Czyż to nie jakiś chory absurd? Wiedźmin 2 jest nieporównywalnie lepszy od Wiedźmina 1, lepszy we wszystkim. Tymczasem średnia tych dwóch gier jest już niemal identyczna. Porażka.
nie zesrajcie się z tymi ocenami. kogo to obchodzi w ogóle?
No niestety, tak to już jest że nawet dość "solidnie" zbudowaną średnią bardzo łatwo popsuć jest jedną, dwiema recenzjami w okolicach połowy.
Trochę mnie to irytuje bo uważam że 6/10 jest dla Wiedźmina 2 nieco krzywdzące a jednak średnia na metacritic/gamerankings BARDZO wpływa na to jak gra jest postrzegana przez graczy za granicą.
Nic nie poradzimy. Ważne że szanowane serwisy takie jak IGN, gamespot czy GameTrailers dały grze świetne noty.
wiedeński kurier - ostrożnie bo Ci żyłka zaraz pęknie :-)
To takie dziwne że w Polsce mamy multum fanów Sapkowskiego i najzwyczajniej w świecie "kibicujemy" rodzimej firmie?
Edit: Po prostu uważam że autor dał dupy stawiając Wiedźmina 2 na równi z Homefront, niżej Brink czy Dragon Age II :-]
Nie wkurzam się, po prostu dziwię.
Tak niskie oceny to po prostu świństwo dla CDP i jakiś absurd - tak wielkich rozbieżności nie powinno być.
Z drugiej strony, gra dostała dobre oceny od najważniejszych serwisów:
IGN 9/10
GameTrailers 9/10
GameSpot 9/10
Amadeusz--> nie wiem komu tu pierwszemu pęknie, patrząc choćby na wątek o ocenie destructoida =]
gra ma średnią 89/100, ale oczywiście powinna mieć co najmniej 150/100. LA Noire ma w tej chwili tyle samo jakby to miało kogoś pocieszyć.
30 positive. 3 mixed.
Gra jest rewelacyjna, a czy pojawi się jeden, dwa czy trzy serwisy które postanowią dać mu średnią ocenę- nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.
A bzdura kompletna :) w Wielu kwestiach W1 jest lepszy od W2 mooooocno (oprawa muzyczna o kilka poziomów lepsza, Bagiński, Klimaty Mickiewicza/Wyspiańskiego/Lovecrafta/Słowiańskie/Baśniowe - czego w 2 nie ma w ogóle, interfejs ekwipunku) - cześć druga przy nim to spory regres. Część problemów jest powielona (ograniczony świat, podzielone lokacje z doczytywaniem) Dwójka to z kolei o niebo lepszy system walki, znacznie fajniejszy crafting i wraz z postępami w grze, ciekawsza główna fabuła (choc znacznie gorsza fabuła poboczna). Całościowo rzecz biorąc obie części są na podobnym, bardzo wysokim poziomie :)
Tak czy inaczej, trzeba mieć trochę nie poklei żeby mając tak świetną grę, zamiast zagrywać się w nią czytać jakieś recenzje i rankingi i co gorsza przejmować się ocenami :) No ludzie, to za dobra gra jest by tracić czas na takie bzdury i pierdoły - tutaj tylko grać i olać co tam kto wypisuje, szczególnie gdy jakiś nieszczęsny frustrat rozumy pozjadał a gry na oczy nie widział :) Gra zbyt doskonale broni się sama, nic dodać nic ująć :)
Jak Portal 2 ma średnią 95%, to Wiedźmin 2 powinien mieć 99%.
89% to mało, to chamstwo, to niesprawiedliwość, policzek dla CDP
Według tych "złych" recenzentów:
-frustrująca walka
Jakim cudem? Cholera, system walki w Wiedźmaku2 jest świetny - do ideału brakuje mu płynnego "przeskakiwania" z celu na cel.
-kiepskie sterowanie
Co proszę? Standardowe sterowanie - jak w większości gier.
-niedziałające skrypty
U mnie wszystko grało. Postacie działały i mówiły w odpowiednim czasie.
-słaby dubbing
n/c. Nie grałem w anglojęzyczną wersję.
