Mam kartę dźwiękową w pc Soundmax HD Audio 0 /płyta gł. Assus/ Chcę pobrać sterownik, aktualny, ale nie bardzo wiem skąd i jak to zrobić. W prawdzie jest strona /niby dla mnie/ Realtek, ale gubię się i nie chcę czegoś spieprzyć. Jakieś rady? Są tu fachowcy ! :]
Nawet największy fachowiec ci nie pomoże jeśli nie nauczysz się zadawać porządnie pytań.
Moja płyta główna to Asus XXxxxX-XXX, karta dźwiękowa to Soundmax YYyyYY-Y. Szukam sterowników pod Windows ZZzzzZ.
Sterowniki do urzadzen zintegrowanych z plyta glowna zwykle dostepne sa na stronie producenta tejze plyty.
[2] No tak, to z wrażenia.
Windows XP 32 bit
Asus P5VD2-VM/S P4M900 SATA2 RAID LAN VGA uATX
Soundmax HD Audio -> Integrated Dygital Audio Driver. Mam teraz wersję 5.10.0001.4160 z czerwca 2006
http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5VD2VM/#download
Nowszego nie ma, jaki masz problem z tym, ktorego uzywasz?
W grze - Rainbow Six Vegas2- nie słychać innych postaci /ich głosów, broni/ tylko, że tak powiem, mnie. Sprawdziłem drugi egzemplarz gry, to samo. Serwis Ubisoftu tak mi doradził. Dziwne, inne gry, nowe, nie mają tego problemu, więc co się dzieje?
Nie mozna bylo tak od razu napisac? Powszechny problem na roznych zintegrowanych kartach, wpisz w google "Rainbow Six Vegas 2 sound fix" - ludzie podaja rozne rozwiazania, np zmniejszenie akceleracji sprzetowej dzwieku, czy zmiana DISABLE_OPTIMISATION w pliku "\Binaries\DARE.INI" z FALSE na TRUE.
No było można, ale jak nie wierzyć w serwis to w co? Spróbuję. Dzięki
Poszperałem, poszperałem i udało mi się znaleźć nowszy sterownik. Co prawda pochodzi on z 2007 roku i nadal jest to seria 5.10.xxx ale możesz w ostateczności spróbować jeśli sposoby wysiaka nie pomogą.
Twoje device id, to:
HDAUDIO\FUNC_01&VEN_11D4&DEV_1986&SUBSYS_1043818F
Jest ono w zawarte w pliku inf tego nowego sterownika więc powinien się bez problemu zainstalować.
http://dl.dropbox.com/u/65139204/0190.zip
PS. Po lewej nowy driver, po prawej ostatni dostępny na stronie Asusa.
Człowiek uczy się całe życie. Gościu, jesteś wielki. Proste, że aż boli. Działa. DZIĘKI za cierpliwość :)
kjx - już dobrze, też dziękuję