Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: świątynia pierwotnego zła, nie ogarniam

24.04.2013 14:55
1
zanonimizowany915615
1
Junior

świątynia pierwotnego zła, nie ogarniam

Cześć chłopacy. Zainstalowałam świątynię pierwotnego zła i nie ogarniam tej gry. Gdy zajrzałam do plecaka to przedmioty miały napisane obrażenia w nic mi niemówiący sposób np 1k6, 18-20x2 które to obrażenia? Nie wiem też jak odróżnić miecz jednoręczny od dwuręcznego. Poszłam na jakieś bagna to mnie ropuchy zaatakowały, wygrałam walkę, wlazłam do pomieszczenia i tam pająk siecią strzelił we wszystkie moje postacie, ogarnęłam że trzeba ręcznie się odplątać. Po pająku wyszłam z budynku i bandyci mnie zaatakowali, zabiłam ich ale jedna moja postać straciła przytomność ale żyje ciągle i nie umiem jej podnieść, wybrałam odpoczynek kilkugodzinny, który nic nie dał. Nie wiem jak walczyć bo moja mażka nie umie czarów rzucać, przywołałam kruka ale go nie widać, w menu tym rozwijanym nie widziałam ani jednego czaru atakującego, muszę je kupić gdzieś? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

24.04.2013 15:07
claudespeed18
2
odpowiedz
claudespeed18
214
Wszechwiedzący

na początku jest Tutorial, krótki i w sumie wciaż mało mówiący; gra ma złożony system, którego nie trawię i jest tylko dla prawdziwych, starych fanów takich gier; sam się kiedyś napalałem długo na grę, wpierw ją zdobyłem i mnie odrzuciła, potem była w CDA i ponownie nie dałem rady, za dużo kombinowania z opcjami walki i drużyną, musisz poczytać poradniki i fora aby w pełni to ogarnąć chyba, ja jednak nie polecam gry, mimo ładnej wtedy grafiki ;)

24.04.2013 15:12
_Luke_
3
odpowiedz
_Luke_
262
Death Incarnate

Jesli chodzi o obrazenia zapisywane w postaci np.
- 1k6 oznacza jeden rzut kostka 6-scienna czyli obrazenia moga wahac sie od 1 do 6
- 3k6 oznaczaja trzy rzuty kostka 6-scienna czyli obrazenia moga wahac sie od 3 do 18

Kostki moga byc 4-scienne (k4), 6-scienne (k6), 8-scienne (k8), 10-scienne (k10), 12-scienne (k12), 20-scienne (k20) (sa tez inne ale te ktore podalem sa najbardziej popularne).

24.04.2013 15:12
dasintra
😍
4
odpowiedz
dasintra
209
Zdradziecka morda

napisane obrażenia w nic mi niemówiący sposób np 1k6, 18-20x2

Awwww

EDIT. Eh, Luke ładnie wyjasnił. Mnoznik x2 (x3 itd) natomiast zazwyczaj określa w RPGach dodatkowe obrażania dla trafień krytycznych.

24.04.2013 15:19
mr. Spark
5
odpowiedz
mr. Spark
204
Rocket

18-20x2
Oznacza to, że jeśli wynik na rzut ataku będzie przedziale od 18 do 20 to atak zadaje obrażenia razy 2, tzw. krytyk. :)
Analogicznie 19-20x3, zadaje x3 obrażenia w przedziale 19-20. Brak podanego przedziału oznacza, że tylko na 20 jest trafienie krytyczne.
Ahh, stare dobre D&D :)

24.04.2013 15:20
dasintra
👍
6
odpowiedz
dasintra
209
Zdradziecka morda

Amen Bro :)

24.04.2013 15:32
Belert
7
odpowiedz
Belert
182
Legend

to nie jest trudne zacznij grac i kieruj sie wartoscia broni na poczatek potem samo sie ulozy .Calkiem mila i sympatyczna gierka.Chyba stary baldur mial tez takie oznaczenia.