-denerwujący interfejs
Czasami. Ogólnie wypada dobrze, ale gdy podczas walki trzeba szybko przełączać znaki bywa denerwujący.
-potworny poziom trudności
Aha - pan "recenzent" pogrywa na co dzień w Zumę...
-gra nie jest "true cRPGiem"
A Dragon Age 2 jest?
Co do systemu walki recenzent ActionTrip napisał:
I think the alteration of the combat system receives most of the blame for that. It's more arcadish, more physical and revolves around button-mashing and combos and quick-time events, rather than stats, strategy or tactics.
Akurat tak się składa, że system walki z Wiedźmina 1 był dnem dna. Jaka strategia jest w przyciskaniu RMB w momencie gdy "kursor" się zaświeci? Jeżeli chodzi o "strategię i taktykę" to IMHO widać większy nacisk na owe elementy w Wiedźmaku2. Nie ma bezsensownego koszenia wrogów - tu i ówdzie by wygrać trzeba rozstawić pułapkę ze znaku Yrden albo rozsądnie wybierać kolejnych przeciwników.
Ogólnie można powiedzieć, że to nie minusy a marudzenie.
Takim skandalem, jak oceny 6/10 trzeba się przejmować - ja chcę Wiedźmina 3. Taki Shogun 2 żadnej "średniej-żółtej" recenzji nie dostał, a to sztampa na sztampie.
Po drugie - modle się, żeby CDP porządnie zarobił - mam nadzieję, że konsolowe edycje Wieśka im to zapewnią...
Liczy się opinia graczy a nie recenzentów ;) Gdybym ja był twórcą Wiedźmina najbardziej by mi zależało na tym, że gracze są zadowoleni.
Widzieliście ocenę od Scritty ?
To akurat jest absurd.
SwiXen -> what da hell is Scritta?
Co ciekawe najniższa ocena pierwszego Wieśka to 70, ale ogółem porównując recenzję oraz, co uważam za dosyć istotne, renomę portali recenzujących to Wiesio 2 stoi dużo wyżej :)
89/100 to bardzo dobry wynik, nie wiem w czym problem.
W tym, że "polaczki" jak nie będa widziały średniej w okolicach 95 to będa srać po gaciach i się oburzać bo przecież Wiedźmin 2 jest najzajebistrza najbardziej wypierdzieloną w przestrzeń międzygwiezdną grą której nikt nie dorównał i nikt nie dorówna, grą hiper uber mega ultra doskonałą...
Gra bardzo dobra, średnia też. Coś komuś nie pasuje? Jakbym miał patrzeć na opinie recenzentów to bym połowy gier które mam nie kupił...Nawet jakby Wiedźmina oceniali w granicach 7-8 i tak bym go kupił...
Eh... Już nie wiem kto gorszy. Ludzie, którzy chętnie zmasakrowaliby komuś twarz za złą ocenę Wiesia, czy ludzie przeciwni jakiejkolwiek formie kibicowania polskiemu studiu.
CTFO everyone.
[17] Ja tam nie wiem ja tu przylazłem żeby pośmiać się z agresji fanboyów którzy popędzili by tam z karabinami i zaczeli strzelać do osób które wystawiły grze ocenę mniej niż 8.5/10 swoją drogą to takie zżycie emocjonalne z grą nie jest normalne rozumiem jeszcze jak ktoś by się napocił produkując ją ale....
Dobra, a ja powiem inaczej: Nie interesuje mnie to czy gra dostała 6 czy też 15. Tylko w recenzji nie pieprzmy bzdur...Ale z drugiej strony sam za ten cały garnizon błędów technicznych i kiepską bądź co bądź optymalizację nie dałbym więcej niż 7,5 może 8/10, mimo super świata, genialnego dubbingu i fajnej sieki :) Bo jak co pięć minut Cię do pulpitu wywala to nawet to nie jest w stanie Cię w 100% uszczęśliwić ;)
89 to sprawiedliwa ocena. Na więcej można by było liczyć, gdyby nie skąpili na beta testerów i wydali grę pół roku później. Najgorsze, że te błędy są banalne. Poza tym z tego co widzę po stronie W2 to CDR chyba nie dorósł do wydawania takiego hitu.