Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Sposób nakładania pasty termoprzewodzącej

27.01.2015 10:00
Night_Wolf
1
Night_Wolf
33
Centurion

Sposób nakładania pasty termoprzewodzącej

Witam,

Przymierzam się do składania nowo zakupionych części komputerowych i moja główna wątpliwość dotyczy sposobu nałożenia pasty. Podstawą mojej nowej platformy jest i5 4690K, zamierzam się bawić w jego kręcenie więc pasta z pewnością będzie miała tutaj spore znaczenie. Do tej pory wydawało mi się, że najlepszym sposobem jest rozprowadzenie pasty po całej powierzchni procesora. Poczytałem trochę w internecie i okazuje się, że to jednak może nie być wcale takie dobre przez ryzyko pozostawienia bąbelków powietrza, które zaburzą prawidłowy proces odprowadzania ciepła. Czy ktoś z Was mógłby coś doradzić w tej kwestii? Zdaję sobie sprawę, że pewnie ile ludzi tyle opinii, ale zawsze może trochę mi się rozjaśni :)

27.01.2015 10:04
grish_em_all
2
odpowiedz
grish_em_all
252
Grish

Ja nakładam pastę na środek procesora, w ilości takiej żeby starczyło na całą powierzchnię (też nie za dużo żeby potem nie wypływała "bokiem"). Następnie poprzez dociśnięcie radiatorem w naturalny sposób rozprowadza się po procu.

27.01.2015 10:07
MiniWm
😈
3
odpowiedz
MiniWm
243
PeaceMaker

Chodzi o to ze mniej = lepiej :) bo pasta ma wypelnic mikro nierownosci pomiedzy 2 powierzchniami... a nie stworzyc osobna warstwe przewodzaca pomiedzy....

Osobiscie rozsmarowuje po calosci cieniutka warstwe i zaciagam w strone centrum co by po docisnieciu ladnie sie rozlozylo :)

27.01.2015 10:33
vit123
4
odpowiedz
vit123
129
no pain no game
Wideo

http://youtu.be/qDLQ7FjPMf8

tu akurat k.graficzna ale zasada pozostaje taka sama - samo nakładani pasty od 5:40

27.01.2015 10:35
5
odpowiedz
Wiarołomca
85
Senator

Ja jak zakladalem nowe chlodzenie na procka to sobie ladnie ta tubka z pasta rozsmarowalem na calej powierzchni paste.

27.01.2015 13:32
Night_Wolf
6
odpowiedz
Night_Wolf
33
Centurion

Ok, super. Dzięki za odpowiedzi. Dzisiaj lub jutro składam, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

Forum: Sposób nakładania pasty termoprzewodzącej