24.04.2013 15:35
A.l.e.X
8
odpowiedz
A.l.e.X
152
Alekde

Jest to jedna z ciekawszych gier rpg która zawsze będę doskonale wspomniał. W sumie w swoim osobistym rankingu stawiam ją bardzo wysoko. Warto się przemóc, dokładnie zapoznać się z turową mechaniką gry, a walki będą samą przyjemnością.

24.04.2013 16:00
9
odpowiedz
zanonimizowany768165
119
Legend

Gra ma najlepszą walkę porównując do walki w BG czy Icewind Dale czyli czas rzeczywisty+pauza.
Rewelacja, ogarnij system i zasady
PS. brawurą w tej grze nic nie zdziałasz. Taktyka przede wszystkim.

Poza tym nie zmagałeś się chyba jeszcze z zadaniami w Hommlet, to jest dopiero mordęga. Na szczęście Circle of 8 ratuje sprawę.

24.04.2013 16:22
Scorpi_80
10
odpowiedz
Scorpi_80
90
Generał

Stary dobry rpg, większość młodych graczy nie ogarnia systemu z takiej gry. Polecam poradnik z gola na początek i jak już wcześniej ktoś wyjaśnił, opisy rzutów kostką łatwo się nauczyć. Jeden z klasyków rpg izometrycznego.

24.04.2013 16:28
11
odpowiedz
zanonimizowany915615
1
Junior

dzięki, ale co z pozostałymi pytaniami? Włączyłam samouczek, krótki jest i nie wszystko wyjaśnia, w samouczku moja mażka straciła przytomność i samouczek mi nie powiedział jak jej zdrowie przywrócić, kombinowałam z leczeniem które nie działało, zabiłam grupę zombie bez pomocy mażki i koniec samouczka. Powiedzcie mi tylko jak mam nieprzytomne postacie podnosić i jak mam odróżnić broń jednoręczną od dwuręcznej

24.04.2013 16:33
Soulcatcher
12
odpowiedz
Soulcatcher
281
ESO

SylviaAnvi ---> moja rada to zostaw to w co grasz na przyszłość i weź sobie na początek "Baldur’s Gate: Enhanced Edition", gra jest w tym samym stylu i tyle że łatwiejsza, lepiej wprowadza w świat D&D.

24.04.2013 16:33
Mr.B-F
13
odpowiedz
Mr.B-F
107
Generał
Image

1k6 to 1000 i 6 czyli 1006 obrazen. 2k20 to 2020 itd.

24.04.2013 16:35
Soulcatcher
14
odpowiedz
Soulcatcher
281
ESO

Mr.B-F ---> albo to co napisałeś do dowcip (słaby) albo jesteś jak na swoim obrazku Trollem, lub jak wolisz "Retarded"

W tym systemie
1k6 to od 1 do 6
2K6 to od 2 do 12

2k20 to od 2 do 40

24.04.2013 18:10
😁
15
odpowiedz
zanonimizowany899481
0
Pretorianin

"cześć chłopacy" To zdanie mówi wszystko na temat poziomu intelektualnego założyciela tego wątku...

24.04.2013 18:42
Belert
16
odpowiedz
Belert
182
Legend

mażka epic

24.04.2013 18:48
17
odpowiedz
matik109
42
Senator

Chłopacy to poprawna forma.
Liczba mnoga od chłopak brzmi chłopaki albo chłopacy. Ta druga forma jest tak rzadka, że wielu osobom wydaje się niepoprawna. Słowniki jednak nie mają do niej zastrzeżeń.

24.04.2013 19:10
WrednySierściuch
18
odpowiedz
WrednySierściuch
108
No gods no masters!

