nowym profilu bedzie ok - to masz odpowiedz. Jezeli bedzie nadal zle odinstaluj jakims programem drivery grafiki ( z czyszczeniem pozostalosci - np Revo uninstaller ) i zainstaluj je od zera. Jezeli problem nie ustapi na 80% pada grafika. Pozostale 20 pozostawiam na reinstalacje czystego systemu ( mimo wszystko moze to jakis problem ze sterownikami ).
Wszystkie znaki na niebie wskazują na to, że to wina karty graficznej, ale jeszcze muszę zdobyć inną, żeby się upewnić. Moja karta graficzna to http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=1&gid=3&sgid=1037&lid=1&pid=1270&leg=0 . Może ktoś miał podobne problemy z tą kartą graficzną?
Jak startuje komputer i pokazuje ekran startowy BIOS'u (płyta głowna ASUS) na dole pojawia sięklika rzędów kropek.