Gram w Syberię (pierwszą część) i zastanawia mnie, w jakim tak naprawdę świecie osadzona jest ta gra? Bo niby wszystko przypomina świat rzeczywisty (główna bohaterka jest z NY), ale np. w Barockstadt (druga lokacja) - jest uniwersytet, którego tak naprawdę nie ma, architektura miasta jest raczej niespotykana, są jakieś zniszczenia, jest mur który "chroni przed dzikimi miejscami", czegoś takiego nie ma w Europie. Ale np. profesor na tym uniwersytecie podczas wykładu wspomina o ZSRR, XX i XXI wieku, więc odniesienie do prawdziwej historii. No i występuje w rozmowach kraina Amerzone. Jak to w końcu jest?
Taki jest świat Syberii, bardzo podobny do naszego, jednak w wielu miejscach odmienny. Nie analizuj tylko wczuj się i przeżywaj;)
Widzisz, mimo tego, że świat Syberii został przedstawiony w zwykłych rysunkach Sokala to jednak ma coś w sobie, co sprawia, że mimo tylu lat Syberia nadal sprzedaje się bardzo dobrze. Sam pamiętam jak grałem w Syberię i mimo, że nie jestem jakimś fanatykiem przygodówek to spędziłem przy niej wiele dni. No, mimo mimo :D