Soulcatcherze drogi: do twojej wiadomości - post Mr.B-F jest jak najbardziej logiczny, nie jest dowcipem - a niespodzianka "counter trollingiem" a w angielskim k=1000 :D

Btw dlaczego post Opa zalatuje na kilometr trolingiem - lub ewentualnie drugą opcją
Nikt przy zdrowych zmysłach nie zaczyna postu "Cześć Chłopacy" - zwłaszcza gdy twierdzi że sam jest dziewczyną. najwyrazniej jakieś dziewczyny w crpg w takim razie grają
Używa słowa mażka - pochodna od menażka chyba :D (jak już to magini, magiczka nie mam pojęcia jak tam się komuś udało ż wepchnąć)
Nikt nie instaluje na początek harkorowej gry gdy +jak widać nie zna podstaw D&D - już nie wspominając że obecnie ToEE jest BARDZO trudne do zdobycia, nawet na listach jakichś "gier do piracenia" nie było by tego tytułu.
Wiec skąd niby osoba zielona jak trawa na wiosnę ją ma?

Odnośnie pytań:
lista broni dwuręcznych
http://www.gamebanshee.com/templeofelementalevil/equipment/martialtwo-handed.php
http://www.gamebanshee.com/templeofelementalevil/equipment/simpletwo-handed.php

Wszystko co nie jest na liście jest jednoręczne - bo to TAKIE trudne sprawdzić samemu czy się da włożyć tarczę czy nie -.-'
Postacie które się nie podnoszą po odpoczynku są MARTWE -pomiędzy 0 a -10 są umierające, umiejętnośc Heal je tylko stabilzuje, czyli nie traca więcej HP.
Martwe postacie się rajzuje w kościele - tyle że trzeba sypnąć grosza na "dotacje", a sam rise dead też kosztuje od groma - zgon=load, proste?
Czary trzeba zapamietać przed odpoczynkiem, bo przy rzucaniu się zużywają - btw minimum 8 godzin
Przywołanie kruka - to jest familiar, i siedzi tylko w ekwipunku, zresztą chyba nic nie daje o ile pamietam (możliwe że jednak daje jakiś modyfikator do cech) :D

Btw ach ta nostalgia - mój brat się kiedyś nabijał ze dłużej robiłem drużynę niż grałem w samą ge (bo właśnie prawie tak było -- tam sie da rolować do upadłego statsy, a system jest bardzo złożony, więc się zeszło z 8 godzin, sama gra to max z 20h :D )

Btw Temple of Elemental Evil jest świetne pod wzgledem mechaniki - jest to crpg najbardziej zgodne z papierowym odpowiednikiem - przez co jest totalnie harkorowe i nie dla osób nieznających systemu D&D na wylot
Zaimplementowano w nim np - dozwolony 1.5 metrowy krok przed walką - jeśli się ruszycie dalej to w danej turze już nie można walczyc!
Już nie wspominając o ultra pogibanym systemie tworzenia magicznych przedmiotów - mag+ odpowiedni Trait, + odpowiednie składniki, a na koniec odejmuje ci od zdobytego XP

na dokładkę gra opiera się na przygodzie papierowej do Greyhawka czyli właśnie Temple of Elemental Evil (jak ktoś narzekał na fabułę - ta tez jest przeniesiona bardzo dokładnie, była tragiczna od początku :D )

26.04.2013 12:39
19
odpowiedz
zanonimizowany622647
142
Legend

Mistrzowski cRPG, jeden z najlepszych ever.

Swoją drogą nie jest prawdą że jest trudny do zobycia, na aukcjach wala się tego sporo.

26.04.2013 12:58
20
odpowiedz
zanonimizowany453591
62
Senator

już nie wspominając że obecnie ToEE jest BARDZO trudne do zdobycia, nawet na listach jakichś "gier do piracenia" nie było by tego tytułu.
Wiec skąd niby osoba zielona jak trawa na wiosnę ją ma?

Eee, można kupić na GOGu, z piratami też nie ma problemu z tego co widzę choćby na pierwszym z brzegu TPB. Faktycznie, święty Graal po prostu.
Już nie wspominając, że mogła zwyczajnie znaleźć gdzieś u brata przykładowo, a że nazwa fajna to sobie wzięła. Naprawdę taki problem?

Forum: świątynia pierwotnego zła, nie ogarniam